Poljak Muranka prevzel kranjsko žezlo od Prevca

Med Slovenci pod Šmarjetno goro na prvi poletni tekmi za celinski pokal najbližje zmagovalcu Rok Justin in Miran Zupančič.

Objavljeno
10. julij 2017 00.48
Klemens Muranka (70) med tekmo FIS kontinentalnega pokala v smučarskih skokih, v Kranju, 8. julija 2017. [Klemens Muranka,FIS,smučarski skoki,skakalci,športniki]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Kranj – Nikakršna senzacija ni, da so v poletno sezono smučarskih skokov najbolje vstopili Poljaki. Skakalci dežele, kjer so se ob koncu zadnje zime veselili 1. mesta v razvrstitvi pokala narodov, že tradicionalno poletnemu delu tekmovanj namenjajo precej pozornosti, v Kranju je bil na premieri za celinski pokal obakrat najboljši Klemens Muranka. Naša najboljša sta bila Rok Justin in Miran Zupančič.

Povsem razumljivo je bilo, da se je največ gledalcev med tisočglavo množico pod Šmarjetno goro zbralo zaradi nastopa Petra Prevca, sicer na tej tekmi edinega navzočega člana novo sestavljene ekipe A. Eden najbolj prepoznavnih obrazov slovenskega športa ni ponovil lanske dvojne kranjske zmage, tokrat je bil obakrat na vrhu poljski reprezentant Muranka, Prevc pa je sicer nastopil le na petkovi preizkušnji in takrat s skokoma 105,5 metra in 109,5 zasedel 4. mesto. Preizkusa sta bila solidna, seveda je do želene popolnosti še dolga pot, junak nepozabne zimske sezone 2015/16 še ugiba o svoji pripravljenosti, podobno kot pred dnevi na treningu v Planici je razmišljal tudi ob vznožju kranjske naprave: »Tiste slabe skoke preprosto poskusiš potisniti v pozabo, pred nadaljevanjem priprav me usmerjajo tisti uspešnejši.« Tako je imel Prevc v mislih tudi svoj nastop v finalni seriji, s katerim se je že približal najboljšim v Kranju, vseeno pa se zaveda, da je pred njim še veliko garanja. Zmagovalec Muranka je bil denimo v petkovem večernem finalu za poltretji meter daljši od našega aduta, sicer je bil med Slovenci za začetek najboljši Zupančič (103; 111.5), v soboto pa Justin (107.5; 108.5). Obema sta dosežka zadostovala za uvrstitev na 2. mesto, za navzoče gledalce je bil lepši pogled na stopničke v prvo, ko je bil 3. Bor Pavlovčič, sobotni bron je pripadel Američanu Kevinu Bicknerju, sicer s 115 metri lastniku najdaljšega skoka dvodnevne prireditve za poletni celinski pokal.

O tem, da skoki tudi sredi poletja na Slovenskem privabljajo pozornost, je pokazal zlasti petkov kranjski obisk, radovednežev bi bilo ob desnem bregu Save še več, če bi se predstavili tudi drugi člani novo sestavljenega reprezentančnega moštva A. Toda za Jurija Tepeša, Robeta Kranjca, Anžeta Semeniča in Anžeta Laniška bo napočil čas za tekmovalni preizkus prav kmalu, saj je glavni trener Goran Janus napovedal njihovo navzočnost na srednjeevropskih postajah poletne velike nagrade FIS.

Uvodna tekma v tej seriji bo od petka do nedelje v Wisli na Poljskem, kjer bodo seveda še posebej ambiciozni domači skakalci. Glavni trener Stefan Horngacher – Avstrijca zlasti po zadnji uspešni zimi številni poljski skakalni zanesenjaki izjemno spoštujejo – je izbral moštvo 12 nastopajočih domačih reprezentantov, med njimi kajpak udarne adute Kamila Stocha, Macieja Kota, Piotra Žylo in zdaj tudi Klemensa Muranko. Junak letošnjega Kranja se je kot član moštva pozimi veselil brona na svetovnem prvenstvu, uspešen uvod v poletni del mu vliva upanje pred nadaljevanjem v očitno hudem internem boju za nastop na olimpijskih igrah. S. U.