Prevc: Zdaj lahko začnemo Slovenci skupaj rasti

Smučarski skoki: v Kuusamu že danes kvalifikacije s sedmimi Slovenci.

Objavljeno
26. november 2014 22.35
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Peter Prevc je imel minuli konec tedna v Klingenthalu, kjer se je odprla 36. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, več razlogov za zadovoljstvo. Ob uspešnem štartu v novo tekmovalno zimo, pravzaprav svojem najboljšem doslej v še mladi karieri, se je namreč posebej razveselil tega, da se je vse skupaj končno spet začelo.

»Kot sem že večkrat dejal, sem zares komaj čakal na prve preizkušnje. Bolj ko so se bližale, večja je bila živčnost. Zdaj je to za menoj, zato grem lahko mirno naprej,« je Prevc razmišljal pred včerajšnjim odhodom proti Kuusamu, kjer bodo že danes (17) kvalifikacije za jutrišnjo tekmo (17). Sobotna se bo začela ob 16. uri.

S 5. mestom v areni Vogtland si je 22-letni skakalec kranjskega Triglava že zagotovil nastop na prvi preizkušnji, skoraj zanesljivo pa bo vnaprej uvrščen tudi na drugo, medtem ko si bo moralo preostalih šest naših reprezentantov – Anže Lanišek (21.), Matjaž Pungertar (26.), Jernej Damjan, Robert Kranjec, Tomaž Naglič in Jurij Tepeš – udeležbo na tako imenovanem nordijskem odprtju na severovzhodu Finske izbojevati v kvalifikacijah.

»V Klingenthalu so bile temperature že blizu zimskim, vendar pa blato in pesek, po katerem smo hodili, nista spominjala na ta letni čas. Preverili bomo, ali je v Kuusamu res že prava zima, kakor napovedujejo,« se Prevc že veseli temperatur pod lediščem in 15 centimetrov naravnega snega, kolikor ga je v tamkajšnjem smučarskem središču Ruka. Tako se imenuje tudi velika skakalnica v Kuusamu (HS-142), na kateri se je z 12. mestom najvišje zavihtel lani in leta 2010. »Naprava mi je načeloma všeč, je stara, zato ima svoje značilnosti, zaradi katerih je zelo zanimiva,« je pojasnil dobitnik srebrne in bronaste kolajne na februarskih olimpijskih igrah v Sočiju, ki bo skušal na Finskem, kjer – mimogrede – ne bo poškodovanih Norvežana Phillipa Sjøena in Poljaka Kamila Stocha, nadgraditi začeto v Nemčiji, kjer je temelje za zelo dober štart postavil že na uradnem treningu in v kvalifikacijah.

»Nadvse dobrodošlo je bilo, da sem že v petek odskakal stanovitno oziroma tako, da ni bil en skok dolg 130 metrov, naslednji pa le 110. To mi je dalo mirnost. Zatem sem si na kameri pogledal, kaj mi manjka in kaj moram še nadgraditi, pri čemer s trenerji nismo imeli navzkrižnih interesov. Na ta način sem se lahko dobro zbral za tekmo,« je razkril Prevc in na vprašanje, kaj mu vliva večjo samozavest – skoki ali uvrstitev –, odvrnil: »Meni osebno skoki. Že poleti nimam pred očmi rezultatov. Takrat se zadovoljno usedem v avtomobil, kadar dobro odskačem na treningu.«

V Klingenthalu je bil zadovoljen z obema 5. mestoma, tudi z moštvenim. »Menim, da smo bili vsi zadovoljni tudi z ekipnim nastopom, saj naši skoki niso bili katastrofalni. Daleč od tega, za uvod so bili zelo solidni in zdaj lahko začnemo skupaj rasti,« je prihajajoče preizkušnje napovedal Prevc, ki je v nedeljo iskreno čestital presenetljivemu, a popolnoma zasluženemu zmagovalcu prve posamične tekme svetovnega pokala v poolimpijski sezoni 2014/15 – Čehu Romanu Koudelki.

»Vseskozi je bil blizu in daleč, v Klingenthalu pa je vendarle dočakal prvo zmago, ki mu jo iskreno privoščim. Vendar pa zame ni bil presenečenje, saj je ves konec tedna skakal na visoki ravni,« je 22-letni Gorenjec športno čestital tri leta starejšemu Čehu in se priklonil tudi pred kar dvajset let (!) starejšim Japoncem Noriakijem Kasaijem, ki je v nedeljo pristal tik za njim: »Zanimivo, da smo se pred tekmo šalili, da ima Noriaki v Klingenthalu samo tekem toliko kakor jaz skokov ...«