Prevcu bodo šle spet kocine pokonci

Slovenski skakalni as vesel, ker še vedno skače na visoki ravni. Namesto Domna v Planici Cene Prevc.

Objavljeno
14. marec 2016 00.40
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – V Titisee-Neustadtu se je ponovil scenarij izpred tedna dni v Visli, kjer so prav tako pod streho spravili le eno od dveh tekem za svetovni pokal v smučarskih skokih. Podobno kot poljskim prirediteljem je tudi nemškim račune prekrižal premočan veter, ki je odpihnil drugo preizkušnjo na veliki skakalnici Hochfirst.

Potem ko so včeraj zaradi vetrovnih sunkov, ki so dosegali hitrost celo do 12 m/s, najprej odpovedali kvalifikacije, so odgovorni ob 14.25 dokončno »prečrtali« tudi tekmo. »Nadejali smo se, da bodo oblaki, ki so prekrili nebo, umirili ozračje, vendar pa se to na žalost ni zgodilo. Veter je bil enostavno premočan, da bi lahko izvedli varno preizkušnjo,« je pojasnil Walter Hofer, direktor skakalnih tekmovanj za svetovni pokal pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS).

Odpoved so med drugimi obžalovali tudi v slovenskem taboru. »Vse do zadnjega smo upali, da bodo izpeljali vsaj eno serijo, a to ni bilo izvedljivo. Pihalo je še bolj kot v Visli. Škoda,« je izjavil Jani Grilc, pomočnik glavnega trenerja naše reprezentance Gorana Janusa. Slovenski skakalci so si toliko bolj želeli tekmo zaradi zelo dobrih nastopov na sobotni preizkušnji, na kateri sta se brata Prevc, Peter in Domen, izkazala z drugim oziroma četrtim mestom, do novih točk pa so se dokopali tudi preostali trije naši reprezentanti Jurij Tepeš (11.), Jaka Hvala (26.) in Robert Kranjec (30.).

»Zlati orel« iz Selške doline, ki je predvčerajšnjim zaostal le za Norvežanom Johannom Andrejem Forfangom (za 4,7 točke), je tako vknjižil še 19. stopničke v sezoni, kar pomeni, da ga od izenačitve rekorda Gregorja Schlierenzauerja loči le še ena uvrstitev na zmagovalni oder. Za nameček se je približal tudi najboljšemu točkovnemu izkupičku (2083) avstrijskega zvezdnika iz šampionske zime 2008/09, za katerim zdaj zaostaja le še za 60 točk.

Da Schlierenzauerja, ki se je zaradi slabe forme že po januarski tekmi v Innsbrucku umaknil iz karavane, preseže tudi po številu doseženih zmag v eni sezoni, po katerih sta še zmeraj poravnana (13:13), bo imel Prevc na voljo še dve (posamični) tekmi na velikem finalu konec tedna v Planici. »To je bila za vse težka tekma. Vendar pa tudi takšne spremenljive razmere spadajo k skokom, kajti nad vsem pač ni mogoče imeti nadzora,« je omenil Peter Prevc, vesel, ker še vedno skače na zelo visoki ravni.

Najbolj nasmejan pa je bil v Titisee-Neustadtu – jasno – Forfang, ki je sploh prvič okusil slast zmage v svetovnem pokalu. »To je bila zame sijajna tekma, nekateri pa so imeli precejšnjo smolo z razmerami,« je povedal 20-letni Norvežan, ki se je predtem najvišje z drugima mestoma zavihtel konec januarja v Saporu in sredi februarja v Vikersundu, kjer se je dokazal tudi kot izvrsten letalec. To bo poskušal od četrtka do nedelje potrditi tudi v dolini pod Poncami.

»Komaj že čakam Planico. Obožujem namreč letenje,« je poudaril Forfang. Spektakla na letalnici bratov Gorišek se med drugimi zagotovo še posebej veseli tudi Noriaki Kasai, ki so mu nemški prireditelji že podarili štartno številko 500 za toliko nastopov med elito. A jo bo po včerajšnji odpovedi lahko »oblekel« šele v Planici.

Vodstvo slovenske reprezentance je že določilo ekipo, ki bo branila naše barve na sklepnem dejanju sezone 2015/16. Ob skupnem zmagovalcu Petru Prevcu, ki mu bodo šle – kot je zaupal – ob pogledu na morje slovenskih zastav znova kocine pokonci, bodo v moštvu še Jaka Hvala, Rok Justin, Robert Kranjec, Anže Lanišek, Tomaž Naglič, Andraž Pograjc, Matjaž Pungertar, Anže Semenič, Jurij Tepeš in Cene Prevc, ki je bil minuli konec tedna s tretjim in petim mestom najboljši Slovenec na finalu celinskega pokala v Čajkovskem. Za nameček je včeraj s 145,5 metra kar za 6,5 metra preletel rekord tamkajšnje naprave Snežinka, ki ga je za njim za pol metra preskočil še na koncu tretjeuvrščeni Nemec Martin Hamann. Zmagi sta sicer v Rusiji slavila Hamannova rojaka Markus Eisenbichler in Karl Geiger.

Ob tem kaže še omeniti, da se je za najmlajšega od bratov Prevc, Domna, prva izjemno uspešna sezona v svetovnem pokalu že končala s tekmo v Titisee-Neustadtu. Finale na letalnici v Planici bo zaradi mladosti spremljal le kot gledalec.