Prevc že tuhta o tem, kako bo še boljši

Smučarski skoki: bolj ko se bo bližala prva tekma, težji bo nahrbtnik, pravi 22-letni Gorenjec Peter Prevc.

Objavljeno
21. oktober 2014 11.22
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Medvode – Peter Prevc je po sijajni prejšnji zimi, v kateri je navdušil s srebrno in bronasto kolajno na olimpijskih igrah v Sočiju, malim kristalnim globusom v smučarskih poletih in končnim drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala, izjavil, da bo zaradi vseh uspehov poslej nosil težji »nahrbtnik«. V isti sapi je pribil, da bo zato v pripravljalnem obdobju še bolj garal, da bo potem lažje prenašal breme.

Ko smo ga na včerajšnji predstavitvi športnikov Smučarske zveze Slovenije (SZS) pred začetkom zimske sezone 2014/15 spomnili na »nahrbtnik«, se je najprej nasmehnil, nato pa priznal, da zdaj še ni tako težek, ker je še v trenažnem procesu in je lahko optimističen, da se bo vse dobro izšlo. »Bolj ko se bo bližala prva tekma (22. novembra v Klingenthalu), težji bo 'nahrbtnik'. Potem bo vse odvisno od tega, kako se bom odrezal na prvih preizkušnjah; boljši ko bom, lažji bo,« je pojasnil skakalec kranjskega Triglava, ki je pred mesecem dni (20. septembra) praznoval 22. rojstni dan.

V nadaljevanju je razkril, da je z reprezentančnimi kolegi treniral še za odtenek več kot, denimo, lani, kar se mu je poznalo sredi poletja, ko se mu je po močnejšem kondicijskem vložku malce porušila tehnika. »Izgubil sem mehkobo, zaradi česar so moji skoki postali bolj grobi, posledično tudi rezultati niso bili več tako dobri kot julija. Vendar ni razloga za zaskrbljenost, konec koncev je za menoj najuspešnejše poletje doslej,« je ocenil Prevc.

Na včerajšnjem druženju z novinarji je moral večkrat podoživeti svoje odlične nastope v Sočiju. »Moji prvi asociaciji na OI sta seveda kolajni, pa stanje v izteku skakalnic, čakanje, da se je na semaforju rezultatov izpisala moja uvrstitev ...« je obudil spomin na veliki vrhunec prejšnje zime. Kajpak nikoli ne bo pozabil niti svoje krstne zmage v svetovnem pokalu (12. januarja na Kulmu), vendar pa je bil uspeh v Sočiju – tudi zaradi vsega pompa – neprimerno odmevnejši. »Prva zmaga je prišla in tudi odšla, Soči pa je pravzaprav aktualen še danes. A kar je bilo, je bilo. To moram dati ven iz glave in razmišljati o tem, kako bom naslednjič še boljši,« se je 22-letnik iz Dolenje vasi v Selški dolini že ozrl k prihajajočim izzivom.

»Zdaj sem še za leto izkušenejši, vem, koliko potrebujem treninga in koliko počitka, jasno mi je, kaj se bo dogajalo, kako se bo vse skupaj odvijalo, zato je iz sezone v sezono lažje. Vse to s seboj prinaša določeno mirnost,« je razložil.

Kot je pristavil, ima še dosti rezerv, pri čemer zlasti v tehniki ni omejitev navzgor. Želi si predvsem, da bi od začetka do konca ohranjal enak položaj v počepu, skakal mirneje in da ne bi poskušal na silo odpravljati napak. »Eden od mojih glavnih ciljev pa je, da bi čimbolje štartal v sezono. Lanski december namreč ni bil najbolj produktiven. Bolje ko bom začel, višje bom lahko tudi končal,« je razmišljal Prevc, ki se za zdaj najbolj veseli novoletne turneje, ker je to pač prvi vrhunec zime 2014/15 in ga bo dočakal najhitreje. »Nordijsko SP v Falunu, okrog katerega bo spet precej medijskega pompa, bo treba vzeti kot poseben izziv in se tam čim bolj izkazati. Kar zadeva tamkajšnjo skakalnico, sem v minuli zimi potreboval kar nekaj časa, da sem se z njo spoprijateljil. Na tekmi se mi je nato z drugim mestom odlično izšlo. Najbolj čustven pridih pa bo imel zame finale svetovnega pokala na novi letalnici v Planici, saj vsak dan – prek kamer in forumov – spremljam, kako se tam gradi,« je zaupal.

Ocenjuje, da bodo najhujši tekmeci večinoma isti, kot so bili že v prejšnji sezoni, tako da bo ožji krog favoritov bolj ali manj enak, se bo pa po njegovem zagotovo pojavil tudi kakšen nov obraz. Seveda na predstavitvi ni šlo niti brez vprašanja o pogodbi s SZS. »Pogodb še nimamo, verjetno tudi zaradi sanacijskega programa zveze. Vsebinsko smo se sicer že dogovorili, čakamo le še na to, da nam potrdijo številke, ki pa nam jih doslej še niso razkrili. Zgodba se iz leta v leto ponavlja, na srečo pa so pogovori vse bolj produktivni, tako da ni več toliko mlatenja prazne slame,« je za konec še dejal Prevc.