Prevcu & Co. dober štart v zimo zaželel tudi Kranjec

Goran Janus ocenjuje, da so njegovi izbranci pred odhodom na Finsko (še) boljši, kot so bili lani v tem obdobju.

Objavljeno
21. november 2016 22.55
Novinarska konferenca in predstavitev Slovenske reprezentance v smučarskih skokih 21.novembra 2016 [smučarski skoki,reprezentance,šport,predstavitve,novinarske konference]
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – V Kuusamu je že vse pripravljeno za uvodni tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih 2016/17, bolj ali manj pa so nared tudi najboljši slovenski skakalci s Petrom Prevcem na čelu. Ob branilcu velikega kristalnega globusa bodo jutri proti Finski odleteli še njegov brat Domen Prevc ter Nejc Dežman, Jaka Hvala, Anže Lanišek in Jurij Tepeš.

Svojim reprezentančnim kolegom je prišel na včerajšnjo novinarsko konferenco srečo zaželet tudi Robert Kranjec, ki bi bil zagotovo v udarnem slovenskem moštvu, če si ne bi tako poškodoval desnega kolena, da je moral na operacijo križnih vezi.

»Okrevanje poteka super. Oteklina je že izginila, malo predtem so mi iz noge odstranili šive. Vesel sem, da ni prišlo do nobenih zapletov, tako da se bom lahko v miru posvetil rehabilitaciji, ki ji dnevno namenim po sedem ur,« je 35-letni Kranjčan povedal o svojem stanju, nakar je fantom zaželel dober vstop v predolimpijsko sezono in še boljše nadaljevanje. »Spremljal vas bom in navijal za vas,« je starešina, kakor ga je poimenoval Prevc, pospremil kolege na pot proti severu Evrope.

Omenjena šesterica, ki bo od četrtka do sobote branila naše barve v Kuusamu in zagotovo tudi zatem v Klingenthalu (od 2. do 4. decembra), se bo na letalo proti Finski vkrcala jutri, danes pa bo opravila še specialni trening v športni dvorani na Planini. Včeraj zjutraj so na 110-metrski napravi v Kranju izvedli še zadnje skoke, najboljšo formo pa sta po besedah glavnega trenerja Gorana Janusa prikazala brata Prevc.

»Če pogledam fante in njihovo pripravljenost primerjam z lansko v tem obdobju, lahko rečem, da so zdaj na višji ravni. Seveda pa moramo vsi skupaj ostati mirni, se nekje zasidrati in potem izhajati iz tega,« je povedal slovenski »selektor«, ki si za Kuusamo želi predvsem, da bi »zadihali«, dosegli zadovoljive uvrstitve in na njih gradili naprej.

Ker so v primerjavi s prejšnjim letom v jesenskih pripravah opravili še več skokov na ledeni smučini (zadnje dni pod Šmarjetno goro), verjame, da njegovim izbrancem preskok s plastične podlage na zasneženo doskočišče ne bo povzročal prevelikih preglavic. »V Kranju smo imeli odlične razmere za priprave. Seveda bi si tudi sam – tako kot fantje – želel, da bi lahko izvedli kakšen snežni trening na veliki skakalnici v Planici, vendar pa to ni bilo mogoče. In glede na to, kakšna je vremenska napoved za prihodnje dni, nam to očitno še nekaj časa ne bo dano,« je še pripomnil. Je pa treba ob tem zapisati, da je dejstvo, da so v Kranju (vsaj) z ledeno smučino znova prehiteli Planico, ki ima po vseh merilih za pripravo neprimerno boljše pogoje (navsezadnje tudi vremenske), najmanj čudno!?

Kakorkoli že; Janus je za novo sezono, katere velika vrhunca bosta tradicionalna novoletna turneja in svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Lahtiju (od 22. februarja do 5. marca), že pred časom določil tudi cilje, ki pa se ne razlikujejo bistveno od prejšnje zime. V skupnem seštevku svetovnega pokala bo z enim skakalcem meril med najboljšo trojico in še dvema do 15. mesta (na turneji 1x do 3. in še 1x do 15. mesta), v pokalu narodov med peterico, na nordijskem SP pa bo računal z uvrstitvami do 6., 15. in 30. mesta.

»Seveda pa bomo storili vse za osvojitev kolajne, ki bi bila pika na i,« je še dejal glavni trener in besedo prepustil svojim varovancem. Nejc Dežman je poudaril, da je pripravljen najbolje doslej, Jaka Hvala je izrazil željo, da bi postali njegovi skoki stanovitnejši, Anže Lanišek se bo kot vselej potrudil po svojih najboljših močeh, Domen Prevc ne pričakuje ničesar (»Četudi bom pogrnil na vsej črti, se ne bom živciral.«), Peter Prevc je glede svojih skokov v Kranju izjavil, da niso bili ravno takšni, da bi vriskal od navdušenja (»Šele z zadnjima dvema poskusoma, ki bi ju ocenil z 8,63, sem bil res zadovoljen.«), medtem ko se Jurij Tepeš nadeja, da mu bo šlo v Kuusamu vendarle bolje od nog, kot mu je šlo nazadnje pod Šmarjetno goro.