Predčasen konec v Kitzbühlu razkuril Šporna

Smuk na Streifu so prekinili tik pred nastopom Andreja Šporna, ki odločitve ni sprejel ravnodušno.

Objavljeno
23. januar 2016 19.17
G. L.
G. L.

Kitzbühel - Na eni najbolj razburljivih smukaških tekem v zadnjem času na slovitem Streifu v Kitzbühlu sta brez svojega nastopa ostala dva slovenska tekmovalca, saj so organizatorji zaradi številnih padcev v zahtevnih razmerah tekmo prekinili po štartni številki 30. Tik za tem bi moral nastopiti Andrej Šporn, ki odločitve žirije tekmovanja ni sprejel z odobravanjem.

»Sigurno, da sem bil jezen. Današnja odločitev je bila narejena že prej in mislim, da je bila ena od najbolj nefer odločitev žirije in Fis, ki so jih naredili. Po domače povedano so se po padcih usrali. Hoteli so izpeljati tekmo za gledalce in imeti tekmo, da so temu zadostili, so na progo spustili 30 tekmovalcev,« je za STA povedal razkurjeni 34-letni veteran iz Kranjske Gore.

Tekma v Kitzbühlu se je zaradi slabe vidljivosti in močnega vetra sicer začela z enourno zamudo, na maratonski preizkušnji, ki jo je dobil Italijan Peter Fill pred Švicarjema Beatom Feuzem in Carlom Janko, pa so sledili številni vratolomni padci. Na prelomnici Hausberg pred prečnim prehodom so v snegu in zaščitni mreži trdo pristali Georg Streitberger in Hannes Reichelt iz Avstrije ter s salto v zraku vodilni smukač Norvežan Aksel Lund Svindal. Najhuje sta jo odnesla Streitberger in Svindal, sicer vodilni smučar te zime, ki sta zaradi poškodbe kolenskih vezi že končala z nastopi v letošnji sezoni.

Vodstvo tekmovanja si nadaljnjega tveganja ni želelo, zato je tekmovanje po številki 30 prekinilo, s čimer v slovenskem taboru niso bili zadovoljni. »Vidljivost po progi je bila v trenutku, ko bi se zapeljal po njej, bistveno boljša, kot sem jo imel na zadnjih dveh tekmah v Santi Caterini in Wengnu. Žirija je naredila nekaj napak, če so že prestavili začetek tekme, bi lahko skrajšali startni interval, saj so vedeli, koliko tekmovalcev je bilo še na startu,« je dodal Šporn, ki je leta 2010 na Streifu zaostal le za Švicarjem Didierjem Cuchem in dosegel svoje prve in doslej edine slovenske stopničke na tem slovitem prizorišču.

Visoka pričakovanja je imel tudi v zadnjem času zelo razpoloženi Klemen Kosi: »To se mi še ni zgodilo, da bi tekma potekala, jaz pa potem ne bi smel nastopit, vse je enkrat prvič, pravijo. Za to tekmo sem bil pripravljen, bila je priložnost, kot je še nisem imel, in ni mi bilo všeč, kako se je končala. Sigurno bi si rajši želel nastopit, kot da nisem. A tako so se odločili in proti temu nisem mogel nič. To sem sprejel pozitivno, saj nikoli ne moreš vedeti, kaj bi bilo, če bi vozil.«

Jutri bo v Kitzbühlu na sporedu še slalom, kjer bosta Slovenijo zastopala Štefan Hadalin in Matic Skube.