Prevc: Neizmerno zadovoljstvo in ponos

Peter Prevc po zgodovinski sezoni s 15 zmagami, vsemi možnimi lovorikami in rekordi opozarja: To bo težko ponoviti.

Š. Ro.
ned, 20.03.2016, 12:49; spremenjen: 14:38

Rekord gledalcev

Planica je na finalu svetovnega pokala pozdravila rekordno število obiskovalcev. V štirih dneh je novi Nordijski center Planico, ki je vrata uradno odprl decembra, priromalo rekordnih 110.000 navijačev (prvi dan 20.500, drugi 22.500, tretji 32.500 in četrti 33.000, nekaj pa tudi na sredin preizkus letalnice).

Planica - »Sezone je konec, bila je nepredstavljiva, vrhunsko se je razpletla. Na takšno sezono si nihče ne upa pomisliti ob začetku. Predvsem pa je bila v primerjavi s prejšnjimi tudi psihično bolj naporna, veliko stvari in obveznosti pride skupaj z uspehi,« se je po slovesni podelitvi v Planici na izjemno tekmovalno zimo 2015/16 ozrl slovenski junak Peter Prevc in skušal opisati neopisljiva čustva, ki so ga prevevala od glasnem odzvenu Zdravljice pod Poncami. Z njim je himno prepevalo 30.000 grl, najprej za izjemno dvojno zmago na zadnji tekmi skupaj z Robertom Kranjcem, za tem za mali kristalni globus za razvrstitev v poleti in kajpak na koncu še za najbolj čislano in težko pričakovano lovoriko - veliki kristalni globus. »Kaj takega najbrž ni doživelo prav veliko športnikov.«

Prevc je dejal, da je po koncu tekme še bolj kot zadovoljstvo čutil olajšanje, da je napornega ritma konec, kajpak pa je bil neizmerno vesel in ponosen na končno lovoriko, ki je bila po njegovih besedah lažja kot je pričakoval. »Zlati orel je bil težji,« je dejal.

Sezono bo težko ponoviti

O tekmi je dejal, daje prvič v štirih dneh letel kot je sposoben. »Dva dolga poleta, brez kakršnegakoli kriljenja, mahanja, brez večjih presenečenj, prišel sem živ do dna,« je dejal 15. zmagi v sezoni in 21. v karieri, o zgodovinski sezoni pa še dodal:» Veliko se je zgodilo, bil sem močan, konstanten. Taka sezona se bo težko ponovila. To že zdaj opozarjam.« Zavedal se je, da se takšno rekordno leto ne zgodi vsako leto. »Vsako sezono biti rezultatsko tako spredaj, je zelo težko. Privoščil bi vsakemu, da to naredi. Šport se razvija, skoki se razvijajo, tekme so vsako leto z nižjih zaletišč.«

Planica je bila zanj letos še precej bolj naporna kot v preteklih sezonah, saj je dvignil cel kup lovorik, popravil še nekaj mejnikov, še pred začetkom štiridnevnega planiškega spektakla pa je v Sloveniji bila prava »Prevcomanija«. »Za Planico je bilo toliko dela, da nisem razmišljal, kaj se je zgodilo, kaj se bo. Hodil sem, kamor je bilo treba, smejal sem, ko je bilo treba. Planica je šla mimo mene, bila je zelo zahtevna,« je odkrito dejal 23-letnik skakalec iz Dolenje vasi v Selški dolini, ki se veseli tudi časa, ko bo stran od javnosti in medijev: »Moram reči, da letos napadanja ni bilo, vsi smo bili disciplinirani. Dali smo izjavo, bo pa zdaj lažje, ker bom lahko šel stran od vsega in začel vaditi kakšne nove besede, kako kaj povedati.«

Za konec se je spomnil še lanskega finala v dolini pod Poncami, ko je zmagal, se v skupnem seštevku izenačil s prvim Nemcem Severinom Freundom, a brez velikega kristalnega globusa ostal zaradi manjšega števila zmag. S»plačalo se čakati in delati,« je bil zadovoljen Prevc.

Premikal mejnike

Šampion iz Dolenje vasi je v Planici že prvi posamični tekmi popravil dva rekorda (število zmag v sezoni in število zbranih točk v sezoni), drugi dan pa je osvojil mali globus v seštevku poletov - to mu je uspelo tretjič po vrsti, kar ni uspelo še nikomur - in še rekord po številu uvrstitev na zmagovalni oder. Prevc je sicer prav na vseh štirih tekmah pred domačimi gledalci stal na zmagovalnem odru. Na prvi in zadnji tekmi je zmagal, na drugi in tretji pa je bil drugi ter tako še izboljševal dosežke rekordne zime.

Pri vseh rekordih je premagal Gregorja Schlierenzauerja, Avstrijec je bil izjemen v sezoni 2008/09, Slovenec pa je zgodovinski sezoni zbral 2303 točk, 15 zmag in 22 uvrstitev na zmagovalni oder. Prevc je zdaj pri 21. zmagah in je v tem pogledu na 10. mestu večne lestvice skupaj z Nemcem Severinom Freundom, do absolutnega rekorderja Schlierenzauerja s 53 zmagami pa mu manjka še kar nekaj prvih mest. Z rekordom 2303 točk v sezoni je Prevc drugi Slovenec med rekorderji pod okriljem FIS, pred njim je to uspelo alpski smučarki Tini Maze, ki je v ženski konkurenci svetovnega pokala 2012/13 zbrala podobno število točk - 2414.


Smučarji skakalci z največ zmagami v svetovnem pokalu:

1. Gregor Schlierenzauer (Avs) 53
2. Matti Nykänen (Fin) 46
3. Adam Malysz (Pol) 39
4. Janne Ahonen (Fin) 36
5. Jens Weissflog (Nem) 33
6. Martin Scmitt (Nem) 28
7. Andres Felder (Avs) 25
8. Thomas Morgenstern (Avs) 23
. Simon Ammann (Švi) 23
10. Severin Freund (Nem) 21
. Peter Prevc (Slo) 21
17. Primož Peterka (Slo) 15
28. Primož Ulaga (Slo) 9
37. Robert Kranjec (Slo) 7

Prijavi sovražni govor