Prevc (še) ni šampion

Šampione ustvarjajo tudi porazi, ki so sestavni del igre in so vselej bolj poučni kot zmage.

Objavljeno
05. januar 2015 21.19
Austria Ski Jumping Four Hills
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Šampion? »Posameznik ali moštvo, ki na višjem ali končnem, odločilnem tekmovanju doseže prvo mesto; prvak!« To je definicija šampiona po SSKJ. Pa najbrž tudi v vseh drugih leksikonih v drugih državah. O tem najbrž ni nobenega dvoma. Slovenski športni navdušenci pa kar vsevprek radi razglašajo šampione. Imamo jih vsepovsod, nenazadnje tudi na drugih področjih, kot so politika, gospodarstvo, kultura. Pri razumevanju šampionstva in uspešnosti ni bistvene razlike.

Z velikim upanjem sem spremljal to smučarsko skakalno novoletno turnejo, ki se je včeraj, kar zadeva visoka pričakovanja slovenskih navijačev, razpletla z najbolj nezaželenim scenarijem – polomom našega skakalnega asa Petra Prevca. Vem, da bom marsikateremu častilcu našega najboljšega skakalca dvignil tlak, toda nalašč in predvsem zaradi tega, ker se zavedam, da Prevc ne tekmuje, da bi sodeloval, marveč da bi zmagoval, bom uporabljal nekoliko trše besede. Vanje sodi tudi ocena o polomu.

Prevc ga je na olimpijskem Bergislu hudo polomil. Samo še čudež bi junaka slovenskih src jutri v Bischofshofnu lahko zavihtel na seznam skupnih zmagovalcev skakalnega velikega slama, najprestižnejšega tekmovanja v tej športni panogi. Toda bodimo iskreni, če bi Prevc turnejo zaokrožil vsaj z zmago na zadnji tekmi, bi presegel svoj dosedanji izplen v skakalni karavani, v kateri je že od leta 2009. Dosegel bi najodmevnejšo zmago v karieri, ki jo do šampionske vendarle še ločijo zmage na velikih tekmovanjih.

Peter Prevc (še) ni šampion. Šampione ustvarjajo tudi porazi, ki so sestavni del igre in so vselej bolj poučni kot zmage. Evforični slovenski navijači tega ne upoštevajo, pa kljub vsemu načrtujejo Prevčeve zmagovalne razplete. Da je to zanj tako rekoč najbolj moteča popotnica za katerokoli bitko, v katero se fant iz Dolenje vasi podaja, je vidno v vsakem medijskem nastopu. V njegovih napovedih in pričakovanjih sta previdnost in skromnost lepi čednosti, ki pa delujeta, kot da bi se ustrašil, da bi res lahko postal šampion. Peter nadzoruje vsak svoj gib, vsaka poteza je skrbno načrtovana in premišljena. Je pravo nasprotje Schlierenzauerjeve jeze, Stochove samozavesti, Ammannove prostodušnosti.

Vedno pronicljivi Zlatan Ibrahimović je jasno postavil ločnico med zmagovalcem in drugim, tretjim ... »Drugi je kot zadnji,« je bil švedski nogometni zvezdnik jasen. Tudi naša šampionka Tina Maze bi mu pritrdila. Do včeraj je Peter veljal za psihološko stabilnega fanta, ki ga napake ali porazi zlepa ne vržejo s tira. Postavlja se vprašanje, kaj še manjka, da bi se njegovi slogovno in tehnično dovršeni skoki pretopili v zmage?

Zadnji trije zmagovalci novoletne turneje so bili vsi mlajši od Prevca. Prvi favorit za letošnjo zmago Stefan Kraft je star 21 let, Primož Peterka je zmagal z 18 leti.