Prevc: Še veliko me loči od Peterke

»Zlati orel« iz Selške doline poletel že do devete zmage v sezoni in skupno 15. v skakalnem svetovnem pokalu.

Objavljeno
10. februar 2016 22.35
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Trondheim – Peter Prevc je bil razred zase tudi na veliki skakalnici Granåsen, na kateri je včeraj slavil že deveto zmago v sezoni in skupno 15. v svetovnem pokalu. Z njo je ujel Primoža Peterko, s katerim si zdaj kot najboljša slovenska smučarska skakalca na večni lestvici delita 16. mesto.

»Zlati orel« iz Selške doline si je pot k novemu podvigu tlakoval že v uvodni seriji, v kateri ga je kljub močnemu vetru v hrbet (- 0,80 m/s) odneslo do 135 metrov. Z odličnim nastopom si je zagotovil natanko šest točk zaloge pred drugouvrščenim Norvežanom Danielom Andrejem Tandejem (137 m, - 0,18 m/s), 9,5 pred Avstrijcem Stefanom Kraftom (135 m, - 0,19 m/s) in 12,4 pred reprezentančnim kolegom Jurijem Tepešem (130 m, - 0,66 m/s), ki je presenetil s četrtim dosežkom prvega »polčasa«.

V drugo skakalec Dolomitov, ki bo v nedeljo praznoval 27. rojstni dan, ni skočil tako dobro kot prvič, za nameček je imel še slabše razmere (- 0,86 m/s), tako da je pristal že pri 117 metrih in nazadoval na končno petnajsto mesto. V vodstvu je bil tedaj še vedno neuničljivi Noriaki Kasai, ki je v finalu s 143 metri izenačil lanski rekord naprave Avstrijca Michaela Hayböcka in z desetega položaja skočil na najnižjo stopnico odra za najboljše. Kraft je sicer s 131,5 metra odbil napad 43-letnega Japonca, zato pa je s 117,5 metra odlično izhodišče pokvaril Tande, ki je zdrsnil na sedmo mesto.

Na vrhu je bil tako le še Peter Prevc, ki pa se je moral po dolgem čakanju zaradi (pre)močnega vzvratnika umakniti s štartne klopi. V drugem poskusu je vendarle dočakal zeleno luč, z odskočne mize je odrinil silovito in s seboj čez hrbtišče »vzel« veliko hitrost, s pomočjo katere je navidez zlahka preskočil zeleno lasersko črto oziroma 126,5 metra, kolikor je potreboval za ubranitev vodstva. Z lepim doskokom v telemark je pristal pri 132 metrih in zmagal z 12,3 točke naskoka pred Kraftom.

»Tokrat ni bilo preprosto, razmere so bile namreč – ker je veter spreminjal smer in moč pihanja – precej zahrbtne. Zato je bilo treba imeti tudi srečo in jaz sem jo imel, vendar pa sem naredil tudi dva dobra skoka,« je povedal 23-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih, ki se na novinarski konferenci ni strinjal s tem, da je njegov način skakanja manj občutljiv na (spremenljiv) veter.

»Morda je tako videti, vendar ne verjamem, da je v resnici tako. Bo pa držalo, da te – kadar si v formi – težje kaj vrže iz tira, kljub temu pa te lahko že manjša napaka na odskočni mizi hitro 'prizemlji',« je razmišljal Prevc, ki je še povečal vodstvo v skupnem seštevku, v katerem ima zdaj že 443 točk prednosti pred Nemcem Severinom Freundom (127 m in 130 m), ki se je moral včeraj sprijazniti z desetim mestom.

Ob Tepešu so slovensko zmago(slavje), skupno že 51. posamično naših skakalcev med elito, včeraj dopolnili Anže Lanišek (122 m in 128,5 m), ki je zasedel 19. mesto, ter Andraž Pograjc (125 m in 125 m), Domen Prevc (124 m in 120,5 m) in Jaka Hvala (116,5 m in 115,5 m), ki so pristali na 26., 29. oziroma 30. mestu.

Na vprašanje, kako komentira izenačitev s Peterko, pa je nosilec rumene majice odvrnil: »Primož je imel pri petnajstih zmagah že dva velika kristalna globusa, sam pa nimam še nobenega, tako da me še veliko loči od njega.« Peterka je priznal, da je bilo le vprašanje časa, kdaj ga bo Prevc ujel.

»Ker pa menim, da ne tekmuje proti meni, temveč proti drugim, in mislim, da tako razmišlja tudi Peter, mu želim, da bi mu šlo tako dobro od nog čim dlje. Pravzaprav sem prepričan, da se še ne bo ustavil, s svojim načinom skakanja in razmišljanja pa ima lepe možnosti, da prvemu velikemu globusu iz te sezone doda v prihodnji drugega in nato še katerega,« je še povedal 36-letni Moravčan.

Naslednja tekma bo že jutri zvečer v Vikersundu, ko bodo na največji letalnici na svetu, na kateri se bodo za točke svetovnega pokala potegovali tudi v soboto in nedeljo, nadomestili odpadlo s Holmenkollna.