Pomembno je, da Peter kljub nihanjem ohranja stik z elito

Glavni trener smučarskih skakalcev Goran Janus pred izzivom vetrovnih sunkov v Lahtiju in tradicije, ki ni po slovenskem okusu.

Objavljeno
23. februar 2017 21.09
Peter Prevc, Goran Janus Planica 19.3.2016 [planica,poleti,šport]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Pred skakalci je izziv sezone: po številnih preizkušnjah, nazadnje tudi na prizorišču naslednjih olimpijskih iger v Koreji, so zdaj pred prvim preizkusom na svetovnem prvenstvu. Glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus ohranja optimizem, a obenem v svojem znanem slogu ničesar ne želi obešati na velik zvon. Zaveda se, da bo na izide vplivalo marsikaj.

Lahti, eno od pomembnih športnih središč na Finskem, je že vrsto let med postajami sezone nordijcev v svetovnem pokalu, med slovenskimi skakalci pa ni posebej priljubljen. V zadnjih letih ni bilo prav veliko uspeha za adute trenerja Janusa, Peter Prevc celo v prejšnji sanjski sezoni ni blestel prav na skakalnici Salpausselkä.

»Že tako sleherno svetovno prvenstvo pogosto postreže s kakšnim presenečenjem, zato zame vedno znova predstavlja poseben izziv. V Lahtiju pa še prav posebej, saj si dejansko v zadnjih letih tukaj nikdar nismo priskakali uvrstitev na stopničke,« je v pričakovanju najpomembnejšega tekmovanja predolimpijske sezone poudaril glavni trener slovenske izbrane vrste. Dobro se zaveda izjemne odmevnosti nastopov skakalcev pri nas, pod drobnogledom bodo predvsem v dneh prvenstva, pred katerim pa ni lahko napovedati, kdo bo v Lahtiju na vrhu ali vsaj na odru za najboljše tri: »Kandidatov za zmago bodisi na srednji skakalnici bodisi na veliki je med šest in osem, iz naše reprezentance vsaj Peter sodi v to izbrano druščino. Sicer pa se je nazadnje veselil svoje 22. zmage v svetovnem pokalu, navzlic nekaterim nihanjem v tej sezoni še naprej ohranja stik z najboljšimi, kar je tudi najpomembnejše.«

Janus bi si, kajpak je podobno tudi pri trenerjih drugih reprezentanc, želel opraviti še kakšen trening med zadnjo azijsko turnejo in prvenstvom na Finskem, kjer je povrhu veter odpihnil še sredino prvo vadbo na skakalnici Salpausselkä. »Hm, dneva ne moreš raztegniti, ni dovolj dolg, da bi v tem kratkem času po naši sobotni vrnitvi iz Koreje lahko v urnik vrinili še kakšen trening. Zelo pomembna je namreč tudi regeneracija telesa, zato smo ji namenili posebno pozornost, verjamem pa, da ohranjamo dober tekmovalni ritem zadnjih tednov in da bomo nared za dober nastop,« pravi Janus, ki je v trenerski vlogi, takrat še z Matjažem Zupanom, že bil na svetovnem prvenstvu v Lahtiju.

»Takrat, leta 2001, sem bil tu z Matjažem, vsekakor je bilo zanimivo doživeti prvenstvo na štadionu, ki je le nekaj minut hoje proč od najožjega mestnega središča. Zato zame zdaj ta utrip ne predstavlja kakšne novosti,« pravi in se ne obremenjuje tudi s tem, da bodo športniki bivali v Vierumäkiju, sicer prav idiličnem naselju sredi gozda, a vendarle 26 km oddaljenem od prizorišča: »Že pred enim letom so bile na tekmi svetovnega pokala vse reprezentance nastanjene v Vierumäkiju, pa ni bilo nikakršnih težav. Hitro si na avtocesti, verjamem, da bodo prireditelji tudi v gneči med tekmami poskrbeli za hiter in zanesljiv prevoz.«

Janus je jasno spregovoril o uvrstitvi med najboljših šest kot o poglavitnem posamičnem cilju. Na ekipni tekmi bi rad Slovenijo videl vsaj na petem mestu, zaveda se tudi, da bodo razmere v finskem vetru prav posebne. »Povrhu pa sta napravi v Lahtiju med manjšimi v sezoni, morda smo imeli tudi zato v zadnjih letih nekaj težav. Toda izgovorov ne bo, poskusili se bomo predstaviti v kar najlepši možni luči,« je še poudaril v pričakovanju današnjih kvalifikacij za jutrišnjo tekmo.