Po Tinini napaki zmagoslavna vrnitev Vonnove

Ameriška smučarska zvezdnica Lindsey Vonn je slavila že 15. zmago v Kanadi in 60. v karieri.

Objavljeno
07. december 2014 00.12
V. D., šport
V. D., šport
Lake Louise – Tina Maze je bila na dobri poti, da doseže prvi dvojček zmag na istem prizorišču svetovnega pokala, a jo je na delu, kjer je bila v petek daleč najboljša, vrglo iz zmagovite tirnice. Vrhunsko se je sicer ujela, a izgubila več kot 4 km/h hitrosti in v smuku pristala na osmem mestu.

Veliko zmago je tako slavila Lindsey Vonn, ki je v Lake Louise slavila že 15. zmago in 60. v karieri. Za najuspešnejšo zmagovalko svetovnega pokala Annemarie Moser-Pröll zaostaja le še dve. Zanimiva pa je primerjava med zmagoslavnim smučanjem Mazejeve in Vonnove. Američanka je bila obakrat v prvi, bolj drsalni in hitrejši tretjini proge, hitrejša od Črnjanke. V petek za 0,28 sekunde, v soboto pa le za desetinko. Mazejeva je bila v sobotnem smuku v primerjavi s petkovim slabša v srednjem delu (za pet desetink), kar pa nič ne pomeni, saj je znana po tem, da hitrost proti koncu stopnjuje. Še zlasti v smučarsko zahtevnih delih. Pred vstopom v tehnično najzahtevnejši del, kjer je bila v petek z naskokom najboljša, pa ji je na njeno veliko smolo raztegnilo smuči, tako da je komaj ujela naslednja vrata. Tudi Vonnovo je na istem mestu vrglo iz začrtane smeri, vendar pa ni izgubila toliko hitrosti kot Mazejeva, ki je nekaj podobnega doživela pred tednom dni v slalomu v Aspnu. Hitrosti v sobotnem smuku so bile precej večje kot v petkovem, tako da je bilo smuči težje nadzorovati.

Še enkrat se je pokazalo, da v smuku v Lake Louise ni možno popravljati napak. Preveč je namreč enostaven in zelo hiter, tako da lahko tudi najmanjše napakice prinesejo tako veliko izgubo hitrosti. Mazejeva je po zaviranju sicer poskušala z do konca drzno linijo pridobiti hitrost, kar ji je sicer uspelo, a je bila vseeno za stotinko počasnejša od Vonnove. »Tina se je vrhunsko odzvala in rešila po napaki, kar govori o njeni vrhunski pripravljenosti. To mi je pri napakah tudi najbolj pomembno,« je komentiral Tinino akrobacijo šef ekipe aMaze Andrea Massi.

Navdušenje Američanke in njenih rojakov nad zmagovitim povratkom Vonnove je bilo seveda neizmerno. Pospremili so ga z naslovom »Welcome back, Queen Lindsey« (dobrodošla, povratnica, kraljica Lindsey). »Verjela sem, da se lahko vrnem med zmagovalke, zato ta zmaga zame ni presenečenje. V veliko pomoč in oporo med okrevanjem po dveh operacijah so mi bili moji najbližji. Težko je opisati prijeten občutek, kakršnega sem doživela potem, ko je bilo jasno, da sem zmagala. Menim, da sem vrhunsko presmučala tehnični del proge, nekatere zavoje pa brezhibno. To je bilo smučanje, ki sem si ga želela,« je komentirala veliko predstavo Vonnova, ki je nazadnje zmagala leta 2013 v veleslalomu za Zlato lisico.

Prvo trojno zmago Američank v smukih sta dopolnili Stacey Cook in Julia Mancuso, ki je sploh prvič v kanadskem Skalnem gorovju stopila na zmagovalni oder. Sobotni smuk pa ni bil dan prvokategornic. Kljub veliki napaki je bila najboljša Mazejeva. Vse druge – od Anne Fenninger in Lare Gut do Tine Weirather – so bile slabše. Mazejeva je z 32 točkami prednost v skupnem seštevku za prvo zasledovalko Kathrin Zettel povečala na 70 točk, pred lansko osvajalko velikega globusa Fenningerjevo pa na 89. Danes je na sporedu superveleslalom, v katerem je Mazejeva spet med glavnimi favoritinjami za zmago. Massi pravi, da se v superveleslalomu dobro smuča, upa pa, da napaka ne bo pustila večjih posledic.