Prevc že pri skoraj 35 odstotkih, zanimanje za Štrucla

V Willingenu ta konec tedna tri tekme, prva že danes. Z izjemo Ammanna na štartu vsi najboljši, tudi sedem Slovencev.

Objavljeno
30. januar 2015 00.22
in the finish area after his qualification jump at the stage of the four hills ski jumping tournament in Bad Mitterndorf, Austria, on Friday, Jan. 9, 2015. (AP Photo/Kerstin Joensson)
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Skakalna karavana se je že utaborila v Willingenu, kjer bodo od danes do nedelje tri tekme za svetovni pokal (z nagradnim skladom skoraj 180.000 evrov). Če odštejemo Švicarja Simona Ammanna, ki po grdem padcu v Bischofshofnu še ni začel skakati, bodo tokrat na štartu prav vsi ta čas najboljši smučarski skakalci na svetu.

Potem ko je glavni nemški adut Severin Freund minuli konec tedna izpustil preizkušnji v Saporu, bo na vsakoletnem spektaklu v Willingenu – prireditelji pričakujejo, da se bo ob veliki skakalnici Mühlenkopf (HS-145) spet zbralo po 30.000 gledalcev – z napolnjenimi »baterijami« vnovič meril na najvišja mesta. Lani je bil dvakrat drugi, potem ko je moral obakrat premoč priznati zgolj poljskemu šampionu Kamilu Stochu.

»Upam, da bom spet pristal na zmagovalnem odru. Skakalnica mi je zelo všeč, na njej sem se doslej vedno dobro znašel,« je v pogovoru za lokalni časnik Hessische Niedersächsische Allgemeine izjavil 26-letni Nemec, ki se lahko v Willingenu pohvali tudi z zmago (leta 2011). Če bi jo, denimo, dosegel tudi danes (z začetkom ob 18. uri) in še v nedeljo (15) – jutri bo na sporedu ekipna preizkušnja (16) – bi seveda nadomestil marsikaj, kar je zamudil, ko ga ni bilo na Japonskem.

Najhujši tekmeci so se mu namreč z uspešnimi nastopi v Saporu precej oddaljili v skupnem seštevku, v katerem je Freund zdrsnil na 5. mesto. Za vodilnim Avstrijcem Stefanom Kraftom zdaj namreč zaostaja za 254 točk, od drugouvrščenega Petra Prevca pa ga loči 171 točk.

»Zagotovo je Willingen veliko prispeval k temu, da se je Severin odpovedal potovanju na Japonsko in se je raje doma pripravljal za preizkušnje pred svojimi navijači, pred katerimi se želi seveda pokazati v čim lepši luči. Vendar pa se mu jaz ne bom kar tako pustil ugnati v kozji rog, verjamem, da tudi drugi ne,« je poudaril najboljši slovenski skakalec.

Na to, da bi sam izpustil kakšno tekmo, niti pomisli ne. »Poleti sem preveč treniral, da bi pozimi ostajal doma,« je pred odhodom v osrednji del Nemčije, kjer mu od reprezentančnih kolegov družbo delajo Jernej Damjan, Nejc Dežman, Rok Justin, Tomaž Naglič, Matjaž Pungertar in Jurij Tepeš, svoje športno vodilo razkril Prevc.

Zanimivo, da se je v spletni anketi na uradni strani Mednarodne smučarske zveze (FIS), na kateri sprašujejo, kdo bo v tej sezoni osvojil veliki kristalni globus, njegov položaj od lanskega tedna še izboljšal. Zdaj mu namreč največ možnosti za skupno zmagoslavje pripisuje že 34,9 odstotka ljubiteljev skokov. Na 2. mestu je Kraft (24,7 %), sledijo Freund (15,7 %), Avstrijec Michael Hayböck (11,2 %), drugi (11,4 %) in Roman Koudelka (2,1 %).

Lani je bil Prevc v Willingenu sedmi in tretji, slovesne razglasitve najboljših se je kot tretjeuvrščeni udeležil tudi Damjan, Tepeš pa je s 152 metri izenačil rekord velike naprave Mühlenkopf, ki si ga že deset let lasti Finec Janne Ahonen. Nemški prireditelji napovedujejo, da bi lahko ob ugodnih razmerah padla nova najboljša znamka. Ob tem kaže še dodati, da v Willingenu, kjer vodi šolo za letenje z jadralnimi padali in zmaji, že več desetletij živi Veljo Štrucl. Nekdanji skakalec iz Črne na Koroškem je zanimiv tudi zaradi svojega izuma – posebnih smuči, ki naj bi skakalcem nudile večjo varnost. Zanimanje za njihovo izdelavo naj bi že pokazali v nekaterih priznanih podjetjih.