Pred Prevcem psihično zahtevne tekme

Smučarski skoki: v Lahtiju od danes do nedelje generalka za nordijsko svetovno prvenstvo 2017.

Objavljeno
18. februar 2016 21.40
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – V Lahtiju so se že zbrali vsi, ki kaj pomenijo v smučarskih skokih, tekih in nordijski kombinaciji. V teh panogah se bodo namreč od danes do nedelje med seboj merili na generalki za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki ga bo prihodnje leto gostilo prav to znamenito zimsko-športno središče na Finskem.

V slovenski skakalni vrsti je po Vikersundu prišlo do spremembe, saj se je v udarno ekipo vrnil Domen Prevc. Komaj 16-letni skakalec kranjskega Triglava, ki je po tekmi v Trondheimu vadil v Planici, kjer je preizkusil tudi nove skakalne čevlje, je v skupnem seštevku za svetovni pokal zdrsnil iz elitne deseterice, potem ko sta njegovo odsotnost na največji letalnici na svetu izkoristila Norvežana Anders Fannemel in Andreas Stjernen ter ga potisnila na 12. mesto.

To pomeni, da si bo moral nastop na današnji prvi preizkušnji na Finskem spet zagotoviti skozi kvalifikacije, kar pa zanj ne bi smela biti prezahtevna naloga. Ob Domnu si bodo prizadevali »vstopnice« za obe posamični tekmi v Lahtiju priskakati še Jaka Hvala, Robert Kranjec, Anže Lanišek, Andraž Pograjc in Jurij Tepeš, edini, ki je od Slovencev vnaprej uvrščen na obe, pa je kajpak nosilec rumene majice Peter Prevc (na fotografiji).

Toda »zlati orel« iz Selške doline skakalnega centra Salpausselkä in Finske, kjer se še nikoli ni udeležil slovesne razglasitve za najboljšo trojico, nasploh nima v najlepšem spominu. V Lahtiju, kjer bodo danes nadomeščali eno od odpadlih preizkušenj v Kuusamu (jutri bo tam moštvena in v nedeljo še druga posamična tekma), se je najvišje zavihtel lani in predlani, ko se je moral sprijazniti z nehvaležnim četrtim mestom. Podobne izkušnje ima slovenski skakalni as tudi s Kuopiom, kjer bodo točke svetovnega pokala delili v torek.

»Na Finskem sem pustil še kopico odprtih vprašanj, predvsem Kuopio je bil lani slab (17.), v Lahtiju pa tudi še nisem stal na zmagovalnem odru. Ker si želim ostati dovolj umirjen in obenem dovolj napadalen za osvojitev čim višjih položajev, bodo prihajajoče preizkušnje zame psihično zelo zahtevne,« je pred odhodom v »deželo tisočerih jezer« razkril Prevc, ki bo s kolegi iz reprezentance in skakalci iz drugih držav do nedelje spal v novem športnem centru v Vierumäkiju, kjer bodo vsi skupaj bivali tudi prihodnje leto med nordijskim SP.

Da mu doslej v 30 kilometrov oddaljenem Lahtiju ni šlo povsem po željah, ga po eni strani čudi, saj se je s tamkajšnjo veliko napravo, na kateri si rekord s 135,5 metra iz leta 2006 lasti Avstrijec Andreas Widhölzl, v preteklih letih hitro sporazumel. »A mi je šlo potem na njej iz dneva v dan slabše od nog. Kaj mi bo Lahti prinesel v letu 2016, ne vem. Recimo, da se bom trudil poravnati račune z njim,« je še napovedal Prevc, ki ima v skupnem seštevku zajetnih 572 točk naskoka pred drugouvrščenim Nemcem Severinom Freundom, medtem ko Norvežan Kenneth Gangnes na tretjem mestu zaostaja že za 634 točk.

Ob optimalnem razpletu bi lahko sicer 23-letnik iz Dolenje vasi že ta konec tedna izenačil tudi rekord Gregorja Schlierenzauerja, kar zadeva število doseženih zmag v eni sezoni; avstrijski zvezdnik, ki si je vzel (daljši) premor od skokov, je namreč pozimi 2008/09 kar trinajstkrat opravil z vso konkurenco. Le eno zmago manj je v šampionski sezoni 2004/05 slavil Janne Ahonen, ki se bo po treh mesecih odsotnosti danes spet potegoval za točke svetovnega pokala. Vendar pa 38-letni Finec, ki se je pred tremi tedni v Lahtiju ovenčal z novim prepričljivim naslovom državnega prvaka na veliki skakalnici, s svojo pripravljenostjo (še) ni zadovoljen.

Spored v Lahtiju, danes: 15.00 – uradni trening, 16.00 – kvalifikacije, 17.00 – 1. serija posamične tekme, sledita finale in slovesna razglasitev; jutri: 16.30 – 1. serija ekipne preizkušnje, sledita finale in slovesna razglasitev; nedelja: 13.30 – kvalifikacije, 15.00 – 1. serija posamične tekme, sledita finale in slovesna razglasitev.