Prevčeve besede očitno padle na plodna tla

Slovenski skakalni as včeraj zaostal le za Avstrijcem Stefanom Kraftom, ki je prevzel vodstvo v svetovnem pokalu.

Objavljeno
16. januar 2015 00.18
Poland Ski Jumping World Cup
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Wisla – Potem ko se je Petru Prevcu s četrtima mestoma na prejšnjih dveh tekmah v Bischofshofnu in na Kulmu dvakrat zapored le za malo izmuznila uvrstitev na zmagovalni oder, je sinoči spet skočil nanj. Na tekmi z eno samo serijo v Wisli je moral premoč priznati zgolj Avstrijcu Stefanu Kraftu, ki je z drugo zmago prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku za svetovni pokal.

»To je čudovit, pravzaprav popoln dan zame, v tem uspehu pa seveda izjemno uživam. Zadnji trije tedni so bili neverjetni. Rad bi se še enkrat zahvalil vsem, ki so mi pomagali priti na vrh,« je od silnega navdušenja kar žarel 21-letni smučarski skakalec iz Schwarzacha pri Pongaau, potem ko je še drugič po Oberstdorfu opravil z vso konkurenco in prvič oblekel rumeno majico vodilnega med svetovno elito.

Za včerajšnji podvig mu je zadostoval skok, dolg 129,5 metra, za katerega je prejel 136,7 točke – 2,2 več od najbližjega zasledovalca Prevca. Slovenski as je bil sicer dva metra daljši, vendar je imel v zraku boljše razmere kakor novi avstrijski zvezdnik. Medtem ko so Prevcu zaradi ugodnejšega vetra odbili 2,7 točke, so Kraftu zavoljo slabšega dodali 4,1 točke, ta razlika pa je na koncu jeziček na tehtnici prevesila na stran zmagovalca nedavne novoletne turneje.

Najboljši slovenski skakalec je bil četrte uvrstitve na zmagovalni oder v sezoni in skupno 17. v svetovnem pokalu kajpak zelo vesel. »Vedel sem, da sem lahko uvrščen pri vrhu, kar mi je tudi uspelo, zato sem zelo zadovoljen,« je povedal 22-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih in pripomnil, da mu prehod z letalnice na Kulmu ni povzročil preglavic in da se je hitro ujel s skakalnico Adama Malysza, na kateri je imel zjutraj s 122 in 132,5 metra 19. in tretji dosežek uradnega treninga.

»Nisem pričakoval, da bodo drugo serijo tako hitro odpovedali, toda veter je res postajal vse močnejši, zato menim, da so se odgovorni odločili pravilno,« je še presodil Prevc, čigar besede na ponedeljkovi novinarski konferenci, češ da se mora zaradi pomanjkanja sreče z razmerami pomeniti z Miranom Tepešem, so očitno padla na plodna tla. Na edini veljavni nastop je namreč včeraj čakal kar precej časa, potem ko so ga zaradi premočnega vetra v hrbet najprej umaknili s štartne klopi in mu nato prižgali zeleno luč, ko je zapihal vzgornik.

Na najnižjo stopnico odra za najboljše skakalce na svetu je skočil Nemec Severin Freund (129,5 m), svetovni prvak v poletih in zmagovalec Kulma, ki je po tekmi v Wisli med drugim izjavil, da so zanj preizkušnje z dvema serijama bolj poštene. Za slovenskim asom je zaostal za 3,4 točke, pred četrtouvrščenim Avstrijcem Michaelom Hayböckom, ki je izgubil vodstvo v svetovnem pokalu, pa je imel 1,7 točke naskoka. Od vodilnega rojaka in sostanovalca Krafta ga zdaj loči 43 točk, pred tretjeuvrščenim Prevcem, od katerega je bil včeraj v zaletni smučini hitrejši »le« še za 0,6 km/h, pa ima natanko 40 točk naskoka.

Za veselje v slovenskem taboru je poskrbel tudi Jernej Damjan (128,5 m), ki je drugič zapored zasedel sedmo mesto, med dobitnike točk pa sta se po smoli na Kulmu vrnila Matjaž Pungertar (123,5 m) in Nejc Dežman (117 m), ki sta pristala na 19. oziroma 24. mestu. Robert Kranjec (116 m/36.), za katerega je – mimogrede – strokovni komentator na avstrijski televiziji Martin Koch dejal, da bi bilo morda zanj v tem trenutku bolje, če bi se umaknil na trening, je bil tako kot Rok Justin (113 m/46.) prekratek za finale.

Jurij Tepeš, ki je minulo soboto na Kulmu navdušil s tretjim mestom, se je od tekme poslovil že v dopoldanskih vetrovnih kvalifikacijah, v katerih je po izjemnem skoku (140 m) med smučanjem po izteku nesrečno padel Anders Bardal, ki si je pri tem zlomil levo zapestje. »Poškodba me seveda jezi, vendar pa se bom vrnil,« je zatrdil 32-letni Norvežan, ki ne ve, kako dolgo bo odsoten. Zagotovo pa bo izpustil današnje kvalifikacije (18.00) za nedeljsko posamično tekmo (13.45) in tudi jutrišnjo ekipno preizkušnjo (17.00) v 120 kilometrov oddaljenih Zakopanah.