Prvenec Horchlejeve, slovenska štafeta 14.

Na tekmi biatlonk s skupinskm štartom so Nemke slavile dvojno zmago z Nadine Horchler in Lauro Dahlmeier.

Objavljeno
21. januar 2017 15.49
Italy Biathlon World Cup
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA
Anterselva - Nemka Nadine Horchler je zmagovalka ženske biatlonske tekme s skupinskim štartom za svetovni pokal v italijanski Anterselvi. Horchlerjeva je za tri sekunde prehitela rojakinjo Lauro Dahlmeier, ta je morala trikrat v kazenski krog in za osem Čehinjo Gabrielo Koukalovo, ki je bila na strelišču nenatančna dvakrat.

Zmaga Horchlerjeve je veliko presenečenje, saj se 30-letna Nemka doslej še ni uvrstila na stopničke za zmagovalke, danes pa je bila v Anterselvi 100-odstotna na strelišču in dosegla največji uspeh v karieri.

Dolgo je kazalo na novo zmago Dahlmeierjeve, ki je v drugi polovici krepko vodila, po zadnjem streljanju pa dvakrat zavila v kazenski krog in dala priložnost skupini zasledovalk s Horchlerjevo, lansko zmagovalko svetovnega pokala Gabrielo Koukalovo in odlično Finko Kaiso Märäinen. Natančna in najhitrejša na strelišču je bila Koukalova, ki bi z zmago vnovič prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, štiri sekunde je zaostajala Horchlerjeva, 16 pa pred zadnjimi 2,5 kilometra teka Švedinja Anna Magnusson, Dahlmeierjeva in Italijanka Alexia Runggaldier.

Vse je kazalo, da so mesta razdeljena, saj je bila Koukalova v ospredju, Dahlmeierjeva pa najmočnejša v skupinici zasledovalk, a vendarle s prevelikim zaostankom, da bi ob normalnem razpletu osvojila več od tretjega mesta. A obrnilo se je drugače, Koukalova ni imela svojega dne, kar je nekaj kakšnih 250 metrov pred ciljem izkoristila Horchlerjeva, v zadnjem ovinku pa je Čehinjo prehitela še Dahlmeirejeva, ki je na ta način še povečala vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Slovenke predstavnice med najboljšimi 30 biatlonkami, ki imajo pravico nastopa na skupinski tekmi, ni bilo.

Nemčija za las dobila tudi moško štafeto

V tretji moški štafetni preizkušnji v letošnji sezoni so na tekmi svetovnega pokala v Anterselvi slavili Nemci (1:13:57,2/0+7), ki so v cilju imeli le desetinko prednosti pred Norvežani (0+9), tretja pa bila Rusija (+33,6/0+9). Slovenija je v postavi Miha Dovžan, Klemen Bauer, Lenart Oblak in Mitja Drinovec osvojila 14. mesto (+4:03,5/1+7).

Dovžan je brez zgrešenega strela z majhnim zaostankom Bauerju predal kot enajsti. Najbolj izkušen slovenski biatlonec v odsotnosti obolelega Jakova Faka, zaradi bolezni je tekmo izpustil tudi Rok Tršan, je v streljanju leže imel tri poprave, zato pa je stoje svojo nalogo opravil brezhibno in ohranil enajsto mesto. Tudi Oblak, ki je v petek s 35. mestom v posamični tekmi prišel do svojih prvih točk v svetovnem pokalu, je vseh pet strelov zadel tudi leže, stoje pa njegova roka ni bila več tako natančna, saj je moral celo v kazenski krog. Drinovec se je na progo podal kot trinajsti, imel eno popravo, v cilj pa je prišel kot štirinajsti.

»Menim, da so vsi odtekli dobro tekmo. Veseli smo tega 14. mesta. Oblak si zaradi zgrešenih strelov nima česa očitati, saj je na progi svoje delo opravil optimalno. Bauer bi moral leže streljati bolj umirjeno, saj so bili streli nekoliko razmetani. Ampak se je popravil in izgubil zgolj deset sekund. V štafeti je včasih treba malo tvegati. Včasih uspe, včasih ne, pomembno je, da mu ni bilo treba v kazenski krog. Danes je Dovžan na strelišču pridobil, 35 sekund zaostanka za prvim mestom pa menim, da ni veliko, Drinovec pa je bil prav tako soliden,« je nastope svojih varovancev ocenil Tomaš Kos, glavni trener slovenske biatlonske reprezentance.