Prvenec Juliana Eberharda

Junaka nedavnega biatlonskega SP, Martin Fourcade in Ole Einar Bjørndalen, sta v zadnjem šprintu sezone pregorela.

Objavljeno
18. marec 2016 19.24
J. P.
J. P.

Hanti-Mansijsk - Tekme biatlonskega svetovnega pokala so dobile novega zmagovalca! To je Avstrijec Julian Eberhard, ki je na finalnem dejanju sezone v ruskem Hanti-Mansijsku opravil z vso konkurenco v šprintu. V dvoboju za zmago je za las, za 1,1 sekunde, odbil tudi napad bolj uveljavljenega Nemca Simona Schemppa, medtem ko je njegov rojak Arnd Peiffer na tretjem mestu zaostal že krepko več - za 23 sekund. Elitna peterica, ki so jo sestavljali zgolj avstrijski in nemški biatlonci, je pobelila vse tarče.

Prvič po 80 nastopih med svetovno biatlonsko elito si je prekaljeni 29-letni Avstrijec pokoril vso konkurenco. Vodil je domala od štarta, le v zadnjih dveh kilometrih sta se s Schemppom izmenjevala pri vrhu, naposled se je tudi sreča nasmehnila njemu. Junaku nedavnega svetovnega prvenstva na Holmenkollnu, francoskemu serijskemu šampionu Martinu Fourcadu, se je popolnoma ponesrečil nastop na strelski preprogi, saj mu je že ob prvem postanku roka trikrat zadrhtela, ob drugem pa še enkrat, zaradi česar je za zmagovalcem na 40. mestu zaostal debeli dve minuti.

V zdesetkani konkurenci se niso izkazali niti Norvežani - Johannes Thingnes Bø je bil sedmi, njegov bat Tarjei zgolj 35., veliki Ole Einar Bjørndalen pa je končal tik za Fourcadom. Slovenska odprava se je v Rusijo podala brez vodilnih adutov Jakova Faka in Klemna Bauerja, zato vidnejših dosežkov v moški konkurenci niti ni pričakovati. Naše barve namreč zastopa zgolj Miha Dovžan, ki je na 79. mestu ob treh zgrešenih strelih zaostal skoraj štiri minute in četrt, prehitel pa zgolj pet tekmecev. Jutri bosta na sporedu obe zasledovalni preizkušnji, ženska ob 12.50, moška pa ob 14.30.