Potrdila, da korejska zmaga ni bila naključna

Smučarski tek: Anamarija Lampič 6. in Katja Višnar 7. v Drammnu, Janez Lampič 11.

Objavljeno
08. marec 2017 21.57
Na sliki Anamarija Lampič. Novinarska konferenca reprezentantov v smučarskem teku v Ljubljani, 14. februar 2017 [Ljubljana,smučarski teki,Ljubljana,novinarske konference,Anamarija Lampič,portreti]
Janez Porenta
Janez Porenta
Drammen – Smučarska tekačica Anamarija Lampič je dokazala, da njena senzacionalna zmaga na olimpijski generalki v Pjongčangu ni bila naključje. V šprintu v klasičnem koraku za svetovni pokal na Norveškem se je prebila med finalistke in končala šesta, s tem pa zadržala turkizno majico najboljše v sezoni med tekmovalkami do 23 let.

V finalu je bila edina Neskandinavka, peklenskega ritma tekmic pa ni zdržala dolgo in je ciljno črto prečkala deset sekund pozneje kot zmagovalka, Švedinja Stina Nilsson. »To 6. mesto je potrditev, da sem še lahko zraven. Na poti iz Lahtija sem zaradi bolečega grla že mislila, da bom zbolela, vseeno sem šla na štart. V kvalifikacijah se nisem počutila najbolje, potem je steklo. Upam, da bo šlo podobno tudi v Kanadi in bom obdržala turkizno majico. To je moj zadnji cilj v sezoni,« je pojasnila 21-letnica iz Valburge pri Smledniku.

Osmoljenka pa je bila Katja Višnar, ki je vpisala drugi kvalifikacijski dosežek, za uvrstitvijo v finale pa zaostala za pičli dve stotinki, kolikor je bila od nje hitrejša Lampičeva. »Zelo sem jezna. Imel sem smolo, ker mi je tekmica zaprla pot, skočila je v mojo smučino in sem se morala povsem ustaviti, čeprav sem imela še dovolj moči in bi gladko napredovala v finale. V tej zimi sem imela že precej smole. Res sem besna, ker imam občutek, da bi tudi v finalu lahko dobro nastopila. Žal nekatere tekmovalke tečejo precej na silo in počnejo stvari, ki jih ne bi smele. Če si za to prislužijo rumeni karton, meni nič ne pomaga,« je zmajevala z glavo Višnarjeva, ki je vseeno zabeležila zelo spodobno 7. mesto.

Prvič se je med dobitnike točk prebil tudi Anamarijin brat Janez Lampič – in to s kar 11. mestom. Izpadel je v polfinalu, v katerem je nastopil v mnogo hitrejši skupini, na čelu katere sta bila poznejša zmagovalec in drugouvrščeni, Eirik Brandsdal in Johannes Høsflot Klæbo. Smučarske tekače zdaj čaka distančni konec tedna v Oslu.