Prevc z neporavnanimi računi nad Trondheim

Na veliki skakalnici Granåsen drevi že naslednja tekma nordijske turneje. Kraft se boji zlasti Freunda, ki skače kot stroj.

Objavljeno
12. marec 2015 00.04
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Najboljši smučarski skakalci so se iz Kuopia, kjer je moral predvčerajšnjim Peter Prevc rumeno majico vodilnega predati Avstrijcu Stefanu Kraftu, preselili na tretjo postajo 18. nordijske turneje v Trondheim, kjer bo drevi že 27. tekma za svetovni pokal v poolimpijski sezoni 2014/15. Udarni slovenski adut bo poskušal poravnati lanske račune z veliko napravo Granåsen.

Prevc je pred letom dni v Trondheimu zasedel šele 45. mesto, potem ko je pristal že pri 116,5 metra. Zmago je pred Avstrijcem Andreasom Koflerjem in Japoncem Noriakijem Kasaijem slavil domači matador Anders Bardal, ki – mimogrede – živi nedaleč stran od skakalnega centra. Najvišje uvrščeni Slovenec je bil tedaj Jernej Damjan kot šesti, torej le mesto pred Nemcem Severinom Freundom, medtem ko je bil Kraft enajsti.

Avstrijski as, ki so ga nekateri že pred časom odpisali iz boja za veliki kristalni globus, je v torek zvečer spet sijal od navdušenja. Vesel je bil pač, da je uspešno prestal vetrovno »loterijo« v Kuopiu in po dobrih treh tednih znova oblekel rumeno majico. »Moj cilj je, da jo nosim do velikega finala v Planici. Branil se bom, kolikor se bom lahko, se pa zavedam, da bo težko in da je pred nami še dolga bitka. Severin namreč skače kot stroj, pred njim pa imam le 25 točk prednosti, kar ni nič. Toliko lahko izgubim že na eni tekmi. Tudi Peter ni zelo oddaljen,« se zaveda Kraft.

Zaradi velike izenačenosti – tretjeuvrščeni Prevc v skupnem seštevku zaostaja za 39 točk – ocenjuje, da bo do sklepnega dejanja v dolini pod Poncami (od 19. do 22. t. m.) še zelo napeto. »Pričakujem, da bomo na finalu v Planici prikazali odličen letalni šov, na koncu pa bo spredaj najboljši,« se je proti planiškemu spektaklu ozrl 21-letni Avstrijec in zatrdil, da bo po včerajšnjem dnevu premora drevi v Trondheimu znova napadel na vso moč.

Podobno je razmišljal tudi Freund, ki ima po mnenju poznavalcev v rokah najboljše karte, kar zadeva osvojitev velikega kristalnega globusa. V Kuopiu, kjer je sploh prvič opravil z vso konkurenco, je slavil še šesto zmago v sezoni in skupno petnajsto v svetovnem pokalu, s katero se je na 15. mestu večne lestvice izenačil z Japoncem Kazujošijem Funakijem, Avstrijcem Ernstom Vettorijem, Poljakom Kamilom Stochom in najuspešnejšim Slovencem Primožem Peterko.

Od Nemcev so več prvih mest zbrali zgolj Jens Weißflog (33), Martin Schmitt (28) in Sven Hannawald (18), s skupnim zmagoslavjem, ki je za Freunda največ, kar je mogoče osvojiti v smučarskih skokih, pa se lahko od njegovih rojakov pohvalita le Weißflog (1983/84) in Schmitt (1998/99 in 1999/2000).

Prevc, ki je rumeno majico izgubil tudi zaradi slabših razmer v zraku, se seveda še zdaleč ne vdaja, se pa že s prostim očesom vidi, da ne skače več sproščeno. To mu preprečujejo tudi številni podatki, na katere skuša biti pozoren, da ne bi ponovil določenih napak. Upati je le, da bo znal po torkovem razočaranju brzdati svoje živce in se ustrezno zbrati za nastop na današnji preizkušnji v Trondheimu.

V Kuopiu je namreč zagotovo kar vrelo v njem. »Tokratna tekma je bila izsiljena. Na njej je bilo treba imeti za dolg skok srečo, sam pa na žalost nisem imel pravega loterijskega listka,« je skakalec kranjskega Triglava zmajeval z glavo po 17. mestu, s katerim je dosegel najslabšo uvrstitev v sezoni. Ob njem bodo danes na veliki napravi Granåsen pod slovensko zastavo skakali še Jernej Damjan, Nejc Dežman, Jaka Hvala, Cene Prevc, Matjaž Pungertar in Jurij Tepeš.

Današnji spored v Trondheimu:
9.00 – uradni trening, 11.00 – kvalifikacije, 18.00 – poskusna serija, 19.00 – prva serija v konkurenci, sledita finale in slovesna razglasitev.