Prevc po 16. zmagi: Nimam zagotovila, da bom tudi jutri uspešen

Peter Prevc je v Vikersundu dosegel nov mejnik in po številu zmag v svetovnem pokalu prehitel tudi Primoža Peterko.

Objavljeno
13. februar 2016 22.04
Smučarski poleti
Š. Ro.
Š. Ro.

Vikersund - Nov sijajni dan za slovenske smučarske skakalce v Vikersundu je z novo zmago kronal Peter Prevc. Potem ko je na petkovi tekmi osvojil četrto mesto, je danes tekmece znova opomnil kdo je »šef« te sezone. Dosegel je že 10. zmago te sezone in dodatno povečal prednost v skupni razvrstitvi svetovnega pokala: pred Nemcem Severinom Freundom ima že 522 točk prednosti.

Ko se je 23-letni skakalec ozrl na svoje skoke, je menil, da je bilo »vse skupaj obratno kot na petkovi na tekmi,ko sem poizkusni skok naredil najbolje, nato sem dvakrat naredil malo napako. Danes sem v poizkusni seriji še enkrat naredil napako, nato pa je šlo vse bolje in bolje. Malo sem še pogledal kamero, premislil, kako je skok izgledal skozi moje oči, mojo glavo in kako bi moral izgledati v resnici. Potem je bilo vse skupaj lažje. Nekako sem dobil nov fokus kako skočiti in uspelo je dobro.« 

Tako kot že pred dnevi v Trondheimu, je moral kot vodilni dolgo čakati na nastop, vetrovne razmere so bile slabe. Tokrat sta na vrhu čakala z drugouvrščenim Norvežanom kennethom Gangnesom, ki je naposled zapravil zmagovalni oder in ga podaril Robertu Kranjcu. »Tisto čakanje je bilo malenkost mučno. Prepričan pa sem, da je bilo za  Gangnesa veliko bolj mučno, saj je moral biti zapet, pripravljen, jaz pa sem imel še minuto časa več. Nekajkrat sem še ponovil skok, kaj moram narediti. Mislil sem si, da so razmere težke, da pa je lepo, da čakajo, predvsem pa, da bo potrebno res dobro skočiti, predvsem zaradi tega, ker so razmere res težke,« je razmišljal.

Hkrati je Prevc dosegel še en mejnik v slovenski zgodovini smučarskih skokov. S 16. zmago je po številu dobljenih tekem v svetovnem pokalu premagal tudi Primoža Peterko in sam ostal na slovenskem vrhu, postal je najboljši vshe časov. »Seveda sem ponosen, da sem kot edini Slovenec to dosegel. Vedno je bil kdo pred malo, ali Robi ali kakšen izmed Primožov, Ulaga ali Peterka. Zdaj mi je to uspelo. Mi pa to ne daje nobenega zagotovila, da bom jutri še vedno uspešen. Te lovorike bo potrebno dati na stran in se zbrati na skoke,« je opozoril vedno preudarni skakalec iz Dolenje vasi v Selški dolini.


Prevc se je znova lahko veselil uspeha skupaj z reprezentančnim kolegom Robijem Kranjcem, ki je tokrat znova stopil na zmagovalni oder, na tretje mesto. »Po prvem skoku nisem pričakoval, da lahko pridem tako visoko, ker sem za prvimi tremi imel prevelik zaostanek po točkah. V prvem skoku sem imel malce smole s pogoji. Preveč sem zaostajal in nisem pričakoval tretjega mesta. Drugi skok sem res naredil super in sem jih premagal toliko kot sem jih. Odlično,« je povedal Kranjec.

Od veselja pa je znova lahko žarel tudi trener Goran Janus: »Čestitke Petru, Robiju. Fenomenalno! Odlični poleti v zelo težkih pogojih. Čestitke tudi celotni ekipi, lep ekipni uspeh! Vesel sem, da je Peter dosegel 16. zmago, ki ne bo zadnja. Robi ponovno na stopničkah, super! Peter se je precej popravil od včerajšnjega dne. Robi je naredil rahlo napako v prvem poizkusu. Čestitke Juriju. Po tistem padcu se ni bilo lahko vrniti nazaj na polete. Tako da je res vse super, super!«

»Jutri je nova tekma, novi dan, nova borba, gremo naprej. Kar me zanima je, da se razlika povečuje posamezno. Tudi v pokalu narodov smo prehiteli Nemce, razlika znaša 130 točk. Tekem je sicer še veliko, potrebno se bo boriti,« je še dejal Janus, ki je že pred finalno serijo izvedel tudi o uspehu slovenskih deklet na Ljubnem in kajpak takoj poslal čestitke trenerju Stanetu Balohu.