Prevc zaskrbljen le zaradi svoje lahkotnosti

Peter Prevc drugi v kvalifikacijah Bischofshofna, kjer bo poskušal danes osvojiti 64. novoletno skakalno turnejo.

Objavljeno
05. januar 2016 22.48
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Bischofshofen – Bilo je nekaj čez 12. uro, ko je v tukajšnjem tiskovnem središču završalo med nemškimi predstavniki »sedme sile«. Werner Schuster je namreč na hitro sklical novinarsko konferenco, kar naj ne bi bil dober znak. Na njej je potem glavni trener nemške reprezentance resda sporočil, da Severin Freund ne bo nastopil v kvalifikacijah Bischofshofna.

»Severin še zmeraj čuti posledice padca v poskusni seriji pred preizkušnjo v Innsbrucku. Boli ga pravzaprav celotna desna stran telesa. Ker njegov nastop v kvalifikacijah ni obvezen in mu tukajšnja naprava ne povzroča preglavic, smo se odločili, da bo še en dan počival,« je razložil Schuster in pripomnil, da bi se Freund, če bi bila tekma na sporedu včeraj, zagotovo odpravil na vrh zaletišča.

Nemčev današnji nastop naj tako ne bi bil pod vprašajem. Peter Prevc, ki je na pragu skupne zmage na novoletni turneji, saj ima pred sklepnim dejanjem tega tekmovanja, za katerega bodo zeleno luč prižgali ob 17. uri, že 19,7 točke naskoka pred drugouvrščenim Freundom, ni vedel, zakaj njegovega najhujšega tekmeca včeraj ni bilo na skakalnici Paula Ausserleitnerja.

»Ne vem, kaj je narobe. Kaj naj rečem? Vsi gledate samo na naju s Severinom, je pa tu še dosti drugih dobrih skakalcev,« je poudaril slovenski as, ki je moral s 137,5 metra v kvalifikacijah za pičle tri desetinke točke priznati premoč zgolj Kennethu Gangnesu (138,5 m). Norvežan je sicer na uradnem treningu poletel kar 143,5 metra daleč, torej še pol metra dlje od rekorda naprave, ki si ga od leta 2005 lasti Japonec Daiki Ito.

Peter, ki se bo v v uvodni seriji na izločanje – zanimivo – pomeril z reprezentančnim kolegom Anžetom Semeničem (116 m/49.), je imel na treningu prvi in drugi dosežek (133,5 m in 135 m). »Pri obeh skokih je bilo vse skupaj videti tako lahkotno, da me že malo skrbi. Vem, da lahko še nekaj dodam, kako bom to dosegel, pa bom vedel, ko si bom nastopa ogledal v posnetku. Popraviti moram še prehod v drugi del letenja, ki ni bil najboljši,« je pojasnil 23-letni skakalec kranjskega Triglava.

Ko je potegnil črto, pa je bil zadovoljen, ker se je prepričal, da v enem dnevu še ni pozabil skakati. »Ker znam še zmeraj poleteti daleč, sem lahko umirjen in samozavesten pred tekmo,« je poudaril, toliko bolj vesel, ker je s pomočjo limon in pomaranč prebolel prehlad.

Na vprašanje, kako komentira vročo razpravo, ki se je vnela zaradi domnevno preširokih dresov njegovih tekmecev, med katerimi izstopa Freundov kombinezon, je odvrnil, da se vsak bori, da bi bil čimbolj na meji dovoljenega. »Menim, da to velja za vse v svetovnem pokalu,« je še dejal in odhitel proti hotelu.

Njegov (naj)mlajši brat Domen Prevc, ki je v kvalifikacijah s 132 metri pristal na 12. mestu, je bil znova naš drugi najboljši skakalec. »Zadovoljen sem, ker sem se hitro ujel z napravo,« je izjavil 16-letnik iz Selške doline, ki se bo tudi današnje preizkušnje lotil optimistično razpoložen. »Če si pesimist, si namreč pogorel že na štartu.«

Zanesljivo se je skozi kvalifikacije prebil tudi Anže Lanišek (125 m/22.). »Potem ko na treningu nisem dobro izvedel svojih nastopov, poleg tega sem bil obakrat pri odskoku pozen, sem v kvalifikacijah malo tvegal. Šel sem na vse ali nič, zaradi česar sem odrinil prezgodaj, kar se je poznalo takoj po odskoku, saj mi je v zraku premetavalo smuči, za nameček sem tudi zakrilil z rokami,« je 19-letni Domžalčan slikovito opisal svoje težave.

Kljub temu je bil zadovoljen, na tekmi pa bo poskušal čim bolj uživati. To mu je svetoval tudi Aleš Selak, klubski trener iz SSK Mengeš, rekoč, da je to njegova skakalnica. Na njej se je namreč Lanišek pred slabimi štirimi leti v zgodovino skokov vpisal kot najmlajši zmagovalec preizkušnje za celinski pokal

Slovenski ljubitelji skokov, ki jih bo zagotovo precej na tribunah, bodo lahko navijali tudi za Jurija Tepeša (120,5 m/31.). »Ker še zmeraj delam osnovne napake, nisem najbolj zadovoljen. Na tekmi se bom moral izboljšati, vendar ne na silo, kot sem to počel prej. Upam, da sem se kaj naučil,« si je zaželel skakalec Dolomitov in dodal, da še ni sposoben vrhunskih dosežkov, si pa predvsem želi, da bi v prihodnjih dneh (skakalci se bodo iz Bischofshofna preselili naravnost v Willingen, kjer bosta konec tedna naslednji preizkušnji za svetovni pokal) stopnjeval svoje nastope in se čim bolje pripravil za svetovno prvenstvo v poletih med 14. in 17. t. m. na Kulmu.

Podobno je razmišljal tudi Robert Kranjec (116 m/50.), ki je za vsega dve desetinki točke zgrešil nastop na današnji tekmi, dlje je bil od nje oddaljen Tilen Bartol (108,5 m/58.).