Prevc ugotovil, da se v pritisku skriva tudi moč

Smučarski skakalec Peter Prevc prvič v sezoni okusil slast zmage v svetovnem pokalu, njegov podvig dopolnil Jurij Tepeš.

Objavljeno
24. januar 2015 23.43
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Ljubljana – Kdor čaka, tudi dočaka, pravi ljudska modrost. In dočakal je tudi Peter Prevc, namreč prvo zmago za svetovni pokal v poolimpijski sezoni 2014/15. Potem ko se mu je nekajkrat izmuznila skozi prste, jo je na včerajšnji tekmi smučarskih skakalcev v Saporu močno zagrabil z obema rokama, da mu ne bi spet nekako spolzela iz njih.

Slovenski as je s skokom, dolgim 130 metrov, vodil že po uvodni seriji, po kateri je prvo mesto delil z Avstrijcem Michaelom Hayböckom (132 m). Za njima so se zvrstili domači zvezdnik Noriaki Kasai (128 m), Avstrijec Stefan Kraft (128 m), Čeh Roman Koudelka (127,5 m) in na šestem mestu Jurij Tepeš (128 m), ki si je tako zagotovil odlično izhodišče za napad v finalu.

Od sedmerice Slovencev sta si udeležbo v drugem »polčasu« priskakala še Matjaž Pungertar (119 m/22.) in Nejc Dežman (119 m/25.), medtem ko so bili Robert Kranjec (114 m/32.), Rok Justin (111 m/40.) in Jernej Damjan (87 m), ki se mu je skok povsem ponesrečil in je pristal na zadnjem 50. mestu, prekratki za finale.

V njem je Dežman (117 m) pridobil eno mesto, Pungertar (118 m) pa ga je izgubil, tako da sta se na koncu drug za drugim znašla na 23. oziroma 24. mestu. Tepeš je bil v drugo meter daljši kot v prvo, kar mu je na koncu navrglo zelo dobro peto mesto, potem ko je prehitel Kasaija (122,5 m).

Koudelka (130,5 m) in Kraft (131 m) sta zatem zanesljivo ubranila svoja položaja in nestrpno pogledovala proti vrhu zaletišča, na katerem sta bila še Prevc in Hayböck. Najboljši slovenski skakalec je z najboljšim dosežkom finala (131 m) odbil njuna napada, 23-letni Avstrijec (127 m) pa ne, saj je zdrsnil na nehvaležno četrto mesto. Zmaga je tako pripadla Prevcu, ki ni skrival navdušenja, potem ko je prvič v sezoni in skupno četrtič opravil z vsemi tekmeci v svetovnem pokalu.

»To! Yes!« je privrelo iz njega, potem ko ga je televizijska kamera posnela čisto od blizu. Njegovo olajšanje po prvi zmagi v tej zimi je bilo izjemno; od daleč je bilo čutiti, kako veliko breme se mu je odvalilo s pleč. »Končno! Na to zmago sem čakal od začetka sezone in zelo sem vesel, da sem jo tudi dočakal. Spoznal sem, da se v pritisku skriva tudi moč,« si je oddahnil 22-letnik iz Dolenje vasi v Selški dolini.

V nadaljevanju je povedal, da je zelo zadovoljen s svojo predstavo in da so bile vremenske razmere za Saporo nenavadno lepe in poštene. »Finale je potekal zelo hitro, kar me je presenetilo, saj se na Japonskem zaradi spremenljivega vetra običajno odvija zelo počasi. Ponavadi na vrh skakalnice pridem, ko je pred menoj še 15 ali 20 tekmovalcev, tokrat pa jih je bilo manj kot deset, tako da sem moral pri pripravi za nastop malce pohiteti,« je razkril Prevc.

V deželi »vzhajajočega sonca«, kjer je lani prav tako v svojo korist odločil prvo preizkušnjo in oblekel rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku, se očitno odlično počuti. »Dolgo potovanje in menjavanje časovnih pasov mi nista povzročala nobenih težav, vse je bilo v najlepšem redu, tako da nimam nobenih pripomb,« je poudaril skakalec kranjskega Triglava, ki se je v skupnem seštevku povzpel na drugo mesto za Kraftom. Vendar pa o skupnem seštevku ne razmišlja.

»V tem trenutku bi bilo neprimerno razglabljati o velikem kristalnem globusu, saj smo šele na polovici sezone. Boj za skupno zmago bo odprt do konca, odločitev o njej pa ne bo padla pred marčevsko nordijsko turnejo,« je še povedal Prevc.

Lanišek najboljši v Planici

Ob 39. posamični zmagi naših smučarskih skakalcev v svetovnem pokalu so se ljubitelji tega športa včeraj veselili tudi dvojne slovenske zmage za celinski pokal v Planici. Na najvišjo stopnico se je zavihtel nadarjeni Anže Lanišek, ki je s skokoma, dolgima 137 in 137,5 metra, za 4,6 točke ugnal Tomaža Nagliča (131,5 m in 138,5 m), tretje mesto pa je osvojil Norvežan Joacim Ødegaard Bjøreng (132,5 m in 137 m).

»Vesel sem zmage, moja skoka pa nista bila brezhibna. Imam še rezerve, ki jih bom – upam – izčrpal na bližnjem mladinskem SP v Almatiju (od 1. do 8. februarja), kjer bom meril na eno od kolajn. Le po njih si te namreč tudi zapomnijo, že četrto, peto ali 12. mesto ne pomenijo nič,« je razmišljal 18-letni Domžalčan, ki je prejšnjo nedeljo v Saporu uradno poletel kar 146,5 metra daleč.

»Trenerji so rekli, da je bil skok še daljši – celo prek 150 metrov, vendar pa tam ni več merilnih naprav. Ker niso imeli vetrne izravnave in so razveljavili serijo, moje daljave tudi niso priznali kot rekorda. Zame pa bo to ostal za večno!« je poudaril veliki up iz SSK Mengeš, ki si je z neverjetnim »poletom« na veliki olimpijski napravi Okurajama dokazal, da je tudi izvrsten letalec. Zato se že zelo veseli tudi poletov čez dva meseca na prenovljeni letalnici v Planici.

Ob Lanišku in Nagliču, ki je naredil velik korak k sedmi slovenski »prenosni vstopnici« za nastope v svetovnem pokalu do nordijskega SP v Falunu (med 18. februarjem in 1. marcem) in jo bo poskušal potrditi na današnji drugi tekmi na novi Bloudkovi velikanki (z začetkom ob 12.45), so se včeraj od naših v lepi luči predstavili tudi Miran Zupančič, Anže Semenič, Cene Prevc in Jaka Hvala, ki so se zvrstili med osmim in 11. mestom, ter trinajstouvrščeni Andraž Pograjc.