Poglavje o OI 2018 zaprli, obudili ga bodo v poletnih analizah

Za uspeh na OI 2018 bo ključen zadnji mesec pred dogodkom. Marcel Hirscher edini preizkusil olimpijski veleslalom.

Objavljeno
09. februar 2016 00.14
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Slovenska moška ekipa za hitre discipline se je z obsežnim gradivom podatkov, posnetkov in zapiskov vrnila iz Južne Koreje, kjer bodo čez dve leti olimpijske igre. Smuk v Jeongseonu je bil edini preizkus pred najprestižnejšim športnim tekmovanjem. Poglavje OI 2018 bo trener Peter Pen za nekaj časa zaprl, intenzivno pa se mu bo začel posvečati decembra 2017.

Najboljši slovenski smučar v tej zimi Boštjan Kline je olimpijski smuk označil za progo za dušo. »Vsi tekmovalci so bili zelo veseli, da so v tej sezoni končno lahko smučali v pravih zimskih razmerah. Do Južne Koreje so se dokazovali na nemirnih in ekstremno ledenih podlagah. Olimpijsko prizorišče pa je postreglo s širino, odličnim snegom, lepim vremenom in dobro vidljivostjo. V takih razmerah tekmovalec dobro čuti smučko, bolj obvlada hitrost, boljše se odziva, posledično so občutki točno takšni, kakršne si želi. V iskanju popolnega zavoja podlaga tega pogosto ne dopušča, v Južni Koreji pa je bilo drugače,« je razkril vtise Peter Pen, trener slovenske ekipe za hitre discipline. Zaradi gole zime so fantje šele tretjič v tej sezoni na tekmah za svetovni pokal lahko opravili tudi kakovostno ogrevanje. Vsak dan so po štirikrat presmučali progo poleg olimpijske. »Ko ima tekmovalec za sabo dobro ogrevanje, mu je lažje. Takšnega, kot se spodobi za vrhunski šport, smo opravili le še v Beaver Creeku in Val Gardeni. Na drugih prizoriščih snega ni bilo,« je Pen razkril, zakaj si je Južna Koreja prislužila lepo oceno.

S tekmovalci je sproti analiziral njihove nastope na smukaški in superveleslalomski preizkušnji. Ponovno se bo nanje osredotočil poleti, takrat ponavadi podrobno analizira vsako tekmovališče. »Olimpijska proga bo dobila še nekaj popravkov. Kjer se je izkazala za prelahko, jo bodo skušali otežiti. Kjer gredo skoki preveč v ravnino, bodo konfiguracijo popravili z zemeljskimi deli,« je pokomentiral smuk, za katerega je značilen ameriški sneg, zelo podoben tistemu, na katerem tekmujejo v Beaver Creeku.

Prav zaradi podobne podlage se samo po sebi postavlja vprašanje o treningih v tem ameriškem smučarskem središču. A zaradi previsokih stroškov in prezapletene logistike ekipa o tem ne razmišlja. »Smuk ni disciplina, pri kateri bi naredil poligon in delal ponovitve. Osredotočeni smo na piljenje smukaških prvin, preko superveleslaloma pridemo do ustreznih zavojev, skoke najbolj osvojimo na poletnih pripravah v Južni Ameriki. Na olimpijskih igrah bo pomembno, kako se bodo smučarji znali prilagoditi razmeram v tistih štirih dneh pred tekmami, kako bodo znali oceniti, koliko morajo spoštovati progo, koliko jo izzivati, kje lahko linije krajšajo in kje lahko drvijo z rezervo preko kakšnega roba. Gre bolj za to, koliko si lahko privoščijo in znajo stopnjevati kot pa, da bi simulirali razmere,« je pojasnil.

Tokrat so vse reprezentance olimpijski teren preizkusile prvič, čez dve leti pa ne bodo več imele enakega izhodišča. »Američani so, denimo, pred OI 2014 trenirali v Sočiju, imeli so dogovor z Rusi. Ted Ligety je naštudiral olimpijski veleslalom, smuka nihče,« je povedal Pen in razkril, da je bil Marcel Hirscher edini, ki je prejšnji konec tedna v Južni Koreji preizkusil olimpijski veleslalom. Bi morda v obdobju pred OI možnost treninga v Južni Koreji lahko dobile tudi manjše reprezentance? »Če je želja velika, bi lahko prišli zraven,« je dejal Pen, ki največje razlike med Slovenci in tekmeci vidi v začetku sezone, ko imajo večje reprezentance boljše razmere za trening. Ko se tekmovalni urnik zgosti, se namreč pogosto improvizira in takrat pride v ospredje prilagajanje: »Zato bo zadnji mesec pred OI ključen.«

Olimpijsko poglavje je za Slovence za določen čas končano. Pozornost se usmerja k nadaljevanju svetovnega pokala. Nove tekme Penove fante čakajo čez deset dni. Ta čas bodo izkoristili za kondicijsko vadbo in snežni trening.