Predsednik SZS poziva skakalce, naj se ne odselijo na svoje

Na seji izvršnega odbora SZS so obravnavali predlog o morebitnem samostojnem sedežu panoge za skoke v Kranju.

Objavljeno
10. november 2015 20.29
SMUČANJE - Zbor reprezentanc
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Glavna točka današnje seje izvršnega odbora Smučarske zveze Slovenije (SZS) je bila želja skakalcev po osamosvojitvi oz. predlog o morebitnem samostojnem sedežu panoge. Iz Podutika naj bi se namreč preselili v Kranj, s tem pa naj bi dosegli občutno zmanjšanje stroškov.

Predsednik SZS Enzo Smrekar je pojasnil, da sama selitev skakalcev iz skupne smučarske hiše na Podutiški v Ljubljani najverjetneje ne bi skakalcem prinesla posebnih finančnih ugodnosti, zato je na panogo apeliral, naj tega ne stori. »Sama lokacija sedeža ne bremeni panoge, s tem niso povezani dodatni stroški. Tudi morebitna selitev ne bi zmanjšala stroškov zvezi, njim pa tudi ne prinesla prihranka. Pozval sem tudi biatlonce, da se vrnejo v hišo. Bolj pomembno je, da naredimo kaj na strukturi stroškov kje drugje. To bo ključno, da gremo skupaj čez sanacijski program. Računam, da bo prevladala zdrava pamet in športni duh in da ne bo težav,« se je nadejal.

Smrekar je nato predstavil še kompromisni predlog o solidarnostnem prispevku, ki je bil sicer potrjen v sanacijskem programu. Tako naj bi delež tistih, ki prispevajo, prepolovili, s tem plačnikom olajšali stroške, prejemnikom pa še vedno omogočili sredstva. IO SZS je nato sprejel odločitev, da se znesek, namenjen deficitarnim panogam, letos izvede v polovični vsoti, piše STA.

»Za solidarnostni oziroma prispevek za deficitarne panoge smo se odločili lani in ga vključili v sanacijski program. A v trenutku, ko panoge razpolagajo z manj sredstvi, kot so računale, je razumljivo, da težko pristajajo na to, da se večji delež odvaja za druge. Mislim, da je danes prevladal zdrav razum in solidarnost z neko kompromisno rešitvijo, kjer se znesek prepolovi. Tako se olajša tistim, ki prispevajo, malo se oteži tistim, ki so prejemniki. A s skupnimi močmi bodo našli vmesno pot,« je po seji pojasnil Smrekar.