Prevc po finalnem skoku čutil le umirjenost

Peter Prevc si je po nedeljski tekmi v Almatyju oddahnil, saj si je zagotovil veliki kristalni globus.

Objavljeno
28. februar 2016 19.19
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Almaty - Slovenski skakalni šamion Peter Prevc si je lahko oddahnil po današnji tekmi v Almatyju, saj si je šest tekem pred koncem že zagotovil svoj prvi veliki kristalni globus.

Prevc je to storil na šamionski način, saj je drugouvrščenega Nemca Severina Freunda premagal za kar 11,6 točke. Za Petra je bila to trinajsta zmaga sezone, s katero je izenačil rekord Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja, zdaj pa bo imel priložnost, da ta rekord še izboljša.

Najboljši slovenski skakalec je danes, tako kot na včerajšnji tekmi, suvereno vodil po prvem skoku. Po tekmi je priznal, da pred finalnim skokom ni čutil živčnosti, ampak je umirjeno čakal, da pride na vrsto:

»Nisem bil prav zelo živčen. Po kakšni finski tekmi sem bil po prvi seriji veliko bolj nervozen, kot tu, tudi včeraj je bilo tako. Zelo dobro sem se ujel s skakalnico, zelo dobro sem vedel, kaj moram imeti v glavi, da bom dobro skočil. Na vrhu naleta sem umirjeno čakal, kako so drugi skakali. Ko je prišel na vrsto čas za ritual, sem razmigal gležnje, kosti, si zavezal čevlje, se oblekel, zapel okovje. Ko mi je kontrolor rekel, da grem dve rampi navzdol, sem vedel, da so dobri pogoji. To je bilo to. Ko sem prišel iz mize, sem le čakal, kaj bo. Ni bilo živčnosti,« je dejal Prevc.

Peter Prevc je še pojasnil, da po finalnem skoku, s katerim je odločil svetovni pokal v svojo korist, ni čutil evforije, le umirjenost: »Skušam strniti misli, ki so prisotne sedaj in pred tem. Takoj po nastopu so bila vprašanja, ali bo dovolj, potem so prišli vsi naši fantje do mene in sem videl, da imajo nekaj za bregom. Potem je prišlo do velikega olajšanja, pomiritve vseh živcev. Nobene evforije nisem čutil, le umirjenost. O skupnem seštevku tako ne bom prav veliko več razmišljal, o tem bo tudi manj vprašanj in vsem bo bolje in lažje. Upam, da bom lahko šel umirjeno naprej. To prvič delam, zame je vse prvič, drugo me ne zanima. Skušam biti čim bolj izpopolnjen kot skakalec, ne le z lovorikami, ampak s samimi tekmami ... So trenutki, ko se vračajo lanski spomini iz Planice. To je sedaj zadaj, čet tri tedne se bo končala še ena sezona, mogoče se nam na finalu prav tako obeta boj, kot se je lani

Skakalci bodo sezono nadaljevali prihodnji konec tedna v Wisli, kjer bosta dve posamični tekmi.

V Dolenji vasi pripravljajo poseben sprejem na Prevca

Na slovenskega junaka Petra Prevca so zelo ponosni v njegovi rodni Dolenji vasi, kjer mu ob koncu sezone pripravljajo tudi poseben sprejem po koncu sezone, kjer se mu bodo zahvalili za vse trenutke veselja, ki jim jih prinaša.

Precejšnji del stroškov sprejema bo tudi tokrat pokrila Občina Železniki. »Smo zelo veseli, da je Peter iz naše občine in da je tako uspešen. Je pravi navdih,« izpostavlja župan Anton Luznar, ki si bo tudi sam najverjetneje v živo ogledal vsaj eno od zaključnih tekem v Planici.

Kot pojasnjuje, so Petra že osem ali devet let zaporedoma razglasili za najboljšega športnika občine. S tem mu vsako leto izkažejo priznanje. Dopolnijo ga tudi s kakšnim simboličnim darilom. Letos si želijo nagraditi še ostale uspešne skakalce družine Prevc. Peter je za prepoznavnost območja naredil toliko, da se v Železnikih radi pošalijo, da so Občina Železniki ob Dolenji vasi. »Pred leti smo bili znani po poplavah, sedaj pa smo vse bolj prepoznani in vse večkrat omenjeni v javnosti v zvezi s Petrom,« je zadovoljen župan.

Prebivalci Dolenje vasi bodo na sprejem morali še počakati, saj se sezona še ni končala. Svojega junaka bodo lahko med drugim podprli tudi na finalu sezone v Planice, kamor se bosta odpeljala najmanj dva avtobusa navijačev iz Dolenje vasi, ki šteje sicer okoli 500 prebivalcev, je pojasnil predsednik Krajevne skupnosti Dolenja vas Jernej Bešter.