Prevc lovi Ahonena, tega izziva Nieminen

Smučarski skoki: »Zlati orel« na zadnjih štirih tekmah v Saporu najslabši tretji.

Objavljeno
28. januar 2016 18.24
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Slovenski skakalni as Peter Prevc ima lepo priložnost, da jutri (8.30) in pojutrišnjem (2.00) v Saporu še podaljša niz uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu, ki traja že enajst tekem. Na Japonskem, kjer je konkurenca pravzaprav vselej nekoliko okrnjena, namreč na zadnjih štirih preizkušnjah ni bil slabši kot tretji.

Za nameček je »zlati orel« iz Selške doline v Saporu, kjer ta konec tedna ne bo Avstrijcev Stefana Krafta in Michaela Hayböcka, najboljših dveh minulo nedeljo v Zakopanah, že dvakrat okusil slast zmage (2014 in 2015). Zanimivo pri tem je, da je tako predlani kot lani na veliki olimpijski napravi Okurajama v svojo korist odločil (prvi) tekmi pod žarometi. Ob tem je pred dvema letoma z drugim mestom za Jernejem Damjanom in pred Robertom Kranjcem prispeval svoj delež k zgodovinski trojni zmagi Slovencev med svetovno elito, lani pa je na drugi (dnevni) preizkušnji osvojil tretje mesto za Čehom Romanom Koudelko in Poljakom Kamilom Stochom.

V »deželi vzhajajočega sonca« se – če odšteje tamkajšnjo hrano s sušijem na čelu in trgovine, v katerih tako cvili, da ga začne že po dvajsetih minutah boleti glava, dobro počuti. »Japonska je popolnoma drug svet, to je dežela nasmehov in priklonov,« je dal Prevc že pred leti vedeti, zakaj mu ni odveč potovati v Saporo. Tam mu je tako všeč tudi zato, ker ni takšnega rompompoma, kakršen je bil, denimo, na novoletni turneji in svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu. »Čeprav sem se kar navadil na evforijo, je vseeno dobro, da se bomo malo 'umaknili' na Japonsko,« je priznal 23-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih.

Če se bo ta konec tedna dvakrat prebil med najboljšo trojico, bo izenačil rekord Janneja Ahonena po številu zaporednih uvrstitev na zmagovalni oder. Sloviti Finec jih je namreč v svoji šampionski sezoni 2004/05 nanizal kar trinajst. Ko smo že pri Ahonenu, kaže omeniti, da bo jutri glavni kandidat za osvojitev naslova finskega prvaka na srednji skakalnici v Lahtiju. Eden od njegovih »tekmecev« pa bo – zanimivo – tudi Toni Nieminen, dvakratni olimpijski prvak iz Albertvilla '92 in prvi skakalec, ki je preletel 200 metrov in ni podrsal (v Planici '94). Zdaj 40-letni Finec, ki v zadnjih sezonah komentira za televizijo MTV3, je sicer pred dnevi opravil šele prve skoke po dolgih dvanajstih letih.

Kakor koli že; ob Prevcu, ki bi lahko na Japonskem ujel tudi slovenskega rekorderja Primoža Peterko, kar zadeva število zmag v svetovnem pokalu (15), imajo lepe spomine na Saporo – z izjemo Petrovega brata Domna, ki bo tam tekmoval prvič – tudi preostali naši udeleženci tokratne prireditve na Okurajami. Robert Kranjec je tam že trikrat skočil na oder za najboljše (z 2. in 3. mestom leta 2013 in tretjim predlani), Anže Lanišek pa je lani na tamkajšnji tekmi za celinski pokal uradno poletel kar 146,5 metra daleč, torej 6,5 metra prek rekorda skakalnice (!), ki pa kot takšen ni obveljal, ker so prireditelji po njegovem izjemnem nastopu – zaradi odsotnosti vetrne izravnave (!?) – prekinili in razveljavili serijo.

Prvič v tej zimi bo priložnost med elito dobil Jaka Hvala, ki se je minuli konec tedna na veliki napravi v Saporu izkazal z drugim in prvim mestom v »2. skakalni ligi«, nedeljsko zmago 22-letnika s Ponikev na Tolminskem pa je s tretjim mestom in prvo uvrstitvijo na oder v tem tekmovanju dopolnil 17-letni Bor Pavlovčič, ki si je tako prislužil premierni nastop v svetovnem pokalu.