Popoln vikend šampiona: Žan Košir zmagal še drugič

Tržiškemu deskarju tudi veliki kristalni globus. Slovenski uspeh je s 4. mestom dopolnil »starosta« Rok Flander.

Objavljeno
01. marec 2015 07.35
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Asahikava - Japonski sneg očitno veleslalomskemu svetovnemu podprvaku, tržiškemu deskarju na snegu Žanu Koširju, zares ustreza, saj se je na njem veselil še druge zmage v dveh dneh. V Asahikavi je včeraj opravil s tekmeci v paralelnem veleslalomu, danes pa je pravljično zgodbo ponovil še v slalomu, s čimer se je dve tekmi pred koncem močno približal še osvojitvi drugega kristalnega globusa, veleslalomskega ima namreč od včeraj že v vitrini. Se je pa že danes - po neprekinjeni seriji uvrstitev na zmagovalni oder - dokopal tudi do velikega globusa za skupno zmago v paralelnih disciplinah, saj ga nobeden od izzivalcev ne more več ujeti. S tem je premaknil enega največjih mejnikov našega deskanja na snegu doslej! Slovenski uspeh je s četrtim mestom - dobro sekundo je bil oddaljen od stopničk - dopolnil še starosta ekipe Rok Flander, Rok Marguč in Jure Hafner pa sta izpadla v četrtfinalu in naposled zasedla šesto in osmo mesto, kar je za 25-letnega Ločana z naskokom najboljši dosežek v karieri.

Košir v kvalifikacijah ni šel na polno, na modri progi je vpisal četrti in na rdeči petnajsti čas, kar je zadostovalo za tretje mesto in ugodno izhodišče v izločilnih bojih, ki jih od Slovencev ni videl zgolj Jernej Demšar po diskvalifikaciji že na prvi kvalifikacijski progi. To je bil eden najprepričljivejših ekipnih nastopov naših fantov, saj so se nato vsi štirje »preživeli« prebili tudi še skozi osmino finala.

V četrtfinalu je tretjeuvrščeni z nedavnega svetovnega prvenstva Rok Marguč, ki je prej že izločil olimpijskega šampiona, Američana z ruskim potnim listom Vica Wilda, za 28 stotink pokleknil pred reprezentančnim kolegom Rokom Flandrom, ki je imel na prvi stopnički precej sreče, saj je za zgolj stotinko snel skalp veleslalomskemu šampionu, Rusu Andreju Sobolevu. V četrtfinalu se je zataknilo tudi Juretu Hafnerju, ki po Patricku Busslerju ni znal zaustaviti še Italijana Mirka Felicettija, medtem ko je bil Žan Košir - v osmini finala je tudi on izločil Rusa, Valerija Kolegova - za dve desetinki prehiter za kanadskega veterana Jaseyja Jaya Andersona.

V polfinalu Flander po napaki ni imel možnosti proti Američanu Justinu Reiterju, medtem ko je 30-letni Tržičan le strl trd italijanski oreh, za 19 stotink je namreč ugnal Felicettija. V malem finalu je 35-letnik iz Dragočajne lovil svoje prve stopničke po Sočiju predlanskega februarja, a je bil Italijan za debelo sekundo hitrejši. Veliki finale pa se je spet izšel po Koširjevih načrtih, Reiter se je znašel v snegu in ciljno črto prečkal skoraj osem sekund za slovenskim junakom, ki se je veselil tretje zmage v karieri, druge zapored. S tem je že dve preizkušnji pred koncem postal najboljši deskar sezone v paralelnih disciplinah, saj ima pred prvim zasledovalcem, Italijanom Rolandom Fischnallerjem, že 2811,50 točke naskoka. V slalomski razvrstitvi vodi velikih 1220 točk pred istim tekmecem, ki je v Asahikavi povsem pogorel.

V ženski konkurenci se je na najvišjo stopničko zmagovalnega odra sploh prvič v karieri povzpela dan poprej drugouvrščena Švicarka Julie Zogg, medtem ko je edina slovenska zastopnica Gloria Kotnik v slogu celotne poolimpijske sezone končala že v kvalifikacijah in zasedla končno 26. mesto. Zdaj se deskarji v alpskih disciplinah znova selijo v Evropo, konec tedna jih nova slalomska preizkušnja čaka v Moskvi.