Prevc se je prilagajal naletu, Lanišek spet z bolečinami

Kvalifikacijska zmaga prvič Fincu Jarkku Määttäju – Najboljši Slovenec četrtouvrščeni Jernej Damjan.

Objavljeno
13. december 2014 09.09
Norway Ski Jumping
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Nižji Tagil – Finski smučarski skakalec Jarkko Määttä je včeraj s pridom izkoristil ugodnejši veter (–9,4) ter z njegovo pomočjo poletel do 133 metrov in kvalifikacijske zmage v Nižjem Tagilu. Najvišje uvrščeni slovenski kvalifikant je bil – tako kot pred tednom dni v Lillehammerju – s četrtim mestom znova Jernej Damjan (126 m).

Tik za 31-letnim Ljubljančanom je pristal naš najizkušenejši reprezentant, dve leti starejši Robert Kranjec (128,5 m), dobro pripravljenost pa je potrdil tudi osmouvrščeni Nejc Dežman (123 m). Zanesljivo se je skozi kvalifikacijsko sito prebil tudi Matjaž Pungertar (124 m/13.), in to kljub temu, da je skakal z »rezervnimi« smučmi Jurija Tepeša (njegove so se namreč izgubile nekje na poti do Rusije in naj bi jih dobil danes).

Zahtevano »letvico« je preskočil tudi mladi Anže Lanišek (115,5 m/23.), ki se je po enotedenskem prisilnem premoru zaradi padca v Kuusamu in operacije palca na desni roki uspešno vrnil med nekoliko okrnjeno elito. Bolj kot s kvalifikacijskim poskusom je 18-letni Domžalčan osvojitev novih točk za svetovni pokal napovedal s svojimi skoki za trening, zlasti tistim v drugi seriji (128 m), v kateri je imel tretjo daljavo in deveti dosežek. Vendar pa ga je ob doskoku močno »zabilo« in močno zabolelo v kolku, tako da je imel fizioterapevt Urban Jarc sinoči polne roke dela.

Za svoj nastop na današnji preizkušnji (16) – za jutrišnjo bodo po kvalifikacijah zeleno luč prižgali ob 14.30 – pa je moral trepetati Tepeš (109,5 m), ki je med 44 kvalifikanti (vseh skakalcev v Nižjem Tagilu je le 54 iz 11 držav) zasedel komaj 37. mesto. Tako 25-letni Stanežičan (še) ni ponovil odličnih skokov s priprav v Lillehammerju, kjer je po tekmah ostal na treningu, preizkušal novi dres in z njim med drugimi preskakoval tudi Simona Ammanna. Mimogrede: švicarski šampion, ki v skupnem seštevku drži drugo mesto, bo podobno kot vodilni Čeh Roman Koudelka ter Japonca Noriaki Kasai (6.) in Daiki Ito (8.) izpustil preizkušnji v Rusiji.

Slovenski as Peter Prevc, ki je minulo nedeljo v Lillehammerju z drugim mestom prvič v tej sezoni skočil na zmagovalni oder in se v točkovanju povzpel na četrto mesto, včeraj ni tako blestel kot nazadnje na Norveškem. Na treningu je imel 21. (114,5 m), tretji (123,5 m) in 28. (116 m) dosežek posameznih serij, v kvalifikacijah pa – resda z nekoliko slabšim vetrom (–0,7) – deveto daljavo med vnaprej uvrščenimi tekmovalci, med katerimi je z novim rekordom skakalnice navdušil Norvežan Anders Fannemel (134 m).

»Peter je imel manjše težave s prilagajanjem na tukajšnji nalet in položajem v počepu. Verjamem, da bo – ko bo prespal skakalnico – pokazal drugačen obraz,« je razložil Nejc Frank, pomočnik glavnega trenerja Gorana Janusa, ki ni odpotoval v Rusijo, ker še ni povsem ozdravel.