Prevc: Tekma dobra kot že dolgo ne

Po 18. zmagi v karieri je Peter Prevc »miren in samozavesten«. Ne misli na globus, temveč le na naslednjo tekmo.

Objavljeno
27. februar 2016 17.17
Š. Ro.
Š. Ro.

Almati - Novo veliko zmagoslavje slovenskega skakalnega šampiona Petra Prevca. Po nekoliko slabši finski turneji, se je na njegov obraz v Kazahstanu vrnil širok nasmeh, postal je prvi zmagovalec tekme za svetovni pokal v Almatiju.

To je že njegova 18. zmaga v karieri in 12. v sezoni. Le še za eno torej zaostaja za rekordom Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja, ki je kot edini doslej dobil 13 tekem v eni sezoni. Prevc je le še korak oddaljen tudi od potrditve velikega kristalnega globusa. Če bo na jutrišnji tekmi njegova prednost znašala več kot 600 točk pred Nemcem, Severinom Freundom, bo njegova tudi ta, lani tako nesrečno izgubljena lovorika. Toda vedno preudarni skakalec iz Dolenje vasi opozarja, da se z globusom ne obremenjuje.

»Misliti moram le na svojo skoke in na tekmo, tako kot sem danes,« je dejal po novi zmagi. »Za zdaj sem lahko popolnoma miren. Za mano je tako dobra tekma kot že dolgo ne. Sem lahko samozavesten in zelo miren. Bolj nemiren si lahko po neuspehih, ko ti ne gre po načrtih, ko ne gre, kot si si zamislil. Ko ti uspe, si zadovoljen in miren-«

Prevc se je zelo hitro spoprijateljil s skakalnico v Almatiju. V ospredju je bil tako s poskusnimi skoki kot v kvalifikacijah. »Skoki so bili tudi pred današnjo tekmo že na visoki ravni. Včeraj me je še malo skrbelo, če bom lahko prejšnje skoke prenesel na tekmo, pa sem se danes oddahnil, ker sem v obeh serijah dobro skočil. Upam, da bom dobro skočil tudi jutri,« si je novega uspeha zaželel Prevc.

Najboljši skakalec zime je tudi pojasnil, zakaj mu je uspelo tako hitro privaditi na novo skakalnico. »Prišel sem na skakalnico, hitro sem se ujel z njo. V zraku je podobna kot Bloudkova v Planici. Visoko si nad hrbtiščem, ki je zelo raztegnjeno. Moraš kar vztrajati ves let, ker ne veš, ali boš pristal pri 125, 130 ali 135 metrih. Moraš čakati do konca, kaj se bo izcimilo,« je še ocenil Prev, že jutri morda zapisan v zgodovino, kot prepričljivi zmagovalec sezone 2015/16.