Poslej se bo pripravljal doma v varnem zavetju

Smučarski skoki: Peter Prevc dvakrat na odru. Zdaj bo z lažjim srcem nadaljeval priprave.

Objavljeno
17. avgust 2015 10.31
Peter Prevc na tekmi celinskega pokala smučarskih skakalcev v Kranju, Slovenija 4.julija 2015.
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Kar je Peter Prevc s posameznimi skoki nakazoval že pred tekmama v Wisli in Hinterzartnu, je uresničil na francosko-švicarski turneji velike nagrade FIS. S petkovim 3. mestom v Courchevelu in sobotnim drugim v Einsiedelnu je namreč dobil želeno potrditev vrhunske pripravljenosti, zaradi katere bo z lažjim srcem nadaljeval priprave za zimo 2015/16.

»Končno sem dva spodobna skoka naredil tudi na tekmi,« si je Peter Prevc oddahnil po preizkušnji v Courchevelu, kjer je na zmagovalnem odru, na katerega se je zavihtel prvič v letošnjem poletnem »svetovnem pokalu«, družbo delal Nemcu Severinu Freundu in Japoncu Kentu Sakujami.

Še stopnico višje se je dan pozneje povzpel v Einsiedelnu, kjer je moral za pičle pol točke priznati premoč zgolj Freundu, ki si je z drugo zaporedno zmago priskakal tudi rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku velike nagrade FIS. A je 27-letni Bavarec – kot je razkril na novinarski konferenci – ne bo branil, saj se bo poslej povsem posvetil pripravam za zimo.

Podobno »taktiko« je ubral tudi Prevc, že v minuli zimi najhujši tekmec Freunda. »Moji skoki so iz tekme v tekmo boljši. Zdaj se bom spet odpravil na trening, naslednjič bom najverjetneje tekmoval šele na finalu v Hinzenbachu (27. septembra),« je zaupal 22-letnik iz Dolenje vasi v Selški dolini.

Prevc bo tako zagotovo izpustil preizkušnje v Hakubi (29. in 30. t. m.), Čajkovskem (5. in 6. septembra) ter Almatiju (12. in 13. septembra), kar pa je bilo znano že pred uvodno postajo v Wisli. »Namesto dolgih potovanj na vroča prizorišča z menjavami časovnih pasov bom raje vadil doma v varnem zavetju,« je skakalec kranjskega Triglava, ki se je v skupni razvrstitvi tega tekmovanja povzpel na 4. mesto za Freundom, Poljakom Dawidom Kubackim in Sakujamo, v smehu obrazložil svojo odločitev.

Z njim je bil minuli konec tedna kajpak zelo zadovoljen glavni trener naše reprezentance Goran Janus. »Peter je že vse od Wisle kazal vrhunske nastope, vendar pa se mu do Courchevela ni izšlo, da bi dva takšna 'sestavil' tudi na tekmi. Prav za konec mu je v Einsiedelnu uspel tudi najlepši v zadnjem obdobju,« je slovenski »selektor« pohvalil svojega udarnega aduta, ki je predvčerajšnjim navdušil tudi z najboljšim dosežkom finala, s katerim se je s 4. mesta pomaknil na drugo.

Ob Prevcu si je nastop v drugi seriji preizkušnje v Einsiedelnu od Slovencev zagotovil le še Robert Kranjec, ki se je z 29. mestom dokopal do prvih (dveh) točk v tem poletju med svetovno elito. »Kar zadeva druge naše skakalce, njihova forma še preveč niha,« je razložil Janus in dodal, da bosta v Hakubo ob Kranjcu, Nejcu Dežmanu, Jaki Hvali, Anžetu Semeniču in Juriju Tepešu namesto Prevca in Tomaža Nagliča odpotovala Jernej Damjan in Matjaž Pungertar.