Prevc: Malo me skrbi, ker bo prihodnje leto tu SP

Jutri dvojni program v Kuopiu: najprej kvalifikacije za torkovo posamično preizkušnjo (15.25), nato ekipna tekma (17.15).

Objavljeno
21. februar 2016 20.36
J. P.
J. P.

Lahti - Vetrovni Lahti ni popravil bere slovenskih stopničk v tej izjemno uspešni sezoni svetovnega pokala smučarskih skakalcev. Med tremi finalisti je bil pričakovano najvišje Peter Prevc, ki mu je po prvi seriji, ki jo je končal na 22. mestu, kazalo slabo, a je v finalu z drugim najboljšim dosežkom popravil izhodišče vse do devetega mesta. Njegov mlajši brat Domen je končal na robu petnajsterice, Jurij Tepeš je v drugo napredoval na 19. mesto.

»Današnje razmere so bile kar zelo smešne. Takoj po prvem skoku sem upal na to, da sem imel slabe razmere, ko pa sem videl, da sem 22., mi ni bilo čisto nič jasno. V drugem delu skoka ni bilo dovolj vetra in sem prehitro padel dol. A podobno se je dogajalo tudi tekmecem, vprašal sem Severina Freunda in Kennetha Gangnesa, vsi smo bili presenečeni nad dogajanjem. Toda Michael Hayböck je zmagal v petek in danes, očitno se je torej dalo,« je strnil vtise najboljši skakalec te zime.

»Tokrat ni bila problem moč vetra, temveč, kje si ga ujel. Enkrat je pihalo čez 'pukl', drugič spodaj, res pa je, da sem v finalu bolje zadel skok in se kar lepo prestavil naprej. Ocena nastopa je bila druga, tako da sem z izkupičkom druge serije kar zadovoljen,« je nadaljeval Peter Prevc in spregovoril še o selitvi na drugi konec Finske, v Kuopio: »Zelo bom vesel, ko se bomo poslovili od Finske. Trenutno nimam Lahtija prav nič rad. V petek sem zamočil drugo serijo, včeraj smo tu viseli tri, štiri ure, danes nam jo je spet zagodel veter. Kar malo me zaskrbi, ko se spomnim, da bo prihodnje leto tu nordijsko svetovno prvenstvo.«

Njegov mlajši brat Domen je bil precej bolj židane volje: »Zelo sem zadovoljen s skokoma, še posebej z drugim, ki je bil tudi malo daljši. Toda zgoraj je bil močnejši veter kot spodaj, zgornji ti ne pomaga prav veliko, tako da je bil vetrovni odbitek pač takšen. Na splošno pa sem zadovoljen.« Piko na »i« je postavil še glavni trener Goran Janus: »Konec koncev se je kar lepo izšlo, saj ostali fantje - niti Freund - niso pretirano izničili zaostanka za Petrom. Na mali skakalnici je bilo enako za vse, jakost vetra se je sicer spreminjala, a to je bila edina možnost, da se tekmo sploh spravi pod streho.«

V jutrišnjih kvalifikacijah za torkovo preizkušnjo v Kuopiu (s štartom ob 15.25) ne bo Domna Prevca in Anžeta Laniška, ki bosta slovenske barve branila na mladinskem svetovnem prvenstvu v romunskem Rasnovu, namesto njiju pa bosta priložnost dobila Tomaž Naglič in prvič tudi 18-letni član Triglava Žiga Jelar, ki je v tem koledarskem letu nanizal nekaj spodbudnih predstav v celinskem pokalu.