Prišla, videla in dobila najboljšo številko

Ana Drev nima pohorskih zadržkov. Prvi veleslalom pod taktirko ameriškega trenerja po okusu Lindsey Vonn.

Objavljeno
29. januar 2016 22.49
Vito Divac
Vito Divac

Maribor – Mariborski organizatorji so dobili bitko s spomladanskim vremenom, tako da so na seji šefov ekip dobili same pohvale. Slalomski del proge se je v opoldanskem soncu svetil kot ledena ploskev. Tudi veleslalomski del je bil videti brezhiben, a je Markus Mayr, zadolžen pri FIS za ženski del svetovnega pokala v tehničnih disciplinah, vendarle pustil nekaj negotovosti.

»Nekaj delčkov proge je ostalo mehkih, a tekma ni ogrožena. Sneg je živ za obdelavo,« je Mayr povedal trenerjem. Malo pred tem – po celodnevni pripravi proge (od 7. ure zjutraj do pol petih popoldne) – je v ciljni areni na vprašanje, kakšno je smučišče, zadovoljno prikimal ter stisnil palec in kazalec v znak – perfektno. V športu pa seveda nič ni tako brezhibnega, da bi bilo popolno.

Najboljših smučark na svetu ni prav nič zanimalo, kaj se je dogajalo v minulih dneh, kaj so Mitja Dragšič, Andrej Rečnik, Filip Gartner in drugi pohorski lisjaki počeli zadnjih 10 dni, da bi bila proga danes ob 10. uri nared za tekmo. Popoldne so jo še enkrat v celoti polili z vodo. Tudi postavitev ameriškega trenerja Chipa Knighta jih ne zanima pretirano. Vsem je seveda zelo jasno, da bo postavitev veleslaloma (51 vratic in 49 zavojev) pisana na kožo Lindsey Vonn. Tako je bilo tudi pred dvema letoma, ko je Američanka na drugi progi, ki jo je prav tako trasiral Knight (49 zavojev) premagala takrat daleč najboljšo veleslalomistko sezone – Tino Maze. Za našo šampionko je bil to seveda hud šok, vendar pa Lindsey na progah ameriških trenerjev z dolgimi superveleslalomskimi zavoji in velikimi razdaljami med vrati (od 26 do 28 m) praviloma zmaguje. Tako je bilo denimo letos tudi v Åreju, kjer je drugo progo zakoličil prav Knight. Vonnova bo imela na letošnji Lisici štartno številko 15. Zanjo to ni ovira. Na koncu prve jakostne skupine je nastopila tudi pred tremi leti in letos v Åreju.

Trener slovenske reprezentance Denis Šteharnik teren seveda pozna do zadnjega centimetra. Včeraj si je od daleč nekajkrat ogledal zadnja vratica, ki se zdijo kot »smukaški superveleslalom«. »Lisičkin veleslalom praviloma nima velikih pasti. Po svoje je teren lahek, a hkrati je tekma zelo zahtevna. Kaj hitro smučarka lahko veliko zaostane, če ne zna drseti po položnem delu, ujeti pravega ritma na ostri prelomnici ali pač ustrezno smučati na slalomski strmini. Upam, da bo Ana svojo veliko priložnost izkoristila in ujela ritem. V dobri formi je še vedno, kot je bila v Flachauu,« Šteharnik verjame, da bo letos najboljša slovenska smučarka naposled tudi doma pokazala, kaj zna, in potisnila v pozabo štirinajst ničel v šestnajstih nastopih. Najboljša, 22., je bila pred tremi leti. Za Drevovo se je pohorska tekma začela odlično. Na žrebu je dobila številko 8, najboljšo v drugem razredu prvokategornic. »Prišla, videla in dobila najboljšo številko in to je to,« je Drevova povedala po žrebu, vesela, da ji bo tudi štartna številka pomagala v današnjih razmerah. »Zagotovo ne bo lahko in bo toplo vreme v določeni meri vplivalo na progo, vseeno pa verjamem, da so organizatorji storili vse, kar so lahko, pridno so delali ves teden,« je dejala, potem ko je imela za seboj odličen trening v Avstriji na podlagi, ki bo primerljiva z današnjo, medtem ko je večina ostalih deklet včeraj počivala. Pohorskih zadržkov, ki so jo hromili v preteklosti, ni.

Maribor prav vsa dekleta iz prve jakostne skupine zelo dobro poznajo, na zmagovalnem odru pa so stale le tri – zmagovalka Vonnova, Viktoria Rebensburg in Tina Weirather. Zanimivo je, da ima največ izkušenj vodilna v svetovnem pokalu Eva-Maria Brem, a višje od desetega mesta (lani) se ni uvrstila. V dvoboju hitrih veleslalomistk (Vonn, Rebensburg, Weirather, Lara Gut) in klasičnih (Tessa Worley, Federica Brignone, Nina Loeseth, Ana Drev, Michaela Kirchgasser) je up slednjih postavljalec druge proge švedski trener Šved Eriksson. Na razpolago bo imel le dve možnosti: hiter veleslalom za Kajso Kling ali povsem tehnični za Frido Hansdotter in Mario Pietilä-Holmner. Odvisno od tega, kako bodo Švedinje uvrščene po prvem nastopu. Ne glede na postavljalce prog se obeta izjemno zanimiva veleslalomska bitka. V šestih veleslalomih je bilo šest zmagovalk: Federica Brignone, Lara Gut, Lindsey Vonn, Eva-Maria Brem, Lara Gut in Viktoria Rebensburg.