Pohorske lisjake narava odgnala na Gorenjsko

54. Zlata lisica:  Včeraj na podkorenskem poligonu umikali novozapadli sneg, danes začenjajo pripravo proge.

Objavljeno
28. december 2017 20.58
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Živahno je bilo na podkorenskem poligonu, potem ko je predstavnik Mednarodne Smučarske zveze (FIS) Hans Grogl zaradi izgubljenega boja z naravo odpovedal ženski tekmi za svetovni pokal v Mariboru. Sedmič bodo Štajerci Zlato lisico preselili v Kranjsko Goro, kjer so že včeraj, okrepljeni z Gorenjci, zavihali rokave.

Grogl je sicer pohvalil Mariborčane za pripravo pohorske proge do trikotne jase, vendar je bila odpoved tekem na Štajerskem neizogibna, v spodnjem delu je bilo že na daleč videti več trave kot snega. Predlog organizacijskega odbora Zlate lisica o selitvi tekem, ki bodo na sporedu prvi januarski konec tedna, v Kranjsko Goro je nato snežni odposlanec FIS predal šefu ženskega svetovnega pokala Atleju Skårdalu, ki je potrdil novo prizorišče.

»V Kranjski Gori so zimske razmere. Ponoči je zapadlo od 30 cm do pol metra snega,« je iz Zgornjesavske doline sporočil vodja tekmovanja Mitja Dragšič. Nekdanji smučar je že združil moči z izkušenim Alešem Vidicem, vodjo temovanja za pokal Vitranc.

Včeraj so na terenu odstranili odvečen novozapadli sneg, danes bodo začeli pripravo proge. »Ne bi bilo smiselno, če bi na Gorenjsko pripeljali vse svoje delavce, saj ekipa pokala Vitranc obvlada svoje delo, zato bomo vključili nekaj svojih in nekaj njihovih ljudi. Delamo z roko v roki. Z Alešem Vidicem sva pripravila načrt dela za prihodnji teden, takšnega, da bo proga pripravljena za tekmovanje na najvišji ravni,« je povedal Dragšič.

Izkušeni pohorski lisjaki so se hitro odzvali na spremembo načrtov, največji izziv so predstavljale namestitve, saj je Kranjska Gora v tem času zasedena s turisti. A zagato jim je uspelo rešiti z drugo lokacijo. »Kranjska Gora je polna, dobili smo zgolj nekaj sob, v katere bomo namestili ožje vodstvo FIS in nekaj svojih ljudi. Na Bledu smo zagotovili 300 sob za tekmovalke in spremljevalce. Stroškovno ostajamo pri istih številkah, kot smo jih imeli, ko smo začeli projekt. Delamo na tem, da ga tudi dokončno izvedemo v osnovnem okvirju. Tudi v celoti gledano ne bi smeli s stroški iti v minus,« je razkril generalni sekretar organizacijskega odbora Zlata lisica Srečko Vilar.

Tudi tekmovalna pisarna je prestavljena na Bled, prav tako se bodo tam odvijali vsi tehnični sestanki. Enako velja za akreditacijsko pisarno za ekipe, medtem ko bodo splošne akreditacije in novinarsko središče v Kranjski Gori.

»Celo popoldne smo vehementno delovali v okviru OK Vitranc, ki nam je omogočil sestanke z vsemi službami, ki jih potrebujemo za izvedbo Zlate lisice na Gorenjskem. Dan je bil dolg in zelo poln. Ugotavljam, da smo naredili dobro delo. Vsi subjekti so bili kooperativni, od bolnišnice Jesenice naprej, vsi so pokazali dobro voljo,« je Vilar opisal zelo intenziven dan, ki ga je začel v Mariboru, nadaljeval v Kranjski Gori in končal v Mariboru.

Gorenjci in Štajerci so se povezali že sedmič. Zlato lisico je Zgornjesavska dolina na zahtevnem tekmovališču, na katerem se bodo marca na preizkušnjah za pokal Vitranc merili najboljši alpski smučarji na svetu, gostila že v letih 1976, 1988, 1991, 2007, 2012 in 2014.