Počasi premikajo hitrostne omejitve

Alpsko smučanje: trener Aleš Brezavšček o sodelovanju z Ilko Štuhec in napredku Vanje Brodnik.

Objavljeno
09. februar 2016 00.22
Špela Robnik
Špela Robnik
Ljubljana – Šele septembra je v vlogo glavnega trenerja za hitre discipline v slovenski ženski reprezentanci stopil Aleš Brezavšček, vsi skupaj, tako z »njegovo« tekmovalko Vanjo Brodnik kot z ekipo Ilke Štuhec, pa so potrebovali nekaj časa, da »so se našli«. Zdaj dobro sodelujejo, si izmenjujejo informacije in nasvete, ki so kajpak od nekdanjega tekmovalca še toliko dragocenejši.

Ilka je bila za samostojni program dogovorjena, že preden so na zvezi na pomoč poklicali Brezavščka. »Zelo rad ji pomagam, dajem nasvete in povem tisto, kar vem. Nobenih zamer ni, smo se pa na začetku res morali privaditi drug na drugega. A saj načeloma je zelo enostavno: pogledamo linije, si delimo informacije o tem, kaj se dogaja na progi. Praktično niti ni razlike, kdo je v kateri ekipi,« je zatrdil Brezavšček, ki pa se je vseeno iz Garmischa vrnil le z Brodnikovo, medtem ko je Štuhčeva s trenerjem Grego Koštomajem in serviserko Darjo Črnko ostala v Nemčiji, od koder bo pot nadaljevala na naslednje prizorišče.

Mariborčanka je sicer nedavno že sama ugotavljala, da je težko krmariti med napotki dveh različnih trenerjev. »Vsak ima pač svoj način podajanja informacij. Zato sem jaz svoje mnenje na začetku povedal le Gregu ali Darji, onadva pa sta ji to predala naprej 'v prevodu' oz. pač tako, kot so bili sami vajeni. Včasih sam kakšno stvar vidim drugače. To povem, oni pa lahko to upoštevajo ali ne, kakor želijo.« Tako se je že zgodilo, da je prišlo do večjih odstopanj pri zamislih, kako se lotiti proge. »Menili so, da so to moške linije in da tega dekleta ne zmorejo. Ampak saj temu se skušajo približati vse najboljše tekmovalke. Seveda pa je treba iti počasi, pridobiti zaupanje, se ji prilagajati. Naj poskusi in vidi, ali ji to ustreza ali ne,« je še povedal Brezavšček.

S predstavami v Garmischu minuli konec tedna je bil zadovoljen. »Ilka se drži tega 13. mesta, očitno tja za zdaj spada. Določene stvari pa je še treba spremeniti. Trudi se, na treningih ji že gre, na tekmah pa še ne steče, kot si želi. Upam, da bo potrpežljiva. Hitro bi rada naredila korak naprej, saj ve, da je tega sposobna. A na silo ne gre,« je menil in dodal, da Štuhčeva dobro smuča »na občutek«, manjka pa ji več agresivnosti in aktivnosti na smučeh. »Včasih smuča preveč 'mrtvo', premalo sama doda temu, da bi bila hitrejša, vedno bi rada le s pravo linijo pridobila na času. A v zavojih pri takih hitrostih je težko iti stopnjo višje, čez to mejo, še zlasti, če si bil v preteklosti poškodovan,« je dejal tudi nekdanji hitrostni smučar (njegov rekord znaša 240,16 km/h).

S prvimi smukaškimi točkami v karieri ga je kajpak razveselila tudi Brodnikova. Trebanjka ima za seboj težko pot. V preteklosti je veljala za zelo nadarjeno »tehničarko«, a se je zaradi bolečin v hrbtu zatekla v hitre discipline, saj je imela zaradi drugačnih gibov manj težav. »Seveda pa se v hitrih disciplinah ne moreš tako hitro znajti, treba je nabirati izkušnje, se naučiti, kako izkoriščati teren, kako vzeti linijo. Če tega ne počneš od malega, imaš tudi hitrostni limit in strah. To mejo je treba počasi premikati in dvigati. Vesel sem, da je Vanji uspelo priti do prvih točk, prepričan sem, da ne bodo zadnje,« je bil zadovoljen tudi z njenim superveleslalomskim nastopom. Bila je konkurenčna in na vmesnih časih znotraj dvajseterice, toda razmere na progi Kandahar so bile res težke, vidljivost je bila slaba, podlaga se je predrla. Že na naslednji postaji v Crans Montani jo čaka tudi kombinacija, v kateri bo lahko znova unovčila tudi dobro tehnično znanje. Na smukih se jim bo pridružila tudi Maruša Ferk, ki se dobro vrača na svoja stara slalomska pota, a Brezavščku je po drugi strani tudi žal, da bi povsem opustila hitre discipline, glede na vse izkušnje, ki jih je že dobila na vseh težkih terenih.

Shiffrinova se vrača

Na slalomu v Crans Montani, s katerim bodo nadomestili odpadlo tekmo z 52. Zlate lisice, se bo po poškodbi vrnila Mikaela Shiffrin. Po decembrskem padcu v Åreju in poškodbi kolenskih vezi, ki pa ni zahtevala operacije, je ves čas v zraku visela možnost, da se vrne že pred koncem sezone. Na sneg se je 20-letnica sicer vrnila šele konec januarja, a so v njeni ekipi ocenili, da je že pripravljena na nova tekmovanja. V tej zimi je dobila dva slaloma, za Švedinjo Frido Hansdotter pa tri tekme do konca zaostaja za 305 točk.