Prevc je moral spremeniti predstavo v glavi

V včerajšnjih kvalifikacijah dvojna zmaga Poljakov, Kamil Stoch pred Stefanom Hulo.

Objavljeno
22. januar 2016 22.38
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Zakopane – Slovenski smučarski skakalci so brez praske preskočili kvalifikacije za jutrišnjo posamično tekmo na napravi Wielka Krokiew (HS-134), ki jih je na veliko veselje že včeraj številnih poljskih navijačev dobil domači matador Kamil Stoch. Od naših kvalifikantov se je v najlepši luči predstavil Anže Lanišek, ki je zasedel četrto mesto.

Veliki up iz SSK Mengeš je skočil 131,5 metra daleč in zaostal le za Poljakoma Stochom (134 m) in Stefanom Hulo (132,5 m) ter Čehom Romanom Koudelko (133 m). »Že na treningu v Kranju sem videl, da sem zadržal dobro formo s Kulma, to pa sem potrdil s tem četrtim mestom, s katerim moram biti zadovoljen,« je omenil Lanišek, ki ga je po kvalifikacijskem nastopu preplavil pravi val navdušenja in se ga je veselil skoraj tako kakor Stoch zmage.

Zelo zanesljivo se je skozi kvalifikacijsko sito prebil tudi Robert Kranjec (124 m), ki je bil po 24. mestu precej bolj zadržan, tri metre krajši in šest mest nižje je pristal Jurij Tepeš, nastop na jutrišnji preizkušnji (16) pa si je zagotovil tudi Andraž Pograjc (118 m/34.), 24-letni skakalec iz Kisovca pri Zagorju.

Brata Prevc, ki sta bila vnaprej uvrščena na posamično tekmo, sta imela tako včeraj tri poskuse za trening. Domen je najprej dvakrat doskočil pri 122,5 metra (17. in 16. dosežek), v kvalifikacijah pa ga je odneslo do 133,5 metra, Peter pa je po 128,5 in 126 metrih (5. in 3.) v tretje poletel 132 metrov daleč.

»V primerjavi s Kulmom je seveda razlika v zraku velikanska; zlasti nad hrbtiščem in še posebej v drugem delu skakalnice, na kateri se pri 130 metrih vse že konča, medtem ko se na velikanki takrat šele dobro začne. Zaradi tega sem moral spremeniti predstavo v glavi,« je priznal svetovni prvak v smučarskih poletih.

Na današnji ekipni preizkušnji, za katero bodo zeleno luč prižgali ob 16. uri, bo znova nastopil kot zadnji od Slovencev, pred njim pa se bodo po zaletišču spustili Kranjec, Domen Prevc in Lanišek. Glavni trener naše skakalne vrste Goran Janus pričakuje napeto »zračno bitko«, ob Norvežanih, Nemcih in Avstrijcih, ki so si prejšnjo nedeljo razdelili kolajne na moštveni tekmi na letalnici v Bad Mitterndorfu oziroma Tauplitzu, pa je med najhujšimi tekmeci izpostavil tudi prerojene Poljake.

Ob Stochu, ki je bil s 131 metri najboljši tudi v drugi seriji za trening, je bil včeraj posebej razpoložen zlasti Richard Freitag. Potem ko je bil 24-letni Nemec št. 1 že v uvodnem poskusu (127,5 m), je v kvalifikacijah navdušil z največjo daljavo dneva (139 m), s katero je bil le poldrugi meter krajši od rekorda naprave, ki si ga od leta 2010 lasti švicarski šampion Simon Ammann.

Hvala tretji na Japonskem

V Saporu, kjer se bodo najboljši skakalci med seboj merili prihodnji konec tedna, pa so včeraj pod streho spravili prvo od treh tekem za celinski pokal. Zelo dobro se je odrezal Jaka Hvala, ki je s tretjim mestom za češkim zmagovalcem Tomašem Vančuro in drugouvrščenim Avstrijcem Markusom Schiffnerjem naredil nov korak k osvojitvi sedme slovenske »prenosne vstopnice« za nastope med elito od Osla (6. 2.) do Almatija (28. 2.). Od šesterice naših skakalcev je v finalu preizkušnje na srednji napravi Mijanomori (HS-100) nastopil le še Jernej Damjan, ki je zasedel 16. mesto. Tomaž Naglič (41.), Anže Semenič (44.) in Tilen Bartol (45.) so ostali brez točk tako kot tudi Bor Pavlovčič, ki so ga diskvalificirali zaradi neustreznega tekmovalnega dresa.