Prav za konec Slovenke najbližje eliti

Norveške biatlonke na vrhu, naša štafeta nad pričakovanji deveta.

Objavljeno
11. marec 2016 22.38
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec

Oslo – Že tako ob petkovih večerih norveška metropola prav posebej oživi, sinoči je bilo izjemno veselo tudi zaradi zmage domače ženske štafete. Tokrat je namreč stroka več možnosti za vrh pripisovala Nemkam in Francozinjam. Slovenk ni omenjal nihče niti v prvi polovici 23 ekip, a naša četverica je z 9. mestom presegla pričakovanja in ugnala tekmice iz taborov Švedske, Rusije, Avstrije, Belorusije itn.

Res je zgodba že prav težko verjetna, toda prav na tem prvenstvu je podoba slovenske biatlonske reprezentance vendarle precej bolj spodobna kot v dosedanjem delu najslabše sezone zadnjih dveh desetletij. Jakov Fak se je z izjemnim skokom v zasledovanju na 5. mesto ter nato kot 6. v zelo zahtevni 20-kilometrski predstavi končno vrnil k družbi najboljših – zdaj povrhu lahko odločno napada nov vrhunski dosežek v jutrišnjem skupinskem štartu –, včeraj pa se je povsem odprlo tudi slovenskim biatlonkam. V tako prepričljivi luči jih ni bilo videti že zelo dolgo!

Ko se je Andreja Mali kot prva med slovensko četverico pognala v smučino z res uglednimi tekmicami, je bilo v soncu Holmenkollna veliko negotovosti. Pa ne le glede nje, temveč tudi naslednjih treh: Teje Gregorin – pred dvema letoma bronaste olimpijke, zdaj pa že vso zimo v neuspešnem lovu za želeno formo in posledično tekmovalnimi dosežki – kot tudi ne prav izkušenih Anje Eržen in Urške Poje. Toda nato ni bilo prav nikakršnih težav! Naše tekmovalke so uporabile le pet dodatnih nabojev (na strelišču so bile natančnejše le srebrne Francozinje s štirimi naboji), ob čudovitem ozračju polnih tribun sta Gregorinova in Malijeva tekli kot v svojih najboljših časih, mlajši dve članici štafeti pa bolje kot kadarkoli doslej na tekmah najvišje ravni. »Res se mi zdi prav noro, da sem tako dolgo morala čakati na takšen nastop. Ne le, da mi v sezoni ni šlo, tudi tukaj v Oslu prej nikakor nisem ujela želene hitrosti,« je bila krepko bolj nasmejana kot v prejšnjih dneh Teja Gregorin, potem ko je z uvodnega 11. mesta slovenski vrsti priborila 7. Strah, da bi nato Erženova in Pojetova zdrsnili v vrstnem redu, pa je bil tokrat očitno odveč. Predvsem Anja Eržen je uprizorila kar svojo sanjsko predstavo, v družbi tekmovalk tretje predaje je bila 6., slovenski vrsti se je obetala celo končna uvrstitev med osmerico svetovnega prvenstva in za eno leto potrditev mednarodnega razreda. A tudi tako – končna uvrstitev je vendarle presegala najbolj optimistične napovedi – dobra volja iz slovenskega tabora ni izginjala.

Gregorinova je spregovorila o tako nujni prigarani samozavesti, ki jo res potrebuje glede nadaljevanja športne poti, Malijeva bo o tem kot najstarejša v naši vrsti pri 38 letih razmišljala v miru po sezoni, Erženova se je prav včeraj prepričala, da ves trud navzlic padcem v tej mučni sezoni le ni bil zaman, pri Pojetovi je navdušila sproščenost. Podobno bi se rada lotila tudi prihajajoče mature …

Kakorkoli, svetovno prvenstvo nikakor ne sme prekriti res številnih napak v tej zimi ter slabe bere naših biatloncev v skupni razvrstitvi. Vendar pa je včerajšnja tekma, ob spet izjemno dobro pripravljenih smučeh slovenskih serviserjev, vlila novo upanje. Tako kot tudi norveškemu taboru, pri katerem so se bali, da bo francoski še naprej nepremagljiv.

A domača ženska štafeta je po treh letih spet na svetovnem vrhu. »Le da smo takrat bile jasne favoritinje, tokrat pa seveda še zdaleč ne,« je na novinarski konferenci poudarila Synnoeve Solemdal, tudi leta 2013 članica zlate četverice. Takrat se je veselila uspeha s sotekmovalkami sredi moravskih gozdov, zdaj pa jo je bučno pozdravilo 20.000 navdušenih rojakov na osrednjem trgu v Oslu.

Rezultati ženske štafete (4 x 6 km)

1. Norveška 1:07:10,0 (0+6) (Synnøve Solemdal, Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff, Marte Olsbu)

2. Francija +5,3 (0+8) (Justine Braisaz, Anais Bescond, Anais Chevalier, Marie Dorin Habert)

3. Nemčija +28,6 (0+4) (Franziska Preuss, Franziska Hildebrand, Maren Hammerschmidt, Laura Dahlmeier)

4. Poljska +1:08,4 (0+7)

5. Ukrajina +1:27,7 (1+5)

6. Češka +1:49,3 (3+6)

7. Italija +1:49,3 (1+8)

8. Kazahstan +2:08,4 (0+7)

9. Slovenija +2:54,9 (0+5) (Andreja Mali 0+1, Teja Gregorin 0+0, Anja Eržen 0+2, Urška Poje 0+2)

10. Švedska +3:04,6 (1+6)