Pot vrnitve veliko daljša kot prvi pohod na vrh

Smučarski skoki: Domen Prevc, v prejšnji sezoni najboljši Slovenec, bo izpustil uvodno tekmo novoletne turneje v Oberstdorfu.

Objavljeno
26. december 2017 20.36
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Leto dni lahko prinese velike spremembe, sploh v življenju najstnika, kot je Domen Prevc. In kako zelo se je zasukala kariera pri slovenskem smučarskem skakalcu, ki je pred enim letom novoletno turnejo začel v rumeni majici vodilnega, tokrat pa ima na svojem računu pet točk svetovnega pokala. Prvo tekmo v Oberstdorfu bo 18-letnik izpustil, zanj se bo turneja začela v Garmisch-Partenkirchnu.

Na novoletno turnejo 2016/17 se je Domen Prevc odpravil kot prvi favorit, saj je dotlej dobil štiri tekme od sedmih, večji del je nosil rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku. To je izgubil na tretji postaji v Innsbrucku, a jo nato v Bischofshofnu spet oblekel, vendar pa se je tedaj njegova krivulja že obrnila navzdol, skupno je na turneji štirih skakalnic zasedel 9. mesto. Takšen rezultat se zdi tokrat nedosegljiv, Domen je v tej sezoni nastopil zgolj v Engelbergu, kjer je zasedel 29. in 28. mesto, kar je bilo – glede po prikazanem na treningu – celo več od pričakovanj trenerjev. »Skoki niso bili na vrhunski ravni, tako da se je po rezultatski plati vse skupaj razpletlo še bolje, kot sem si mislil, da bo. Res pa pred Engelbergom nisem imel nikakršnih rezultatskih pričakovanj, saj nisem imel prave predstave, na kakšni ravni skačem,« se je na edino svojo postajo v tej sezoni ozrl najmlajši od bratov Prevc, ki je začetek sezone z zamikom pripisal zgolj slabi formi.

»Marsikaj sem slišal o svojem zdravstvenem stanju, a dejstvo je, da sem bil zgolj en dan bolan, z vročino. Preprosto je bila moja forma slaba, skoki na treningih so nihali, niso bili takšni, kot smo želeli, ni šlo po načrtih. Pri skokih ni tako, da več treninga avtomatično pomeni, da boš zelo dober. Marsikaj se mora postaviti na svoje mesto, da pridejo dobri rezultati,« razmišlja Domen, ki sicer pravi, da je v tej sezoni z vidika izkušenj morda vse skupaj celo lažje, kot je bilo v prejšnji zimi, ko je bil bolj kot ne novinec in je bilo zanj precej stvari novih, prav tako se mu pred letom dni skoki niso zdeli bolj preprosti, se pa strinja, da je bilo tedaj precej več sproščenosti: »To pa vsekakor, saj zdaj ne vem točno, kje sem, kako se bo vse skupaj razpletlo, bo šlo ali ne.«

In zdaj občuti tudi več pritiska, posebej ker se po takšnem uvodu v sezono navijači sprašujejo, kaj se dogaja, bo še kdaj zmagoval. »Da, ljudje te sprašujejo, ali nisi nič treniral, kaj se je zgodilo, ne vem pa, kakšen spomin imajo, saj je veliko vrhunskih športnikov z vrha padlo na dno, pot nazaj pa je veliko daljša kot prvi pohod na vrh, ker ni vse tako lahko, kot je videti. Da malo potreniraš, prideš, skočiš in gre. Lahko vlagaš veliko treninga in truda, pa še vedno ne boš najboljši,« razmišlja Prevc ter o svojem dnu dodaja: »Niham, tako kot gre sinusna krivulja gor in dol, takšni so tudi moji skoki. A vendarle se počasi spet vzpenjam in upam, da počasi spet pridem na vrh.«

Rezultatskih pričakovanj za novoletno turnejo, na kateri bo na drugi postaji zamenjal Jurija Tepeša, prva tekma v Oberstdorfu pa se bo s kvalifikacijami začela v petek, nima, cilj so zgolj dobri skoki, lepe uvrstitve pridejo z njimi, še vedno pa ostaja optimist za preostanek sezone. »Cilj so res odlični skoki, predvsem na letalnici. Hitro se lahko vse spremeni na bolje, če spet dobim prave občutke. Zdi se mi, da gre vse skupaj v pravo smer, zato še ni treba sklicevati kriznih sestankov,« še pravi Prevc.