Prevc: Dolgo bom moral upravičevati to čast

Predsednik z zlatim redom za zasluge odlikoval skakalnega asa Petra Prevca, priznanje tudi trenerjem in Janezu Gorišku.

Objavljeno
24. maj 2016 17.56
Prevc
J. P.
J. P.

Ljubljana - Slovenski skakalni šampion Peter Prevc, v minuli tekmovalni zimi dobitnik velikega in malega kristalnega globusa in zmagovalec novoletne turneje štirih skakalnic, je med današnjo slovesnostjo v Predsedniški palači iz rok Boruta Pahorja prejel državno odlikovanje, zlati red za zasluge, ki si ga je prislužil za prispevek k uveljavljanju Slovenije na svetovnem športnem zemljevidu in kot navdih mladim.

Srebrni red za zasluge je dobil slovenski gradbeni inženir Janez Gorišek, eden največjih konstruktorjev skakalnic in letalnic na svetu, za inženirski in tehnični prispevek k razboju skokov in poletov, red za zasluge pa si je prislužila še ekipa trenerjev (Goran Janus, pomočnika Jani Grilc in Nejc Frank, kondicijski trener Matjaž Polak) skakalne reprezentancve A za prispevek k vrhunskim dosežkom.

»Čutim, da sem odlikovanje prejel zelo zgodaj. Ker računam na visoko starost, bom moral še dolgo upravičevati to čast. Veliko ljudi mi je pomagalo do uspehov, ne gre prezreti predvsem klubskih prostovoljcev in staršev, preden sem se pred sedmimi leti prebil v člansko reprezentanco. Potem je veliko dela opravila Smučarska zveza Slovenije, posebej bi izpostavil prizadevno delo Ljuba Jasniča je med drugim v zahvali poudaril Prevc.

»Odlikovanje je lepa priložnost, da se še enkrat spomnimo lepih uspehov in izjemnih dosežkov. Čutimo pa določeno odgovornost, da na podoben način nadaljujemo tudi v prihodnje,« je bil kratek in jedrnat trener Janus, Gorišek pa: »Dvainosemdeset let štejem, od tega sem sedem desetletij posvetil skokom. Nenehno sem ustvarjal, kar mi je dajalo moč za delo. Moja želja je vselej bila, da bi bili Slovenci nekje prvi. V smučarskih poletih smo in za nami je ekipa fantov, ki bodo delo nadaljevali delo.«