Prevc opozarja: Na letalnico ne smeš oditi evforičen (VIDEO)

Peter Prevc je v Willingenu dosegel svojo sedmo zmago na zadnjih osmih tekmah, skupno pa že 13. v karieri.

Objavljeno
10. januar 2016 21.07
SKIJUMPING/4HILLS
Š. Ro.
Š. Ro.

Willingen - Slovenski skakalni as Peter Prevc nadaljuje svojo sijajno serijo: zmagoviti niz, ki ga je začel v Nižjem Tagilu in ga prek Engelberga nadaljeval na novoletni turneji (z izjemo Oberstdorfa), je podaljšal še do Willingena. Z dvema najboljšima skokoma je za seboj znova pustil vse tekmece in sedmič na zadnjih osmih tekmah na vrhu zmagovalnega odra poslušal Zdravljico. Skupno je to zanj 13. zmaga v karieri, le za dve je še oddaljen od rekorda Primoža Peterke, ki jih ima 15.

Prevc je tudi hitro popravil sliko po sobotni ekipni tekmi, na kateri mu v slabšem vetru ni uspel najboljši skok, Slovenija pa je končala na četrtem mestu. »Danes je bilo drugače kot včeraj na ekipni tekmi, ko se je veter menjal. Tokrat je bil relativno stabilen. Na koncu sem upal, da veter ne bo 'ugasnil', in k sreči res ni. Toda to ne sme vplivati na pripravo na skok. Vsak skakalec ima svoj način, da pride v svoj ritem in tega se je treba držati,« je razmišljal.

Že v poskusni seriji je navdušil s 149,5 m, a ocenil, da je bil skok v prvi seriji (145,5 m) vseeno boljši, čeprav je bila daljava krajša. V poskusnem skoku je namreč imel veliko boljše razmere. »Smuči so šle sem in tja, zato sem vesel, da sem ostal na nogah,« je še povedal povedal o prvem skoku, o finalni seriji pa dejal: »Vesel sem, da sem se zbral pred finalno serijo in sem dobro postavil v počep za odskok. V zraku sem videl, da mi gre dobro, potem pa me je malo začelo odnašati. Šel sem bolj naravnost na skakalnico in sem zato lažje pristal.«

Prevc je s 148,5 m tudi dosegel največjo daljavo  finala, s katero je za 15,5 točke ugnal Norvežana Kennetha Gangnesa na drugem mestu. Tako je znova stopil na zmagovalni oder, na katerem je sicer v tej zimi stal na 11 od 12 posamičnih tekem zime. Zgrešil ga je le v Lillehammerju z 11. mestom. Deset zaporednih stopničk je tudi najboljši niz v svetovnem pokalu doslej.

Krepko vodilni v svetovnem pokalu (Nemec Severin Freund zaostaja za 245 točk) in zmagovalec 64. novoletne turneje je tudi potrdil vlogo favorita tudi na naslednjem tekmovanju, na svetovnem prvenstvu v poletih. »Poletov se zmeraj veselim, toda po drugi strani pred nastopi na letalnicah ne smeš biti evforičen. Velikanka se ti lahko hitro maščuje in bom moral predvsem ostati zbran in ummirjen oditi na štart. Prvi dan je treba preveriti letalnico, da slučajno ne narediš kake neumnosti,« je pred tekmami na Kulmu v Avstriji opozoril Prevc, skupni zmagovalec poletov v minuli sezoni.