Prevc: Treba je ostati umirjen in potrpežljiv

V kvalifikacijah uvodne tekme novoletne turneje v Oberstdorfu uspešnih šest Slovencev, izpadel le Tepeš.

Objavljeno
29. december 2017 20.53
Saša Verčič
Saša Verčič

Oberstdorf – V izjemnem vzdušju, kot je bilo po velikem zanimanju za vstopnice na prvi postaji tudi pričakovati, se je v Oberstdorfu začela 66. novoletna turneja. Gledalci so prišli na svoj račun, ko je kvalifikacije dobil domači adut Richard Freitag, sicer tudi vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, od sedmerice Slovencev pa se jih je na današnjo tekmo (16.30) uvrstilo šest.

Uvodni dan novoletne turneje se je za Slovence na skakalnici v Oberstdofu (HS-137) začel odlično, saj je bil na prvem uradnem treningu Jernej Damjan drugi (s četrto daljavo 131 m), na drugem pa Peter Prevc celo prvi (šesta daljava, 132 m). Tudi v kvalifikacijah, ki so jih morali tokrat spet jemati vsi resno, ker ni vnaprej uvrščenih na tekmo, tako da je vsakršno preračunavanje odpadlo, sta bila to najboljša slovenska skakalca, Prevc je končal na 6. mestu (140 točk; 127 m), Damjan pa na 11. (135,3; 125.5).

»Zelo sem zadovoljen, nisem pričakoval, da se bo izšlo, kot se je, da bom tako visoko. Vesel sem, da sem užival v zraku. A zdaj je pomembno, da se tekme lotim umirjeno in potrpežljivo, to sta edini sestavini, ki ju imam. Treba je biti previden, da se ne bi pojavila evforija ali pa prevelika želja,« je Prevc ocenil prvo nalogo v Oberstdorfu, kjer so vladale težavne vremenske razmere, nekaj je bilo prekinitev, veter pa je nekatere skakalce oviral do te mere, da so dobili 20 točk dodatka. Za primerjavo: najmanj jih je dobil Stefan Kraft, zgolj 0,3. »Dobro, da zelena laserska črta označuje, koliko je približno treba skočiti za prevzem vodstva, da imaš vsaj delni pregled, a v takšnih razmerah je nemogoče vedeti, za koliko bo skok dovolj, dokler se ne izpišejo številke,« je še razmišljal Prevc.

Ker je vremenska napoved slaba, si Damjan tako v prvi vrsti želi le, da bi današnjo tekmo izvedli. »Danes so bile kvalifikacije težavne, ker je bilo veliko čakanja, jutri pa bo največ vredno, če tekma sploh bo. Če so danes nekateri skakalci dobivali 20 točk dodatka, bi ga lahko jutri glede na vremensko napoved tudi 80 ali še več … Že zdaj sem se odločil, da bom izpustil poskusno serijo, če bo vreme slabo, in se na skakalnico odpravil le za tekmo, potem pa bomo videli, ali ta bo ali ne,« se boji vremenske loterije Damjan, ki je včeraj preizkušal različne drese.

Zelo dobro se je odrezal tudi Timi Zajc, ki prvič nastopa na novoletni turneji, saj je bil 19. (127,5; 124), tik pred nazadnje skupno drugouvrščenim Daniel-Andrejem Tandejem. Na uradnem treningu je imel 17-letnik še precej težav na odskočni mizi, kvalifikacijski skok pa mu je dobro uspel, a tudi ta se seveda še da popraviti. Tudi drugi slovenski novinec na turneji Žiga Jelar, ki si je nastop zagotovil v celinskem pokalu, je bil dober, saj je zasedel 26. mesto (124,8; 124). To je zanj druga tekma svetovnega pokala, točke bi bile seveda lep uspeh, želja pa je, da bi se njegovi skoki na novoletni turneji čim bolj približali tistim s treningov. Slabša sta bila Anže Semenič na 36. mestu (117,3; 119) in Tilen Bartol na 46. (112,2; 116.5), ki bosta danes tako upala, da bosta pristala med srečnimi poraženci, medtem ko je znova razočaral Jurij Tepeš, ki se edini od naših ni prebil na tekmo, saj je bil komajda 57. med 66 uvrščenimi (99,8; 111.5).

Slovenci bodo danes nastopili v naslednjih parih: Jelar – Jevgenij Klimov, Zajc – Noriaki Kasai, Semenič – Robert Johansson, Damjan – Koudelka, Prevc – Constantin Schmid, Bartol – Johan Andre Forfang. Kvalifikacije je sicer dobil Freitag (148,1; 130.5) pred Junširom Kobajašijem (142,1; 133) in Kraftom (141,9; 132.5).

Po tekmi v Oberstdorfu se bo karavana preselila v Garmisch-Partenkirchen, kjer bodo jutri na sporedu kvalifikacije, v ponedeljek pa bo druga tekma turneje (oboje ob 14. uri).