Prevc pred bitko sezone v karanteni

Slovenski skakalci prepričljivo zmagali na ekipni preizkušnji. Danes veliki finale najboljše trideseterice.

Objavljeno
21. marec 2015 22.35
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Planica – Slovenski smučarski skakalci so številne navijače v »razprodani« dolini pod Poncami razveselili z novo zmago, potem ko so Jurij Tepeš, Anže Semenič, Robert Kranjec in Peter Prevc včeraj prepričljivo v svojo korist odločili ekipno preizkušnjo na letalnici bratov Gorišek. Tako je v Planici drugi dan zapored odmevala Zdravljica.

Z najboljšim poletom tekme, ki so jo prireditelji zaradi premočnega bočnega vetra končali že po uvodni seriji, je Slovenijo v vodstvo popeljal Tepeš, ki je znova – že tretjič ta konec tedna – pristal pri 237,5 metra. Za njim je nastopil Semenič, po njegovem poskusu, dolgem 216 metrov, pa je naša vrsta izgubila eno mesto, saj jo je po zaslugi Michaela Hayböcka (225,5 m) prehitela Avstrija.

A že po Kranjčevem nastopu (225 m) so se izbranci Gorana Janusa vrnili na vrh, na katerem so seveda ostali tudi po Prevčevem poletu (218,5 m). Na koncu so imeli zajetne 43,3 točke naskoka pred drugouvrščenimi Avstrijci Stefanom Kraftom, Hayböckom, Manuelom Fettnerjem in Gregorjem Schlierenzauerjem ter že 64,4 pred tretjeuvrščenimi Norvežani Johannom Andrejem Forfangom, Kennethom Gangnesom, Andersom Fannemelom in Runejem Velto.

To je že druga moštvena zmaga Slovenije v sezoni (po Zakopanah), druga v Planici po letu 2013 in skupno osma v svetovnem pokalu, če pa upoštevamo še posamične, so naši skakalci zdaj pri številki 49. Na današnjem velikem finalu najboljše trideseterice, med katero so ob Prevcu, Kranjcu in Tepešu od Slovencev še Jernej Damjan, Nejc Dežman in Matjaž Pungertar, se torej nasmiha jubilejna, petdeseta zmaga.

»Jaz bi z veseljem letel še dlje, žal pa so pred mojim nastopom skrajšali zalet. Ni lahko skakati kot prvi iz ekipe, še težje je, če je za teboj tretji skakalec sezone – Kraft (226,5 m). A sem ga premagal, kar je res lep občutek,« se je veselil najboljši posameznik ekipne preizkušnje.

»Zelo je pihalo, kar mi ustreza. Naredil sem tudi zelo dober skok in zelo sem vesel, da mi je uspel najboljši dosežek na tekmi,« se je smejalo Tepešu. Zelo zadovoljen je bil kakopak tudi Semenič, potem je prvič okusil slast (moštvene) zmage v svetovnem pokalu. »Zbral sem se za nastop, 'oddelal' po svojih najboljših močeh in uspel mi je kar dober skok. Zelo sem vesel zmage, toliko lepša je zaradi številnih domačih navijačev, ki se jih sliši do zaletišča,« je razkril 21-letnik iz vasi Zadraga v občini Naklo.

Kranjec, ki ga je odneslo do 225 metrov, je priznal, da je bilo zanj kar naporno, toliko bolj, ker so se razmere spreminjale, tekmovalna žirija pa je zniževala in zviševala zaletišče. »Videli smo veliko ponesrečenih skokov oziroma krajših od 200 metrov in nisem hotel, da bi se takšen prikradel tudi meni. Vesel sem, da mi je uspel dobro, čeprav ga znam izvesti še bolje,« je odleglo 33-letnemu Kranjčanu, ki mu je nad hrbtiščem kar precej premetavalo smuči.

»Malo me je ustavil močan veter, vendar sem kljub temu poletel prek 220 metrov. Največ pa mi pomeni, da sem se uvrstil v ekipo in upravičil nastop, zmagati doma pa je nekaj najlepšega,« je poudaril Kranjec.

Dobro razpoložen je bil tudi Prevc (218,5 m). »Tekma je trajala dolgo, čeprav smo imeli le eno serijo. Žal je bil veter tako močan, da je onemogočal dolge polete, saj nas je ustavljal v zraku. Svojo nalogo sem opravil solidno, vsi štirje smo pravzaprav leteli zelo dobro, sploh Jurij se ne more ustaviti, tako da smo lahko vsi zelo veseli,« je še pred odhodom v »karanteno«, na popoldanski počitek in večerno savno, omenil 22-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih.

O izjemnem dvoboju za veliki kristalni globus s Severinom Freundom (z Nemci je včeraj zasedel šele 6. mesto), ki je bil v bistveno boljših razmerah (-31,2 : -11,2) le poldrugi meter daljši od Prevca, ni želel več izgubljati besed, ker je o tem že povedal bolj ali manj vse. Da bi lovorika ostala doma, bi moral na današnji zadnji tekmi, ki se bo začela ob 10. uri, osvojiti 45 točk več kot štiri leta starejši Bavarec. To bi se, denimo, zgodilo ob ponovitvi petkovega scenarija s Petrovo zmago in Severinovim 4. mestom, če bi bil naš as drugi, pa nemški šampion ne bi smel biti uvrščen višje od 8. mesta. V tej zračni bitki bi lahko pomembno vlogo odigral tudi Tepeš, ki je Freundu nekaj dragocenih točk odščipnil že predvčerajšnjim, ko je bil drugi.

»Na zadnjo tekmo se ne bom odpravil s ciljem, da bi izboljšal rekord ali dosegel zmago, temveč z željo, da bi prikazal čim boljše polete. Poskušal bom čim bolj uživati in si zapomniti Planico, da bom poleti, ko bom spet trdo garal, vedel, zakaj treniram,« je pojasnil 26-letni Stanežičan in na vprašanje, ali bo – če bo tako naneslo – pomagal Petru, odvrnil: »Bomo videli, če bo treba, upam pa, da ne bo potrebno. Dal bom vse od sebe, ne glede na to, kje bo Peter, ki je močnejši od mene, kar je dokazal v petek. Verjamem, da si zna na pravi način priboriti skupno zmago ...«