Prevc: Teh 60 kilogramov bi nesel tudi na vrh letalnice

Smučarski poleti: nova dvojna zmaga Slovencev v Planici, Kranjec pred Prevcem, danes ekipna preizkušnja.

Objavljeno
18. marec 2016 22.46
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Planica – Robert Kranjec in Peter Prevc sta skupaj z 22.500 gledalci, kolikor se jih je včeraj zbralo ob izteku letalnice bratov Gorišek, spisala novo slovensko skakalno pravljico. Potem ko sta v četrtek osvojila prvo in tretje mesto, sta drugi tekmovalni dan planiškega spektakla navdušila z dvojno zmago, pri čemer se je na najvišjo stopnico odra za najboljše letalce na smučeh tokrat zavihtel 34-letni Kranjčan.

Najizkušenejši slovenski reprezentant je pot do svoje druge zmage v sezoni in skupno sedme v svetovnem pokalu tlakoval že v uvodni seriji, v kateri je z 224,5 metra poletel najdlje med vsemi 40 tekmovalci. Le meter krajši je bil Johann Andre Forfang, čigar zaostanek je znašal 3,3 točke, 20-letnemu Norvežanu pa je za ovratnik (+ 0,7) dihal šest let starejši rojak Kenneth Gangnes (221 m).

Za njim so se zvrstili Avstrijec Michael Hayböck (218 m), še tretji »viking« Anders Fannemel (217 m) in Prevc (218 m), ki je bil po prvem »polčasu« šesti. Da se mu nastop ni posrečil najbolje, je nakazal že njegov prelet čez hrbtišče, nad katerim je imel precej nemirni smučki. »Z odskokom sem začel prepozno in vanj povrhu preveč vključil zgornji del telesa, smuči pa so šle po svoje,« je pojasnil 23-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih, ki je v finalu znova pokazal svoje zobe in odjadral do izjemnih 242 metrov.

Sijajen polet je sklenil z lepim doskokom v telemark in od sodnikov za slog zasluženo prejel dve dvajsetici. Že tedaj je bilo bolj ali manj jasno, da bo zagotovo napredoval po lestvici navzgor, vprašanje je bilo le, za koliko mest. »To je bil najboljši polet, kar sem jih zadnja dva dni opravil tu, še boljši kot četrtkov finalni. Takšen nastop mi ni uspel vse od Almatija,« je ocenil Prevc in zatem z velikim zanimanjem spremljal razplet tekme. Ko so na veselje številnih navijačev za njim kot po tekočem traku zaostajali Fannemel (213 m, na koncu 10.), Hayböck (233,5 m, 4.), Gangnes (223,5 m, 5.) in Forfang (233 m, 3.), je bil že najmanj drugi, kajti na vrhu zaletišča je bil le še Kranjec.

Računalniki so izračunali, da bi moral »leteči Kranjčan« za prevzem vodstva premagati 233 metrov. Čeprav ni imel dobrih razmer (- 0,74 m/s), je v zraku »grizel«, kakor to zna le on, in zeleno lasersko črto preskočil za tri metre. Po pristanku je od zadovoljstva dvignil svoja kazalca, med ustavljanjem v izteku pa mu je na mehkem snegu vzelo eno smučko, zaradi česar je padel. Ko se je pobral, je čepe nestrpno pogledoval proti semaforju rezultatov.

Le malo je manjkalo, pa bi padel tudi slovenski »selektor« Goran Janus, ki je po Robertovem izvrstnem poskusu na trenerski tribuni od silnega veselja znova skočil visoko v zrak in po pristanku na nižjo stopnico za hip izgubil ravnotežje. Tudi Prevc se je vidno razveselil odličnega poleta svojega reprezentančnega in klubskega kolega, h kateremu je odkorakal, še predno je bil znan končni vrstni red.

»Robija sem moral kar nekaj trenutkov prepričevati, da me je preskočil, ko pa so se končno prikazale številke, se je videlo, da je tudi njemu močno odleglo,« je opisal »zlati orel« iz Selške doline, ki je nato Kranjca dvignil na rame in se z njim sprehodil po izteku. Na vprašanje, ali je »leteči Kranjčan«, ki je drugo zmago v Planici po letu 2012 proslavljal z visoko dvignjenimi smučmi, težak, pa je kot iz topa izstrelil: »Kaj, a teh 60 kilogramov s posteljo vred? Še na vrh letalnice bi ga zlahka nesel, če bi bilo treba.«

V slovenskem taboru so se tako veselili še pete zaporedne zmage na prenovljeni letalnici bratov Gorišek, na kateri bi kaj lahko ostali neporaženi tudi po današnji ekipni preizkušnji. Na njej bosta naše barve ob Kranjcu in Prevcu, ki ju je včeraj ločilo 7,1 točke, branila še Jurij Tepeš (212,5 m in 212,5 m/14.) in Anže Semenič (211 m in 206,5 m/27.). To pomeni, da bo slovenska zasedba nastopila v isti postavi kot lani, ko je zanesljivo zmagala pred Avstrijo in Norveško. Zdi se, da lahko novo domače slavje tokrat preprečijo zgolj »vikingi«.

»Norvežani so res nevarni, o čemer smo se lahko prepričali že na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu, kjer so se na moštveni tekmi poigrali z vso konkurenco,« je napovedal nosilec rumene majice, ki je včeraj znova – podobno kot reprezentančni kolegi – užival v izjemnem vzdušju.

»Moram priznati, da sem zajemal sapo, ko sem videl, kako so bili naši navijači veseli. Zastav je bilo res za eno pravo morje, še večje, kot ga imamo Slovenci,« je v smehu še dejal Prevc, ki je z drugim mestom vknjižil še 21. stopničke v tej zimi in tako tudi po številu uvrstitev med najboljšo trojico presegel sezonski rekord Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja. Za nameček si je že pred jutrišnjo zadnjo posamično tekmo zagotovil tudi mali kristalni globus za skupno zmago v posebnem seštevku poletov.