Pritiska je več, a se ga ne bojijo

Ženski skoki: na domači tekmi na Ljubnem ob Savinji danes šest Slovenk.

Objavljeno
11. februar 2016 18.49
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Nastop na domačem prizorišču športniki neredko uvrščajo takoj za največje svetovne prireditve in slovenske »orlice« že leta z največjim veseljem pričakujejo selitev na Ljubno, kjer bodo z današnjim uradnim treningom odprle že deseto sezono domačih tekem, peto v svetovnem pokalu. Vloga favoritinj se jih letos drži še bolj kot v preteklosti, najvišje v eliti pa ta čas kotira Maja Vtič kot tretja.

Dolenjka, ki se ponaša z najdaljšim stažem v reprezentanci, je v tej zimi že trikrat stala na zmagovalnem odru in si dosežek deli z deset let mlajšo Emo Klinec, še enkrat tolikokrat pa se ji je kot četrti le za las izmuznil iz rok. V lovu za najboljšim zaključkom zime doslej bodo zato nastopi na Ljubnem zanjo pomembni tudi v luči ubranitve njenega položaja, saj se bodo nato skakalke preselile še na tri prizorišča, po generalki za SP v Lahtiju še v Kazahstan in Romunijo, 28-letnica iz Mirne na Dolenjskem pa letos povsem zaupa formi in tudi zato z veliko nestrpnostjo pričakuje domača preizkusa, na katerih se je v preteklosti najbolje odrezala lani in predlani kot 7. in 6.

»Malo seveda čutim pritisk pred domačima tekmama, sploh ker si želim dobrih rezultatov, a pravi športnik mora znati takšna bremena ob pravem času odmisliti. Telesno sem zelo dobro pripravljena, po psihološki plati pa bomo naredili kakšno vajo več in bo,« pravi izkušena Dolenjka, ki je s sotekmovalkami zdaj že vajena, da imajo v Zgornji Savinjski dolini vselej bučno podporo navijačev, lani se jih je denimo zbralo že 11.500, kar je skoraj enkrat več kot v prvem letu svetovnega pokala na Ljubnem 2012.

»Letos nas sicer čaka nova skakalnica in mislim, da bo za tekmo to zelo dobra stvar, meni pa bo morda tudi prinesla boljše skoke kot prejšnja, ki je bila res zahtevna. Mislim, da bomo na njej dekleta imela lepše možnosti za dobre rezultate,« je z nasmehom na obrazu prisluhnila tudi želji pomočnika glavnega trenerja Primoža Peterke, da bi se v prihodnje tudi sam na njej spustil po doskočišču. A ne tokrat, je dodal legendarni slovenski skakalec in ostal skrivnosten tudi glede krsta komaj 15-letne debitantke Nike Križnar, četudi ji je Katja Požun hitro prišepnila, naj mu sicer v prihodnje nikar ne verjame vsega na besedo, Peterka se namreč rad pošali in tudi s tem ohranja dobro vzdušje v ekipi.

V teh dneh ga posebej ni bilo treba, ob dobrih rezultatih v tej zimi so vsi v veselem pričakovanju prvih nastopov in četudi se je trener Stane Baloh pri napovedi rezultatov spet zatekel k svoji pregovorni previdnosti, je jasno, da vsi merijo pod vrh. »Največkrat sem od veselja zagotovo skakal na skakalnici, pa ko so se rodili moji otroci in ob uspehih deklet. Najraje pa bi to naredil na Ljubnem, kjer lani nismo imeli sreče,« si je zaželel »poveljnik« slovenske čete.