Premiki smučarskega voza

Prezgodaj je sklepati, s čim bo postregla dolga sezona.

Objavljeno
01. november 2017 23.53
LJUBLJANA SLOVENIJA 14.10.2011 MOJCA FINC FOTO: JOZE SUHADOLNIK
Mojca Finc
Mojca Finc
Novice iz slovenskega ženskega tabora, ki so v javnost kapljale v zadnjem tednu pred začetkom nove sezone v alpskem smučanju, so bile zaskrbljujoče. Prva je šokirala, vsaka naslednja je povečala dvome.

Temelji so se zatresli s poškodbo Ilke Štuhec, ki je končala olimpijsko zimo, še preden se je začela. Namesto v konkurenco se je spet odpravila na naporno pot okrevanja, ki jo po šestih operacijah podrobno pozna. Negotovo je bilo stanje prve veleslalomistke Ane Drev, ki je pred ledeniško premiero odsmučala vsega štiri popolne treninge s sotekmovalkami. Pred tem je vadila po prilagojenem programu zaradi bolečin v operiranem kolenu. Lepo je bilo slišati, da si je reprezentanca za uvodni veleslalom priborila kar sedem kvot, a v istem hipu je zaskrbelo, ker glavni trener A-vrste Denis Šteharnik ni zmogel zapolniti več kot pet mest. Smučark, ki bi imele izpolnjene kriterije FIS za uvrstitev na tekmo svetovnega pokala, ni več kot toliko, kolikor jih je izbral.

Izhodišče za novo zimo ni navdajalo z optimizmom. Kazala pa so ga dekleta, ko je šlo zares. Tina Robnik in Meta Hrovat sta na ledeniku Rettenbach potrdili, da tudi takrat, ko reprezentanca tekmuje oslabljena zaradi težav prvih violin, za nove premike smučarskega voza poskrbi katera druga.

Robnikova ima za sabo težko izkušnjo, zaradi treh zdrobljenih vretenc pred šestimi leti še vedno smuča z bolečinami, o katerih ne govori na glas. Tudi to, da je imela v pripravljalnem obdobju težave z iskanjem pravih občutkov na novi opremi, ni obešala na veliki zvon. Lučanka prihaja v najboljša smučarska leta. Premierna uvrstitev v karieri med deset najboljših je odlična popotnica za nadaljevanje sezone.

V drugačnem obdobju je najmlajša v ekipi, Meta Hrovat. Mladostno neobremenjena ima pred sabo še veliko učnih ur. A ob krstnem nastopu na najzahtevnejšem veleslalomu je delovala pogumno in neustrašno, premagala je tremo in težko strmino. Deseterica je bila v dosegu, a jo je odnesla napaka v spodnjem delu, najstnica je plačala davek neizkušenosti. Glavni trener Denis Šteharnik je lepo povedal, naj tovrstne izkušnje pridobiva zdaj, ko se še uvršča nad 20. mestom. Da bodo nastopi, ko bo napredovala višje, »čisti«. Bila je razočarana nad sabo, ker ni izkoristila priložnosti. Ve, kam hoče. Ima skrite cilje, zadržala jih bo zase.

V športnem novinarstvu zelo radi napovedujemo. Vpletene sprašujemo, kako se bodo tekme razpletale, preden se začnejo, iščemo rezultate, preden se prižge merilna naprava. Söldenska preizkušnja je potekala v skrajšani različici, konkurenca je bila okrnjena, zato slika, s katero je postregla, ni nujno še prava. A Tini in Meti je prinesla pomembno samozavest.

Naslednji veleslalom bo na sporedu konec novembra. Prav zato je prezgodaj sklepati, s čim bo postregla pet mesecev trajajoča sezona. A prvi vtis je dober. Pogosto je lahko napačen, vendar je v mnogih primerih ključen.