Prevca od popolnosti ločijo še malenkosti

Smučarski skoki: najboljši slovenski športnik Peter Prevc do osmih posamičnih stopničk v sezoni.

Objavljeno
08. februar 2015 00.47
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Titisee-Neustadt – Najboljšemu slovenskemu smučarskemu skakalcu Petru Prevcu se je po uvodni seriji včerajšnje preizkušnje na veliki napravi Hochfirst, po kateri je bil z minimalnim zaostankom drugi za Nemcem Severinom Freundom, nosilec rumene majice, Avstrijec Stefan Kraft, pa »šele« osmi, že nasmihalo vodstvo v svetovnem pokalu. A se potem žal ni razpletlo tako, da bi se zavihtel na vrh skupnega seštevka.

Skakalec kranjskega Triglava je v prvem poskusu poletel do največje daljave tekme (141,5 m), s čimer je bil tri metre daljši od Freunda. Ker pa je imel v zraku boljše razmere (+ 2,5) od Bavarca (+ 8,2), je pristal tik za njim – za pičle tri desetinke točke. Vse je kazalo na to, da se bosta sama udarila za zmago, saj sta imela že precejšnjo prednost pred zasledovalci; tretjeuvrščeni Poljak Kamil Stoch (136 m) je za Freundom zaostajal za 8,1 točke, Krafta (134 m) pa je na osmem mestu ločilo že 10,9 točke.

Toda 21-letni Avstrijec se ni vdal v usodo; ravno nasprotno, v finalu se je odločneje pognal z odskočne mize in kljub močnejšemu vetru v hrbet (+ 11,5) odjadral do 139 metrov. Tekmeci so drug za drugim zaostajali za njim, Kraftu pa se je na položaju za vodilnega skakalca vse bolj smejalo. Ko sta bila na vrhu le še najboljša iz prvega »polčasa«, je bil verjetno tudi sam prepričan, da bo osvojil tretje mesto. Zato je le debelo pogledal, ko je videl, da Prevc v drugo (+ 13,7) ni dosegel zelene črte, ki označuje daljavo za prevzem vodstva.

Da bi ugnal zmagovalca 63. novoletne turneje, bi moral 22-letni Gorenjec skočiti 134 metrov daleč, pristal pa je pri 131,5 metra, tako da je bilo še pred seštevkom vseh točk jasno, da to ne bo dovolj. In res; pred njegovim priimkom se je izpisala št. 2 (za Kraftom je zaostal le za 2,2 točke), na vrhu pa je bil še Freund, ki si ni privoščil nobene napake. V finalu ga je odneslo do 140 metrov, s katerimi je le še potrdil, da je ta čas najboljši skakalec na svetu. Na koncu je imel 11,4 točke prednosti pred avstrijskim zvezdnikom in 13,6 pred Prevcem.

»To je bil noro lep dan zame. Tu predtem še nisem posegel po stopničkah (najvišje je bil peti leta 2013), po sijajnem poskusu za trening (s 145 metri je izenačil rekord skakalnice Nemca Svena Hannawalda '01 in Poljaka Adama Malysza '07) pa mi je bilo seveda veliko lažje,« je priznal 26-letni Nemec, ki je slavil že drugo zaporedno zmago, četrto v sezoni in skupno 13. v svetovnem pokalu. Z njo se je v skupnem seštevku povzpel na tretje mesto, od drugouvrščenega Prevca ga loči 101 točka, od vodilnega Krafta pa natanko 150.

Avstrijcu je seveda odleglo, potem ko se je spet malo oddaljil od najboljšega slovenskega skakalca (na 49 točk), o tem, da bi prihodnji konec tedna izpustil polete v Vikersundu in se pripravljal za nordijsko SP v Falunu (od 18. t. m. do 1. marca), pa ne razmišlja, ker že nekaj časa izjemno uživa v skokih. Zadovoljen je bil tudi Prevc. »Naredil sem dva skoka, ki sta bila blizu vrhunskosti, so pa še malenkosti, da bi bilo moje skakanje popolno. Tekma je bila napeta, morda je izstopal le Severin – pravzaprav že ves dan,« je Freundu športno čestital 22-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih, ki je včeraj dosegel že osme posamične stopničke v sezoni in skupno 21. v svetovnem pokalu.

Ob Prevcu so v finalu nastopili še trije Slovenci, in sicer Nejc Dežman (128,5 m in 130 m), ki je s 17. mesta napredoval na trinajsto, Jernej Damjan (125 m in 126 m), ki je s 23. skočil na 19. mesto, in Jurij Tepeš (129,5 m in 125,5 m), ki je s trinajstega nazadoval na 21. mesto. Robert Kranjec (122 m) je po vrnitvi med elito zasedel 38. mesto, Matjažu Pungertarju (90,5 m/50.) se je nastop povsem ponesrečil, Tomaž Naglič pa je obtičal že v kvalifikacijah. Nova priložnost se jim ponuja na današnji drugi tekmi, za katero bodo zeleno luč prižgali ob 15.45.