Prevc: Rutina ni dovolj, za vsak skok moraš garati

Skakalec Peter Prevc sproščeno nadaljuje priprave, danes in jutri se bo preizkusil v Kranju v tekmi za celinski pokal.

Objavljeno
07. julij 2017 01.48
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Kranj – Peter Prevc, štirikrat zapored športnik leta Slovenije, se je temeljito lotil priprav na novo sezono. V prejšnji ni uresničil ciljev, ostal je daleč od ravni ene prej, ko je prepričljivo osvojil kristalni globus. Zdaj je pred njim uvodni tekmovalni preizkus tega poletja, celinski pokal v domačem Kranju.

Siniša Uroševič

V skakalnem centru ob desnem bregu Save, ko cesta iz smeri centra gorenjske metropole zavije k Besnici, že vrsto let prizorišču poletne tekme, je napočil čas za uvodno predsezonsko snidenje domačih privržencev s skakalci. Med člani ekipe A, novosestavljene zasedbe petih izbranih skakalcev, bo na premieri nastopil le Peter Prevc. Trening se bo začel danes ob 17.30, tekma bo jutri ob 8.30.

»No, pa smo že v juliju, že je napočil čas za prvo tekmo. Očitno mi vsako leto čas že hitreje mine,« se je nasmehnil eden vodilnih asov slovenske športne scene in se v sproščenosti po uspešnem treningu zadnjih dni razveselil prihajajočih tekmovalnih preizkusov, najprej kranjskega, nato čez en teden premiere na Poljskem v poletni sezoni za Grand Prix.

»Vsekakor bo najprej na tem domačem prizorišču tekma prav dobrodošla. Moramo preveriti, kako deluje glava pod stresom, kako se odzove telo na izziv tekme. Ker pa bo ta preizkus na domači napravi, bo vse skupaj bolj sproščeno, kot bi bilo na tujem,« meni Prevc, a nato bo prav kmalu pred njim tudi uvodna poletna preizkušnja zunaj slovenskih meja. Prvo tekmo poletnega GP bo, od 14. do 16. julija, gostila Wisla na Poljskem. »Tej seriji poletnih tekem ni treba namenjati pretirane pozornosti. Vsaj zame ni tako zelo pomembna, res pa je, da je koristna, ko sredi poletja lahko preveriš, na kakšni ravni pripravljenosti se nahajaš, kako močni so navzoči tekmeci,« pravi Gorenjec, ki je sicer v zadnjih tednih preizkusil prek 10 novih parov smuči, zdaj bo napočil čas tudi za resnejše preverjanje tekmovalnih dresov: »Ko smo pred enim tednom vadili v Planici, nas je zalival dež, takrat res ni bil primeren trenutek za preizkus kombinezonov. A seveda se testa opreme moramo lotiti tudi v zahtevnejših razmerah. Ob ugodnih je namreč hitro vse dobro, ko pa z vremenom ne gre vse po željah, pa so hitro opazne tako moje napake kot tudi rezerve v opremi.«

Podobno kot drugi člani izbrane vrste – v ekipi A so pod vodstvom glavnega trenerja Gorana Janusa še Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Anže Semenič in Anže Lanišek – se tudi Prevcu zdi, da so v tem poletju nekaj zadnjih tednov vsi skupaj vadili na različnih skakalnicah doma in na tujem, o padcu rezultatov glede na sanjsko bero ene sezone prej zdaj ne razmišlja več, si je pa na jasnem: »Kaj sem se naučil iz te zadnje zime? Predvsem to, da se za sleherni vrhunski nastop moraš temeljito pripraviti, le rutina ni dovolj. Sicer pa: če primerjam prejšnje pripravljalno obdobje z letošnjim, je medsebojna razlika vendarle opazna. Zdaj je več načrtovanega dela tudi takrat, ko se trening konča. Najprej še razmišljam o opravljenem na skakalnici ali v telovadnici, nato pa pozornost namenjam drugim področjem. Prav zato, da glava ni nenehno le v skokih,« pravi v sicer precej bolj umirjenem ozračju. Pred enim letom se namreč niti v poletnih dneh, dokler ni »pobegnil« na počitnice v oddaljene tuje kraje, ni mogel izogniti evforiji in nenehnim žarometom pozornosti. »Seveda se zavedam vse odmevnosti dosežkov, a zdaj mi ustreza, da mi ni treba 'leteti' povsod naokrog ter imeti ob sebi nenehno gručo navzočih na različnih dogodkih.«

V pričakovanju olimpijske zime si naš vodilni reprezentant v skokih želi mir, jasno pa je, da bo storil vse za vrnitev v družbo najboljših. In v tem primeru ga bo pač ob koncu sezone v Planici spet pričakala prav posebej vznesena množica. A najprej je pred njim še garaško poletje. Za začetek z uvodnim preizkusom skakalnice danes v Kranju.