Prvi cilj pod streho, v šprintu trojica med 30

Za slovenske smučarske tekačice jutri konec tekmovalne zime v eliti.

Objavljeno
10. marec 2016 22.59
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Le še dve preizkušnji tekače na smučeh ločita od konca zime, ki jo bodo kljub negodovanju mnogih reprezentanc končali teden prej kot običajno, slovenska reprezentanca pa se je v Kanadi po bolezni Anamarije Lampič skrčila na tri imena. Prvi cilj so sicer Slovenke izpolnile, v šprintu so sezono tri končale med trideseterico.

Najmlajša članica, ki je bila v zadnjih tednih v odlični formi, ni ubežala virusu, ki razsaja med elito, zato je zanjo sezone že konec, a bo do konca ostala z reprezentanco, ki jo danes čaka še nastop na 10 km prosto, jutri pa na isti razdalji še v klasičnem koraku. Lampičeva, ki je tudi peta v razvrstitvi tekačic do 23 let, je vsekakor pustila lep vtis v zaključnem delu sezone in postavila dobre temelje za naslednjo sezono, o kateri te dni pospešeno razmišlja tudi Vesna Fabjan. Točki, ki ju je osvojila v skiatlonu pred dvema dnevoma, sta presenetili celo njo, nazadnje je na večji razdalji med trideseterico pritekla marca 2011 v Lahtiju, kjer jo naslednje leto čaka svetovno prvenstvo.

V tej luči se je tudi ozrla na dosežek in v šali ocenila, da se je že začela pripravljati na vse daljše šprinte v svetovnem pokalu, kar je pričakovati tudi prihodnjo zimo na Finskem. Sama je zastavljen cilj za to sezono dosegla, četudi jo namerava po vrnitvi v Evropo podaljšati še za tri tedne in že takoj opraviti testiranja opreme, kot kaže na Pokljuki, saj bodo priprave na finale svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici očitno odnesle pripravljene tekaške proge. Resen izziv v Kanadi je zdaj v resnici le še pred Alenko Čebašek, ki bi rada prišla do uvrstitev med najboljšo trideseterico v skupnem seštevku, v katerem je trenutno 37., štartala pa bo tudi še Nika Razinger.

Mala kristalna globusa v šprinterskem seštevku sta sicer letos pripadla Norvežanki Maiken Caspersen Falla, tudi olimpijski prvakinji v tej disciplini iz Sočija 2014, in Italijanu Federicu Pellegriniju, v skupnem seštevku pa bo pri moških še tretjo zimo zapored na vrhu končal Norvežan Martin Johnsrud Sundby, medtem ko pri ženskah drugemu globusu v karieri naproti teče njegova rojakinja Therese Johaug, ki to zimo odlično izkorišča odsotnost Marit Bjørgen.