Prevc: Današnja tekma bo šola za vse

Slovenski as Peter Prevc, ki mu je tudi danes uspel najboljši posamični dosežek, ekipnim kolegom ne zameri ničesar.

Objavljeno
17. januar 2016 19.30
G. L.
G. L.

Bad Mitterndorf - Slovenski orli na današnji ekipni tekmi žal niso uspeli izpolniti cilja glavnega trenerja Gorana Janusa in po posamični kolajni Petra Prevca na svetovnem prvenstvu v poletih poseči še po ekipnem odličju. Na tekmi, kjer so popolno prevlado prikazali Norvežani, si pohvale zaslužita le izjemni Prevc, ki je tudi danes dosegel najboljši posamezni točkovni izkupiček, in Robert Kranjec, ki je obakrat zanesljivo presegel dvestotico.

Aktualni in nekdanji svetovni prvak v poletih tokrat nista imela podpore s strani Anžeta Laniška in Jurija Tepeša, ki se dvestometrski znamki danes nista niti približala. Prvi skakalec letošnje zime jima slabega dneva vseeno ni zameril. »Letalnica je in ena napaka na njej stane 50 m, žal se nam je to pripetilo, mislim, da bo to šola za vse. Za Laniška je to prvo SP v poletih, včeraj je bil 12. Za nekoga, ki je tako mlad, znajo biti štirje dnevi na letalnici psihično zelo naporni in mu nimam česa očitati,« je za STA povedal krepko vodilni v svetovnem pokalu, ki je bil s svojim doprinosom (228 in 238 m: posnetek spodaj) razumljivo zadovoljen: »Sam sem dobro skakal, v prvi seriji sem imel nekaj težav v preletu z levo smučko. V drugem sem to popravil, vendar ni bilo 240 m.«

Tudi njegov izkušenejši kolega Robert Kranjec, ki je naslov svetovnega prvaka osvojil leta 2012 v Vikersundu, je svojo nalogo danes opravil zelo korektno in s skokoma, dolgima 209 in 211,5 metra, potrdil dvig forme v zadnjem obdobju: »Z današnjima poletoma sem zadovoljen, odlična sta bila za moje trenutne sposobnosti. Kot celota pa nismo najbolje delovali, mogoče je bila tudi zaletna rampa prenizko postavljena glede na razmere in sneženje, zato je bilo veliko ponesrečenih skokov. Za mano je prvi vikend po poškodbi, ko ni bilo večjih napak in sem ponavljal dobre skoke in z veseljem nadaljujem tekme v svetovnem pokalu.«

Precej slabše volje sta bila po tekmi razumljivo Tepeš (170 in 157 m) in Lanišek (180,5 in 157,5 m), ki tokrat nista ponovila skokov s petkove oziroma sobotne posamične tekme. »Kot najhujša nočna mora. To lahko povem za danes o tem, kar sem sam napravil. Skoki niso bili na želeni ravni. Kot da bi prišel devetletnik na velikanko. Na napakah se učimo, veliko prvenstev je še pred nami. Vsi štirje bi morali skočiti vrhunsko, Peter je to storil, tudi Robi, za kaj več pa se ni izšlo,« je potarnal Domžalčan. 

Janus želi v Planico z rumeno majico

Pravkar končano svetovno prvenstvo je bil resda eden od vrhuncev letošnje skakalne sezone, ki pa za Prevca in druščino še zdaleč ni končana. Šampion iz Selške doline bo moral vse misli znova preusmeriti v svetovni pokal, v katerem brani 245 točk naskoka pred Nemcem Severinom Freundom. »Veliko je bilo v glavi pred današnjo tekmo, zelo sem bil osredotočen nanjo in šele danes, ko se bom peljal domov, se bom lahko posvetil temu prvenstvu in spominom nanj. Danes bom v glavi vklopil modul na počitek, v petek se znova zaženem, vmes bom vzdrževal le kondicijo, saj je pred nami še dva meseca tekmovalne sezone. Do konca se bo še veliko dogajalo, čeprav ni več velikega tekmovanja, zanimivo bo in bomo veliko potovali. Kje je še Planica v drugi polovici marca, sam grem korak za korakom,« je poudaril šele drugi Slovenec (po Kranjcu) z naslovom svetovnega prvaka v poletih.

S tem je nadgradil bronasto kolajno s prejšnjega prvenstva v češkem Harrachovu, kjer sta ga ugnala Freund in Norvežan Anders Bardal. V svoji naslednji misiji bo Freunda skušal sklatiti še z vrha skupnega seštevka svetovnega pokala, kar se mu je lani za las izmuznilo v Planici.

»Prevc je znova opravil v šampionskem slogu, žal pa ekipa šteje štiri člane in vsak mora pokazati veliko. V nadaljevanju je naš glavni cilj, da varno pripeljemo rumeno majico v Planico in da šprintamo v pokalu narodov,« je pred nadaljevanjem sezone dejal Janus. Njegove varovance naslednji preizkus čaka prihodnji konec tedna v Zakopanah.