Prevc poletel prek Schlierenzauerjevih rekordov

Smučarski poleti: Peter Prevc slavil že 14. zmago v sezoni in skupno jubilejno 20. v svetovnem pokalu.

Objavljeno
17. marec 2016 21.39
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Planica − Že uvodni tekmovalni dan finala svetovnega pokala v smučarskih skokih oziroma poletih je minil v znamenju rekordov. Peter Prevc je s 14. zmago, ki jo je navdušeno pozdravilo 20.500 gledalcev, kolikor jih planiški prireditelji še nikoli niso našteli že v četrtek, ubil dve muhi na en mah, saj je z novim podvigom dosedanjega sezonskega rekorderja, Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja preskočil tako po številu prvih mest (14:13) kot po doseženih točkah v isti zimi (2123:2083).

»Zlati orel« iz Selške doline je dal že v edini seriji za trening, v katerem ga je odneslo do največje daljave (238 m), tekmecem vedeti, da ga bo na domačem terenu težko ustaviti na poti na vrh. Na njem pa – kot da bi hotel popestriti tekmo – ni končal tudi prvega »polčasa«. S poletom, dolgim 227,5 metra, je presenetljivo vodil Nemec Severin Freund, čigar prednost pa je bila premajhna, da bi že lahko upal na uspeh. Pred drugouvrščenim Norvežanom Johannom Andrejem Forfangom (226 m) je imel vsega 1,8 točke naskoka, le 0,7 točke več je na tretjem mestu zaostajal Prevc (223 m), dodatne 2,1 točke pa je ločilo četrtouvrščenega Roberta Kranjca (223 m).

»Leteči Kranjčan« je v finalu napadel na vso moč, se v zraku krčevito boril za sleherni meter in jih v izjemnem nastopu zbral kar 241,5. Zatem so pristojni za dve mesti skrajšali nalet, nosilec rumene majice pa je kljub temu odjadral do 232,5 metra in prevzel vodstvo pred Kranjcem. Forfang se je s ponovljeno daljavo iz uvodne serije prebil med oba slovenska asa, ki sta začela nekaj trenutkov pozneje poskakovati od navdušenja, potem ko je Freund pristal »že« pri 216 metrih. To je namreč pomenilo, da se bosta na veliko veselje številnih navijačev na zmagovalni oder povzpela oba skakalca kranjskega Triglava. Prevc je z jubilejno 20. zmago v svetovnem pokalu, s katero se je na 11. mestu večne lestvice izenačil z Avstrijcem Andreasom Goldbergerjem, dosegel še 20. stopničke v sezoni in z njimi izenačil rekord Schlierenzauerja, Kranjec pa je slovensko slavje dopolnil s tretjim mestom.

Slovesno razglasitev v izteku letalnice bratov Gorišek je zelo čustveno pospremilo tudi celotno strokovno vodstvo slovenske reprezentance z Goranom Janusom na čelu. »Težko smo že čakali na to 14. zmago. Pričakovali smo jo že v Visli in Titisee-Neustadtu, vendar nam jo je obakrat zagodlo vreme. Zdaj jo imamo, menim, da bo zaradi tega Petru odslej lažje,« je omenil glavni trener naše skakalne vrste ter ob Prevcu, Kranjcu in Juriju Tepešu (224 m in 218 m/8.) pohvalil tudi navijače, ki so znova pričarali enkratno vzdušje v dolini pod Poncami. Upa, da bo tekmovalno razsodišče v prihodnjih dneh pogumnejše in bo dovoljevalo daljše polete, kar si želi tudi najbolj izkušeni slovenski reprezentant.

»Če bomo imeli ugoden veter, se bo dalo poleteti zelo, zelo daleč, me pa skrbi, ali bomo imeli dovolj veliko hitrost,« je Kranjec namignil, da planiška letalnica omogoča varne polete blizu svetovnega rekorda (251,5 m) ali celo več, vprašanje pa je, ali jih bodo odgovorni omogočili. O svojih včerajšnjih nastopih na tekmi je dejal, da je pri prvem malo zamudil odskok, ker se je še prilagajal na višjo hitrost, drugi pa mu je uspel res dobro. »V finalu sem takoj po odrivu vedel, da me bo odneslo daleč, saj sem začutil močan upor pod smučmi, poleg tega sem hrbtišče preletel izjemno hitro. Najprej nisem vedel, kako daleč me je pravzaprav odneslo, ker je toliko črt in nisem imel pravega občutka, kje je 230, 240 ali 250 metrov,« je razkril.

Pri tem je zaupal, da si je večer pred tekmo na medmrežju pogledal svoje najboljše polete in se tako pripravil za preizkušnjo. Svoje četrte (posamične) uvrstitve na zmagovalni oder v sezoni in 25. v svetovnem pokalu se je zelo razveselil (»To je odličen start v planiški konec tedna in bi takoj podpisal zanj, kajti veliko je vrhunskih letalcev, zaradi katerih si lahko hitro tudi deseti.«), vesel pa je bil tudi za Prevca. »Kar je Peter prikazal v tej sezoni, je vredno vsega občudovanja. Spoštujem ga in občudujem,« je poudaril 34-letni Kranjčan in pripomnil, da če ne privoščiš drugim, tudi sebi ne moreš.

Medtem ko Prevc in Kranjec nista skrivala navdušenja, pa Tepeš ni bil najbolj zadovoljen. »To je sicer lep rezultat za skakalnice, na letalnicah pa sem zmožen doseči precej več. Na odskočni mizi ne dobivam pravih podatkov in tudi v nadaljevanju se enostavno ne 'čutim'. Super za Petra in Roberta, bi si pa seveda tudi sam želel stati na vrhu. Vem, da sem v Planici sposoben bistveno več,« je zmajeval z glavo 27-letni Stanežičan. Boljše volje sta bila preostala slovenska dobitnika točk Jaka Hvala (201,5 m in 208,5 m/26.) in Anže Semenič (206 m in 197 m/29.), drugim našim reprezentantom pa se nova priložnost ponuja na današnji tekmi, za katero se bo zelena luč po kvalifikacijah prižgala ob 15.15.