Prevc v uvodni seriji zamočil, ker je hotel še dodati

Na tekmi v Visli presenetljiva zmaga Čeha Romana Koudelke, Peter Prevc s trinajstega mesta napredoval na peto.

Objavljeno
05. marec 2016 01.18
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Visla – Čeprav je Roman Koudelka dobil kvalifikacije na skakalnici Adama Malysza, ni bil v ožjem krogu kandidatov za najvišja mesta na sinočnji tekmi. Zato je bila zmaga 26-letnega Čeha, njegova prva po lanskem podvigu v Saporu in skupno peta v svetovnem pokalu, presenečenje. Najboljši Slovenec je bil znova Peter Prevc.

V poskusni seriji, v kateri je imel 23-letni Gorenjec s 130 metri drugi dosežek za Johannom Andrejem Forfangom (133 m), je še vse kazalo, da se bo Peter Prevc znova udeležil slovesne razglasitve. A prvi nastop na tekmi se mu nato ni izšel po načrtih, saj je s 124 metri prikazal celo najkrajši skok v zadnjih dveh dneh. Po uvodni seriji je držal 13. mesto, na katerem ga je od vodilnega Forfanga (131,5 m) ločilo 9,9 točke.

Od Slovencev si je presenetljivo najboljše izhodišče zagotovil Robert Kranjec. S skokom, dolgim 126,5 metra, po katerem si je zadovoljno zaploskal, je bil sedmi. Za prvouvrščenim Norvežanom je zaostajal za 7,4, za tretjeuvrščenim Richardom Freitagom (129 m) pa le za 2,7 točke. V finale se je od naše šesterice kot 29. prebil le še Domen Prevc (118,5 m), prekratki pa so bili Jaka Hvala (117,5 m/35.), Jurij Tepeš (115,5 m/36.) in Anže Lanišek (115 m/40.).

Majhne razlike so napovedovale razburljiv finale. Najprej je mlajši od bratov Prevc ponovil daljavo iz uvodne serije in pridobil tri mesta, še večji skok po lestvici navzgor pa je uspel Petru, ki je poletel 131,5 metra daleč in dolgo stal na položaju za vodilnega tekmovalca. Med drugimi je za njim zaostal tudi Kranjec (127 m), ki je zdrsnil na 13. mesto. »Škoda tega drugega poskusa, pri katerem sem malce prepozno odskočil. V zraku sem 'oddelal' zelo dobro, več pa nisem mogel izvleči,« je pojasnil 34-letni Kranjčan, toliko bolj vesel prvega skoka, s katerim je v primerjavi s treningom naredil opazen premik naprej. »Kdo ve, morda mi je ta uspel tudi zaradi mojih navijačev, ki so me prišli spodbujat. Iztržil sem več, kot sem pričakoval,« je priznal Kranjec in pozorno spremljal, kako visoko se bo povzpel njegov reprezentančni in klubski kolega Prevc.

»Zlati orel« iz Selške doline se je po tretjem dosežku finala ustavil na petem mestu; pred njim so ob zmagovalcu Koudelki (127,5 m in 133 m) ostali le še drugouvrščeni Norvežan Kenneth Gangnes (127,5 m in 130 m), tretjeuvrščeni Japonec Noriaki Kasai (128,5 m in 134 m) in Forfang, ki je po drugem skoku, dolgem 127 metrov, nazadoval na nehvaležno četrto mesto.

»Tekma je bila zanimiva. Po prvi seriji smo bili zelo na kupu, sam sem na 13. mestu zaostajal le za dobrih devet točk. Vidi se, da je skakalnica manjša, zato se sleherna napaka toliko bolj pozna. Sam sem pri prvem nastopu malce zamudil z odrivom, kar se mi je zgodilo zato, ker sem hotel še malo dodati skoku iz poskusne serije. Upam, da se bom čim prej kaj naučil iz teh svojih napak,« je bil samokritičen Prevc, ki je bil s finalnim poskusom precej bolj zadovoljen.

Za peto mesto je sprva dejal, da je mlačno, po krajšem premisleku pa je pripomnil: »A glede na to, da sem v prvi seriji kar konkretno zamočil in kljub temu dosegel takšno uvrstitev, je vse skupaj vseeno videti spodbudno,« se je nosilec rumene majice še ozrl k današnji drugi tekmi, ki se bo po kvalifikacijah (14.30) začela ob 16. uri.