Prevčeva skupna zmaga ne bi bila presenečenje

V Oberstdorfu danes kvalifikacije za jutrišnjo prvo tekmo 63. novoletne turneje. Med favoriti omenjajo tudi Damjana.

Objavljeno
27. december 2014 02.09
Novinarska konferenca smučarskih skakalcev pred odhodom na novoletno turnejo, Planica, 23.December2014
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Še celo v tujih medijih so ugotavljali, da si je vodstvo slovenske reprezentance v smučarskih skokih za 63. novoletno turnejo, ki se bo z uradnim treningom in kvalifikacijami danes začela v Oberstdorfu, zadalo razmeroma nizke cilje. Peter Prevc & Co. so pač že dokazali, da so sposobni seči višje od zastavljenega skupnega desetega in 15. mesta.

Tega se seveda zaveda tudi glavni trener naše skakalne vrste Goran Janus, ki svojih izbrancev – v Nemčijo so se včeraj odpeljali Peter Prevc (5. v skupnem seštevku svetovnega pokala), Jernej Damjan (11.), Matjaž Pungertar (17.), Robert Kranjec (18.), Nejc Dežman (30.) in Anže Lanišek (39.) – še zdaleč ne podcenjuje. Ravno nasprotno; dobro ve, da so sposobni na sleherni preizkušnji krojiti vrstni red pri vrhu, vendar pa jim s svojimi pričakovanji noče nalagati dodatnega pritiska.

»Moramo biti realni, kajti konkurenca je – kot smo se lahko prepričali tudi v Engelbergu – izjemno izenačena. Favoritov je veliko, tako da je vse odprto,« je Janus v svojem značilnem slogu razmišljal pred odhodom v Oberstdorf, kjer je lani Prevc zablestel s tretjim mestom, ki ga je – mimogrede – delil s poznejšim zmagovalcem tekmovanja štirih skakalnic, Avstrijcem Thomasom Diethartom.

Skakalec kranjskega Triglava je nato turnejo v točkovanju končal na visokem četrtem mestu, s čimer je izenačil tretjo najboljšo slovensko uvrstitev v tem tekmovanju po nepozabnem zmagoslavju Primoža Peterke v sezoni 1996/97 in tretjem mestu Petra Žonte (2003/04). Čeprav Prevc še nobene turneje v skupnem seštevku svetovnega pokala ni pričakal tako visoko kot letos (pred enim letom jo je, denimo, začel kot 16. skakalec na svetu), je bil pred današnjim štartom pod Senčno goro zelo previden v napovedih.

Na njegovo zadržanost so vplivale tudi težave s počepom, ki jih je imel na veliki napravi Titlis, kjer po nedeljskem 12. mestu ni skakal od navdušenja. »Lani sem na zadnji tekmi pred turnejo dosegel prvo uvrstitev med deseterico v sezoni, letos pa prvo zunaj nje,« ni vedel, kaj naj si misli od svojega nastopa na generalki za prvi vrhunec zime 2014/15. Ne glede na vse pa ga na uradni spletni strani Mednarodne smučarske zveze (FIS) uvrščajo v najožji krog favoritov. »Prevc ima izjemen potencial in občutek za letenje. Njegovo skupno zmagoslavje na 63. novoletni turneji ne bi bilo nobeno presenečenje,« so zapisali o 22-letniku iz Dolenje vasi pri Železnikih ter ob Norvežanu Andersu Fannemelu (1.), Čehu Romanu Koudelki (2.), Avstrijcih Michaelu Hayböcku (3.) in Gregorju Schlierenzauerju (8.), Nemcu Severinu Freundu (4.), Švicarju Simonu Ammannu (5.), ki mu – mimogrede – med vsemi lovorikami manjka le še skupna zmaga na tekmovanju štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji, in še nekaterih. V širši krog favoritov so postavili tudi Jerneja Damjana.

Izkušeni Ljubljančan si je to imenovanje prislužil z zelo dobrim skakanjem v Engelbergu, kjer se je izkazal s tretjim in četrtim mestom. Toda Damjan se zaveda, da je bil to le vikend; že ta konec tedna je lahko spet povsem drugačen. »Na vsaki preizkušnji bomo začeli z ničle, me pa veseli, da se dobro počutim in na skakalnici delujem, kot si želim,« je omenil 31-letni Ljubljančan.

Da zna skočiti daleč, je v tej sezoni že nekajkrat dokazal tudi Pungertar. »Kar zadeva turnejo, se želim štirikrat prebiti skozi kvalifikacije, na sleherni tekmi na izločanje premagati neposrednega tekmeca in štirikrat osvojiti točke,« je poudaril 24-letni Vrhpoljčan in pribil, da se lahko z dvema dobrima skokoma uvrsti zelo visoko.

Podobno je razmišljal tudi najizkušenejši slovenski reprezentant Robert Kranjec, ki na skupno uvrstitev ne da prav dosti, ker v njej po njegovem šteje zgolj zmaga. »Že drugo in tretje mesto se hitro pozabita, tako tudi sam ne vem, kdo je bil drugi, ko je vse štiri tekme dobil Sven Hannawald (2001/02),« je navedel primerjavo 33-letni Kranjčan ter besedo prepustil obema našima novincema na turneji – 22-letnemu Dežmanu (»Poskušal bom pokazati svoje najboljše skoke.«) in štiri leta mlajšemu Lanišku, ki je po torkovem treningu v Planici skakal tudi v sredo. »Zadovoljen sem, saj je opazen napredek. So sicer še določene malenkosti, ki jih moram popraviti. Ko jih bom, bodo rezultati še boljši,« je napovedal veliki up iz SSK Mengeš.